Orfanidis Nikolaos Insurance Services

View Original

Τι σημαίνει πως το όχημα μου κρίθηκε ασύμφορο επισκευής;

Το όχημα έχει βγει “ολική καταστροφή”. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει σε μια αποζημίωση αυτοκινήτου.

Τι σημαίνει ασύμφορο επισκευής;

Είναι ένας όρος που συναντάμε στις αποζημιώσεις αυτοκινήτου. Σημαίνει πως το κόστος επισκευής του οχήματος, που έχει πάθει ζημιά, ξεπέρνα την τρέχουσα εμπορική του αξία.

Αυτό προκύπτει από την εκτίμηση που θα κάνει ο πραγματογνώμονας στο όχημα που έχει υποστεί τις υλικές ζημιές. Ο πραγματογνώμονας στην έκθεσή του θα υπολογίσει το κόστος εργασίας και τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για να γίνει η επισκευή του οχήματος.

Στην περίπτωση που το σύνολο εργασίας και ανταλλακτικών πλησιάζει ή ξεπέρνα την εμπορική αξία του οχήματος, τότε η ασφαλιστική εταιρία μέσω του διακανονιστή θα χαρακτηρίσουν το όχημα ως ασύμφορο επισκευής. Δηλαδή, ότι έχει υποστεί Ολική Καταστροφή.

Πως υπολογίζεται η αξία του οχήματος;

Στην περίπτωση που έχουμε ασφαλίσει το όχημά μας με επιπλέον καλύψεις εκτός των βασικών, όπως Πυρκαγιά ή Κλοπή, η αξία του οχήματος αναγράφεται στο συμβόλαιο μας.

Αυτή η περίπτωση είναι και η πιο εύκολη και ασφαλής για την δήλωση της αξίας του οχήματός μας.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, πριν ασφαλίσουν ένα όχημα με καλύψεις, κάνουν μια εκτίμηση σχετικά με την αξία που θα το ασφαλίσουν για τις επιπλέον καλύψεις. Συνήθως αυτό γίνεται μέσω πραγματογνωμοσύνης (φωτογράφιση του οχήματος).

Επιπλέον, κάθε χρόνο αναπροσαρμόζουν την αξία του οχήματος, ώστε να συμφωνεί με την τρέχουσα εμπορική αξία.

Στην περίπτωση όμως, που δεν υπάρχει συμβόλαιο με καλύψεις όπου να αναφέρεται η αξία του οχήματος, ακολουθείτε μια άλλη διαδικασία.

Για την εύρεση της αξίας του οχήματος πολλές ασφαλιστικές συμβουλεύονται τον πίνακα μεταχειρισμένων του περιοδικού Autotriti.

Επιπλέον, ελέγχουν και τις αγγελίες για πώληση μεταχειρισμένων με τα ίδια χαρακτηριστικά, μάρκα και τύπο, ώστε να βρουν τον μέσο όρο της αξίας του για την δεδομένη χρονική στιγμή, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ παλιό όχημα που δεν υπάρχει στους πίνακες του Autotriti.

Παράδειγμα: Πίνακας εμπορικής αξίας αυτοκινήτου ανά έτος από autotriti.gr

Πόσες μορφές ολικής καταστροφής έχουμε;

Έχουμε δύο μορφές ολική καταστροφής. Την υλική/πραγματική και την οικονομική/τεχνική ολική καταστροφή.

  1. Υλική ή πραγματική ολική καταστροφή.

Στην περίπτωση αυτή, το όχημα έχει υποστεί από το ατύχημα μεγάλη παραμόρφωση στο αμάξωμά του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκευαστεί. Τότε, έχουμε υλική ή πραγματική ολική καταστροφή.

2. Οικονομική ή τεχνική ολική καταστροφή

Στην περίπτωση που το όχημα μπορεί να επισκευαστεί από τεχνική πλευρά, όμως το κόστος για τα ανταλλακτικά και την εργασία ξεπερνούν την εμπορική αξία του οχήματος, τότε έχουμε οικονομική ολική καταστροφή.

Αντίθετα, αν το όχημα έχει πάθει ζημιά σε καίρια σημεία που να το καθιστούν μη ασφαλές στην οδηγική του συμπεριφορά θα χαρακτηριστεί και πάλι ως ασύμφορο για επισκευή.

Ακόμα και αν το κόστος για την εργασία και τα ανταλλακτικά δεν ξεπερνούν ή πλησιάζουν την εμπορική του αξία. Αυτή είναι η τεχνική ολική καταστροφή.

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πως αποζημιώνομαι σε περίπτωση ολική καταστροφής;

Από την στιγμή που το όχημά μας χαρακτηριστεί ως ασύμφορο για επισκευή, θα αποζημιωθούμε με το κεφάλαιο της εμπορικής του αξίας.

Η μια περίπτωση είναι να μας αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οχήματος με το σύνολο της εμπορικής αξίας του.

Η άλλη περίπτωση είναι να λάβουμε πάλι ως αποζημίωση το σύνολο της εμπορικής αξίας του οχήματός μας, αλλά σε δύο μέρη.

Εφόσον υπάρχουν μέρη του οχήματος που μπορούν να πωληθούν ως ανταλλακτικά, η ασφαλιστική θα μας δώσει ένα μέρος από την τρέχουσα εμπορική του αξία, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το αποζημιωθούμε από την πώληση των ανταλλακτικών.

Το μέρος αυτό το ονομάζουμε «σώστρα» οχήματος και αποτελεί το μέρος/μέρη του οχήματος που δεν έχουν υποστεί ζημία. Η διαδικασία γίνεται εξολοκλήρου από την ασφαλιστική εταιρία και το όχημα το παίρνει η ασφαλιστική εταιρία.

Τέλος, η ασφαλιστική εταιρία μπορεί στην παραπάνω περίπτωση να δώσει μικρότερο ποσό αποζημίωσης και να μας αφήσει να πουλήσουμε εμείς τα «σώστρα» κρατώντας το όχημά μας.

Μόλις ολοκληρωθεί η πώληση του οχήματός μας με τα «σώστρα», τότε θα μας αποζημιώσει και η ασφαλιστική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

See this gallery in the original post

Συμπέρασμα

Σε περίπτωση που έχουμε ένα ατύχημα με το όχημα μας, είτε αυτό είναι αυτοκίνητο είτε μηχανή, υπάρχει περίπτωση η ασφαλιστική να το θεωρήσει ασύμφορο για επιδιόρθωση. Να βγει ολική καταστροφή.

Είναι μια περίπτωση που την συναντάμε συχνά όταν το όχημα μας είναι πολύ παλιό. Αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος επιδιόρθωσης είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα εμπορική αξία του.

Το συναντάμε όμως λιγότερο συχνά και σε περιπτώσεις καινούργιων οχημάτων. Όταν η ζημία που έχει το αμάξωμα είναι τέτοια που δεν μπορεί να φτιαχτεί.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η ασφαλιστική θα μας αποζημιώσει με το 100% της τρέχουσας εμπορικής αξίας του οχήματος μας. Ποτέ όμως με την αξία του οχήματος ως καινούργιου.

Σίγουρα σε περίπτωση ολικής καταστροφής θα αποζημιωθούμε. Βεβαία κάπου κερδίζουμε και κάπου χάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση αποζημίωσης.

Εσείς τι πιστεύεται;


Θέλεις να ασφαλίσεις το όχημα σου;

Επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση για το όχημα σου.