Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος με το όχημα μου; Τα 4 βήματα.

Σε όλους μας, στατιστικά και μόνο, έχει συμβεί να έχουμε εμπλακεί με το αμάξι ή την μηχανή ή το φορτηγό μας σε ατύχημα.

atixima-autokinitou
 

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μια απλή σύγκρουση με υλικές ζημιές σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κάτι ποιο σοβαρό με σωματικές βλάβες.

Όποια περίπτωση και να είναι, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος είναι ή ίδια με μερικές μόνο διαφοροποιήσεις σε κάποια σημεία.

Η διαδικασία σε περίπτωση ατυχήματος.

Η διαδικασία σε περίπτωση ατυχήματος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι σχετικά απλή και ολοκληρώνεται σε μερικά βήματα που είναι τα παρακάτω:

  1. Επικοινωνία με το συντονιστικό - τηλεφωνικό κέντρο της ασφαλιστικής εταιρίας που είναι ασφαλισμένο το όχημα ώστε να δοθεί η διεύθυνση που έχει γίνει η σύγκρουση.

    Σε περίπτωση που έχει ακινητοποιηθεί το όχημα συνέπεια της σύγκρουσης, θα πρέπει να το αναφέρεται στην ασφαλιστική ώστε να φροντίσει να σας σταλεί γερανός για την μεταφορά του στο συνεργείο.

    Η δυνατότητα της μεταφοράς συνέπεια ατυχήματος στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται και χωρίς το όχημα να έχει κάλυψη οδικής βοήθειας.

  2. Όταν έρθει στο τόπο του ατυχήματος εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρίας κάνετε την δήλωση ατυχήματος με την περιγραφή του συμβάντος και φωτογραφίζεται το όχημα σας, το Β΄ όχημα που έχει εμπλακεί στο ατύχημα καθώς και το σημείο της σύγκρουσης. Κατά την ανταλλαγή των στοιχείων λαμβάνεται αντίγραφο της δήλωσης με τα στοιχεία όλων όσων έχουν εμπλακεί.

  3. Σε περίπτωση που το υπαίτιο όχημα αντιληφθείτε πως δεν έχει ασφάλεια και είναι ανασφάλιστο θα πρέπει να καλέσετε την τροχαία στο τόπο του ατυχήματος.

    Η τροχαία θα έρθει στο τόπο του ατυχήματος και θα κάνει καταγραφή του συμβάντος, θα καταγράψει πως το όχημα είναι ανασφάλιστο και θα επιβάλει το ανάλογο πρόστιμο.

    Με αυτό τον τρόπο πιστοποιείται πως το όχημα που προκάλεσε το ατύχημα είναι ανασφάλιστο και θα ενεργοποιηθεί η κάλυψη ζημίες από ανασφάλιστό όχημα ώστε να αποζημιωθείτε για τις υλικές ζημίες που έχετε υποστεί. Εφόσον το ανασφάλιστο όχημα είναι υπαίτιο.

  4. Σε περίπτωση που εκτός από της υλικές ζημίες υπάρχει και τραυματισμός (Σωματικές βλάβες) είναι απαραίτητο να καλέσετε την τροχαία, το συντονιστικό κέντρο της ασφαλιστικής καθώς και το ΕΚΑΒ.

    Ο τραυματίας εφόσον κριθεί αναγκαίο θα μεταφερθεί στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και το αρμόδιο τμήμα της τροχαίας (ΤΟΤΑ) θα κάνει την καταγραφή για τις συνθήκες του ατυχήματος.

    Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί ώστε να μπορέσει ο παθών να διεκδικήσει αποζημίωση για τις σωματικές βλάβες που έχει υποστεί.

 
 

Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία που περιέγραψα ποιο πάνω δεν είναι εφικτό να ακολουθηθεί, είτε γιατί το σημείο της σύγκρουσης είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την αναμονή της ασφαλιστικής εταιρίας ή της αστυνομίας (π.χ στην Εθνική οδό ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας).

Είναι απόλυτο λογικό πως θα πρέπει να γίνουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε είτε να κάνετε ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ σας συμπληρώνοντας το έντυπο του φιλικού διακανονισμού και να μετακινήσετε τα οχήματα σας (εφόσον είναι εφικτό) σε σημείο που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία. Στην συνέχεια ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία.

 
τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος; Τα 4 βήματα.

Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;

Κατεβάστε και αποθηκεύστε το infografic με τα παραπάνω βήματα ώστε να το έχετε πάντα μαζί σας.

 

Η σωστή ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των εμπλεκόμενων οδηγών.

Ένα πολύ σημαντικό θα ήθελα να αναφέρω πως η σωστή ανταλλαγή στοιχείων μέσα από επίσημα έγγραφα όπως ή άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι σημαντικό να γίνετε με μεγάλη προσοχή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εμπλεκόμενοι σε ατύχημα πάνω στην βιασύνη τους είτε δίνουν λάθος κάποιο στοιχείο (πινακίδα, τηλέφωνο επικοινωνίας, ασφαλιστική εταιρία) είτε δεν καλούν την ασφαλιστική εταιρία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσετε να αποζημιωθείτε ή υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία μέχρι να βρεθούν τα σωστά στοιχεία.

Ο ασφαλιστής είναι ο αυτός που θα σας βοηθήσει με την διαδικασία σε περίπτωση που δεν θυμάστε τι πρέπει να κάνετε.

Ενώ θα μπορέσει να σας βοηθήσει και για την επιδιόρθωση του οχήματος σας, προτείνοντας συνεργαζόμενα συνεργεία με την ασφαλιστική σας εταιρία.

Τέλος, σε περίπτωση σωματικών βλαβών είναι αυτός που θα σας ενημερώσει και θα σας συμβουλέψει για την διαδικασία αποζημίωσης σας.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Η διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων σε περίπτωση ατυχήματος αν και ακούγετε μια απλή διαδικασία δεν είναι.

Τα παραπάνω βήματα θα πρέπει να τα ακολουθεί ο ασφαλισμένος ευλαβικά ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως και δεν μπορεί να διεκδικήσει την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία για την επιδιόρθωση του οχήματος του.

Στην παραπάνω διαδικασία η ασφαλιστική μας βοηθάει βέβαια, με την κάλυψη που έχουν όλα τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου, της Φροντίδας Ατυχήματος.

Δηλαδή την αποστολή εκπροσώπου της ασφαλιστικής εταιρίας (συνήθως μέσα από την συνεργαζόμενη οδική βοήθεια), που αναλαμβάνει την σωστή καταγραφή του ατυχήματος.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του.

Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Τα 9 βήματα για το σωστό πλύσιμο της καμπίνας του αυτοκινήτου μας.

Next
Next

Γνώρισε την γραμμή Υγείας “1010” της Interamerican.