Η κάλυψη της Πυρκαγιάς στην Ιδιωτική Ασφάλιση.

Άκουσε το άρθρο

 

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τις δεκάδες καλύψεις που παρέχει η Ιδιωτική Ασφάλεια μέσω των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Ξεκινώντας από την Πυρκαγία.

 

Η Πυρκαγιά αποτελεί την βασικότερη από όλες τις προαιρετικές καλύψεις για τα περισσότερα είδη ασφάλισης. Ενώ σε ένα συγκεκριμένο είδος αποτελεί την βασική κάλυψη πάνω στην οποία χτίζεται και δημιουργείται ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Την κάλυψη της πυρκαγιάς θα την συναντήσουμε στα παρακάτω είδη ασφάλισης:

  • Στις Ασφαλίσεις Οχημάτων (ασφάλιση αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, φορτηγών Ιδιωτικής και Δημοσίας χρήσης).

  • Στις Ασφαλίσεις Περιουσίας (ασφάλιση κατοικίας και την ασφάλιση επιχειρήσεων).

  • Στις Ασφαλίσεις Σκαφών.

  • Στις Αγροτικές Ασφαλίσεις. Ένα νέο σχετικά  νέο είδος ασφάλισης που απευθύνεται στους επαγγελματίες αγρότες. Σε αυτό το είδος ασφάλισης συναντάμε την κάλυψη της πυρκαγιάς, όταν θα ασφαλιστούν τα αγροτικά κτίρια, τα θερμοκήπια καθώς και τα αγροτικά οχήματα και μηχανήματα.

Από τα είδη ασφάλισης που ανέφερα, σε ένα η κάλυψη της πυρκαγιάς αποτελεί τον πυρήνα της. Γι’ αυτόν τον λόγο και ονομάζεται Πυρός. Έτσι, με τον όρο Πυρός αναφερόμαστε στις Ασφαλίσεις Περιουσίας.

Το Πυρός είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μιας κατοικίας ή μίας επιχείρησης. Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που στην πιο απλή και βασική του μορφή έχει ως βασική κάλυψη την κάλυψη της Πυρκαγιάς. Γι’ αυτό και όλες οι υπόλοιπες καλύψεις που παρέχονται θεωρούνται προαιρετικές. Καλύψεις όπως για παράδειγμα η κλοπή ή τα φυσικά φαινόμενα.

Στα υπόλοιπα είδη ασφάλισης η Πυρκαγιά αποτελεί προαιρετική κάλυψη κάτω από την οποία όμως μπορούν να προστεθούν οι υπόλοιπες προαιρετικές καλύψεις.

Για παράδειγμα, στην ασφάλιση αυτοκινήτου που η βασική κάλυψη είναι η Αστική ευθύνη έναντι τρίτων δεν μπορείς να βάλεις την προαιρετική κάλυψη της κλοπής χωρίς να υπάρχει η κάλυψη της πυρκαγιάς.

Ίσως, μοναδική εξαίρεση στο συγκεκριμένο παράδειγμα να αποτελούν οι καλύψεις Οδική βοήθεια και Θραύση κρυστάλλων, οι οποίες δεν χρειάζονται την κάλυψη της Πυρκαγιάς για να συμπεριληφθούν σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο οχήματος.

Αυτό που αποζημιώνει σε όλες τις περιπτώσεις είναι τις ζημίες που θα προκαλέσει η φωτιά. Είτε αναφερόμαστε σε ολική καταστροφή είτε απλά για εκτεταμένες ζημίες που επιδιορθώνονται.

 
 

Βασικές προϋποθέσεις για να αποζημιώσει την πυρκαγιά είναι η ύπαρξη φλόγας και να μην αποδειχτεί δόλος.

Η κάλυψη της πυρκαγιάς αποζημιώνει το ασφαλισμένο κεφάλαιο του συμβολαίου που ασφαλίζει και σε περίπτωση ζημίας.

  • Στην περίπτωση των Ασφαλίσεων Περιουσίας το κεφάλαιο αυτό είναι η κατασκευαστική αξία, όταν ασφαλίζεται το κτίριο και η εμπορική αξία, όταν ασφαλίζεται το περιεχόμενο.

  • Στην περίπτωση των Ασφαλίσεων Οχημάτων και Σκαφών το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο είναι η εμπορική αξία του αντικειμένου ως μεταχειρισμένου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κάλυψη της πυρκαγιάς επεκτείνεται και περιλαμβάνει και άλλες καλύψεις. Όπως στην περίπτωση της ασφάλισης κατοικίας και επιχειρήσεων που αποζημιώνει όταν έχουμε πυρκαγιά από πτώση κεραυνού καθώς και ζημιές από καπνό.

Bonus tip

Κάτι σημαντικό που πρέπει πάντα να θυμάσαι είναι πως για να είσαι σωστά ασφαλισμένος, όταν προσθέτεις προαιρετικές καλύψεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Δηλαδή, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δεν θα πρέπει να έχει απόκλιση από την αξία που θα πρέπει να αποζημιωθείς σε περίπτωση ζημίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι σε κάθε ανανέωση να μιλάς με τον ασφαλιστή σου και να κάνετε έναν έλεγχο στο κεφάλαιο που έχεις ασφαλιστεί.

Τέλος, μην ξεχνάς πως η κάλυψη της πυρκαγιάς όπως και όλες οι προαιρετικές καλύψεις ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία εξαιρούν κάποια πράγματα και δεν τα αποζημιώνουν. Ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να έχουν και κάποια απαλλαγή. Αυτά όμως θα στα εξηγήσει αναλυτικά ο Ασφαλιστής σου.


Αν το παραπάνω άρθρο και ο Οδηγός Καλύψεων σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Οι 3 καλύψεις, η ασφάλιση κατοικίας και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Next
Next

Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Σημεία προσοχής για το 2023.