Ασφάλιση υγείας: Τι είναι η Νοσηλεία και το Χειρουργείο ημέρας;

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας αυτό που παρέχει όταν το αγοράζεις είναι να σου  καλύψει ό,τι έξοδα προκύψουν συνέπεια μιας νοσηλείας ή ενός χειρουργείου.

 

Γνωρίζεις όμως πως στα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες διαχωρίζουν τις νοσηλείες και τα χειρουργεία; Σε αυτά που ο ασθενής θα χρειαστεί διανυκτέρευση/σεις και σε αυτά που ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα;

Η περίπτωση που ο ασθενής δεν διανυκτερεύσει στην κλινική και επιστρέψει σπίτι του ονομάζονται Νοσηλείες Ημέρας. Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορεί και να το συναντήσεις με το όρο One Day Clinic (O.D.C.).

Σε αυτή την κατηγορία νοσηλείας έχουμε παθολογικά περιστατικά ή επείγοντα περιστατικά που θα χρειαστεί ο ασθενής να μείνει για λίγες ώρες στο αντίστοιχο τμήμα βραχείας νοσηλείας μιας κλινικής. Ενώ στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι περιπτώσεις νοσηλείας που αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις μικρής διάρκειας (One Day Surgery).

Πώς αποζημιώνονται οι Νοσηλείες ή τα Χειρουργεία Ημέρας;

Όπως έχω αναφέρει, τα προγράμματα ασφάλισης υγείας αντιμετωπίζουν και αποζημιώνουν με διαφορετικό τρόπο την συγκεκριμένη περίπτωση.

Η διαφορετική αντιμετώπιση – αποζημίωση έχει να κάνει αποκλειστικά με την συμμετοχή που έχεις επιλέξει στο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σου. Στην απαλλαγή δηλαδή  που έχεις.

Η απαλλαγή είναι το πόσο ή το ποσοστό που επιλέγεις να συμμετέχεις στην περίπτωση χρήσης του προγράμματος. Είναι τα χρήματα που θα πληρώσεις εσύ από το συνολικό κόστος νοσηλείας σου. Ενώ το υπόλοιπο ποσό που θα μείνει θα το πληρώσει η ασφαλιστική εταιρία. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το θέμα της απαλλαγής στο άρθρο «Τι είναι η συμμετοχή στις ασφάλειες υγείας;».

Πίσω τώρα στο τρόπο αποζημιώνει ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας, την περίπτωση της νοσηλείας ή του χειρουργείου ημέρας.

Ακόμα και αν επιλέξεις να έχεις απαλλαγή στο πρόγραμμα υγείας που αγόρασες, η ασφαλιστική εταιρία θα μειώσει ή ακόμα μπορεί και να σου μηδενίσει την όποια απαλλαγή έχεις.

Το αν στην μηδενίσει ή σου μειώσει την συμμετοχή η ασφαλιστική εταιρεία, εξαρτάται από εσένα και το τι είχες επιλέξει όταν ασφαλίστηκες. Αν είχες επιλέξει να συμμετέχεις με το 50% ή 20% της απαλλαγής το συμβολαίου ή να μην συμμετέχεις καθόλου.

Για παράδειγμα:

Αν το πρόγραμμα ασφάλισής σου, έχει απαλλαγή στα έξοδα νοσηλείας 1500€ σε περίπτωση που πραγματοποιήσεις μια νοσηλεία ή χειρουργείο ημέρας η συμμετοχή σου θα διαμορφωνόταν ως εξής:

  • Στην περίπτωση που είχες επιλέξει 50% , η συμμετοχή σου στο σύνολο των εξόδων θα ήταν 750€.

  • Στην περίπτωση που είχες επιλέξει 20%, η συμμετοχή σου στο σύνολο των εξόδων θα ήταν 300€.

  • Στην περίπτωση που είχες επιλέξει να μην έχεις καμία συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας, η ασφαλιστική θα πλήρωνε το σύνολο των εξόδων.

Συνεπώς, ακόμα και αν έχεις μια μεγάλη απαλλαγή στο συμβόλαιό σου, στην περίπτωση που πραγματοποιήσεις χειρουργείο ή νοσηλεία ημέρας θα καλυφθείς σαν να είχες επιλέξει ένα πρόγραμμα με μηδενική συμμετοχή.

Τι ισχύει σήμερα;

Η τεχνολογική εξέλιξη και τα βελτιωμένα ιατρικά πρωτόκολλα της αναισθητικής πρακτικής έχουν βοηθήσει να γίνονται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις με νοσηλεία ημέρας.

Μια εξέλιξη στον τομέα τις ιατρικής που έχει πολλαπλά οφέλη για έναν ασθενή. Ανάμεσα στα σημαντικά οφέλη είναι:

  • Η κατ’ οίκον ανάρρωση που βοηθά στην καλή ψυχολογία του ασθενή, καθώς και στην γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας του.

  • Η μείωση του χειρουργικού τραύματος.

  • Ο περιορισμός της διαταραχής της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού

 
 

Τα 10 πλεονεκτήματα του Χειρουργείου Ημέρας (O.D.S.)

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως ένα χειρουργείο ημέρας θα το καλύψει εξ ’ολοκλήρου η ασφαλιστική εταιρία με ελάχιστη ή μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου, υπάρχουν και τα παρακάτω πλεονεκτήματα. Ορισμένα μάλιστα τα έχουμε αναφέρει παραπάνω.

  1. Ταχύτερη ανάρρωση

  2. Μειωμένος χρόνος ανάνηψης

  3. Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος

  4. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και σιτίζεται πιο γρήγορα

  5. Δεν απαιτείται ριζική αλλαγή του προγράμματος της υπόλοιπης οικογένειας

  6. Δεν διαταράσσεται η οικογενειακή ζωή, καθότι η ανάρρωση γίνεται σπίτι

  7. Μειώνεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών

  8. Προκαλείται λιγότερο άγχος, σε σύγκριση με αυτό που αισθάνονται οι ασθενείς με του ίδιου είδους επεμβάσεις οι οποίοι όμως νοσηλεύονται για ημέρες σε θαλάμους πολυήμερης νοσηλείας

  9. Επιβαρύνεται λιγότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Διότι μειώνει τα επιπλέον έξοδα που δημιουργεί μια πολυήμερη νοσηλεία (μικροέξοδα φαγητού και μετακίνησης συνοδού, αποκλειστικές νοσοκόμες κ.α.)

  10. Μειώνεται ο χρόνος απουσίας του ασθενή από την εργασία του.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος από το άρθρο του έντυπου #advisor της INTERAMERICAN.

 

Άκουσε τα επεισόδια από το podcast μου.

 

Πού μπορώ να πραγματοποιήσω νοσηλεία ή χειρουργείο ημέρας;

Με τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις να μπορούν να γίνονται με νοσηλεία μιας ημέρας, έχουν αρχίσει και εμφανίζονται και αντίστοιχες κλινικές πέραν των παραδοσιακών μεγάλων νοσοκομείων.

Κλινικές που χαρακτηρίζονται ως Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και λειτουργούν πάνω σε αυτή την λογική. Να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα περιστατικά και χειρουργικές επεμβάσεις που εντός της ημέρας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας, στις περισσότερες περιπτώσεις διαχωρίζει τις νοσηλείες. Σε αυτές που διαρκούν πολλές ημέρες και σε αυτές που δεν χρειάζεται η διανυκτέρευση του ασθενή.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής έχει ως αποτέλεσμα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις πλέον να πραγματοποιούνται χωρίς να είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση του ασθενή στη κλινική, προσφέροντας μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Με σημαντικότερα την καλή ψυχολογία του ασθενή, την γρήγορη ανάρρωσή του και την κάλυψη από το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας 100%. Ακόμα και αν έχει επιλέξει να συμμετέχει στα έξοδα νοσηλείας.

Τέλος, έχουμε και την εμφάνιση κλινικών προσανατολισμένων αποκλειστικά στην διαχείριση περιστατικών νοσηλείας – χειρουργικής επέμβασης ημέρας, κλινικές που χαρακτηρίζονται ως Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Σημεία προσοχής για το 2023.

Next
Next

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την Ταξιδιωτική Ασφάλιση.