Γνωρίζεις τι καλύπτει η Οδική Βοήθεια;

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η Οδική Βοήθεια πρέπει να μας εξυπηρετήσει εντός μίας ώρας από την κλήση μας.

 

Το γεγονός πώς ο νομοθέτης έβαλε χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει ο συνδρομητής να εξυπηρετηθεί, δείχνει και το πόσο σημαντική κάλυψη αποτελεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου μιας και εκτός της Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων καμία άλλη προαιρετική κάλυψη στην ασφάλιση αυτοκινήτων δεν έχει νομοθετηθεί.

Μιλώντας όμως για προαιρετικές καλύψεις, εσείς γνωρίζατε πως η Οδική Βοήθεια αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κλάδο ασφάλισης;

Και όταν λέμε κλάδο ασφάλισης εννοούμε πως την παρέχουν ασφαλιστικές εταιρίες παροχής Οδικής Βοήθειας.

Όπως υπάρχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν αυτοκίνητα και αποζημιώνουν τις Υλικές Ζημίες, τις Σωματικές Βλάβες, την Κλοπή του οχήματος, την Πυρκαγιά κ.α..

Έτσι υπάρχουν οι εταιρίες Οδικής Βοήθειας που παρέχουν την οδική μεταφορά του ασφαλισμένου σε αυτές οχήματος.

Ποιες είναι οι παροχές της Οδικής Βοήθειας;

Το τι παρέχει μια εταιρία οδικής βοήθειας είναι γνωστό σε όλους μας.

Παρέχει την επί τόπου επισκευή του οχήματος ή την μεταφορά του στο συνεργείο. Επιπλέον, αν το όχημά μας ακινητοποιηθεί εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας μας, φροντίζει για τον επαναπατρισμό του.

Η κάλυψη παρέχεται πανελλαδικά στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός αν ο ασφαλισμένος επιλέξει πληρώνοντας επιπλέον ασφάλιστρο την επέκταση της κάλυψης και εκτός Ελλάδος.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν στα συμβόλαια τους μια πολυ συγκεκριμένη παροχή της οδικής βοήθειας, την μεταφορά του οχήματος λόγω ακινητοποίησης από ατύχημα (σύγκρουση).

Μια περιορισμένη υπηρεσία της οδικής βοήθειας που εξυπηρετεί για να μεταφερθεί το όχημα που ακινητοποιήθηκε στο πλησιέστερο και εντός νομού συνεργείο. Η παροχή συνήθως είναι για μια μόνο μεταφορά.

Την κάλυψη αυτήν την παρέχει μια ασφαλιστική στον πελάτη της ανεξάρτητα από το αν έχει αγοράσει πλήρη Οδική Βοήθεια ή όχι.

 

Η Οδική Βοήθεια στην πράξη, μέσα από ένα σύντομο video.

 

Οι «προαιρετικές» καλύψεις της Οδικής Βοήθειας.

Ως ασφαλιστική εταιρία η Οδική Βοήθεια έχει την δυνατότητα να προσφέρει πέραν των βασικών καλύψεων και μια σειρά από προαιρετικές.

Οι προαιρετικές καλύψεις που παρέχονται εφόσον επιθυμεί ο ασφαλισμένος είναι:

  • Κάλυψη εξόδων διαμονής σε ξενοδοχείο

    Αποζημίωση για μια διανυκτέρευση εφόσον το όχημα ακινητοποιηθεί 60 χλμ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και η βλάβη δεν είναι δυνατό να επισκευαστεί την ίδια μέρα.

  • Κάλυψη εξόδων επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας

    Αποζημίωση για την έκδοση εισιτηρίων, για τον ασφαλισμένο και τους συνεπιβάτες του, με τρένο ή λεωφορείο ώστε να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να έχει ακινητοποιηθεί 60 χλμ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

 
 

Οι “Extra” καλύψεις της Οδικής

Εκτός των παραπάνω καλύψεων που αναφερθήκαμε (Βασικές και Προαιρετικές) η Οδική Βοήθεια παρέχει κάποιες extra καλύψεις για περιπτώσεις που συμβαίνουν σπάνια.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι:

  • Η ακινητοποίηση του οχήματος λόγο έλλειψης καυσίμων.

    Η Οδική Βοήθεια μεταφέρει στο ακινητοποιημένο όχημα καύσιμα.

  • Η ακινητοποίηση του οχήματος εξαιτίας απώλειας των κλειδιών μας.

    Η Οδική Βοήθεια φροντίζει είτε για την εύρεση κλειδαρά (ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται το κόστος), είτε για την αποστολή εφεδρικών κλειδιών. Αν δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω εφικτό τότε το όχημα μεταφέρεται με όχημα της οδικής.

  • Η ακινητοποίηση λόγο φθοράς της μπαταρίας του αυτοκινήτου και αντικατάσταση της.

    Μια παροχή σχετικά νέα στην αγορά. Σε περίπτωση φθοράς της μπαταρίας, η Οδική αναλαμβάνει να φέρει στο τόπο που έχει ακινητοποιηθεί το όχημα νέα μπαταρία και να την αντικαταστήσει.

    Το κόστος αγοράς της μπαταρίας βαραίνει τον ασφαλισμένο.

Οι παροχές που αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν τόσο τις κυριότερες καλύψεις που παρέχουν όλες οι εταιρίες Οδικής Βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και κάποιες ιδιαίτερες που παρέχονται από συγκεκριμένες εταιρίες οδικής.

Η ουσία όμως, είναι πως η Οδική Βοήθεια είναι μια από τις βασικότερες καλύψεις που θα πρέπει να έχει ένα ασφαλισμένο όχημα, είτε με ξεχωριστό συμβόλαιο απευθείας με την Οδική Βοήθεια ,είτε ως προαιρετική κάλυψη μέσα από το συμβόλαιο ασφάλιση του αυτοκινήτου.

Η παροχή της Οδικής Βοήθειας στην Digital εποχή.

Μια εταιρία Οδικής Βοήθειας έχει συνήθως ένα τετραψήφιο ή ένα εξαψήφιο νούμερο για να την καλεί ο παθών και να δίνει τα στοιχεία του οχήματος, ώστε να εξυπηρετηθεί.

Στις μέρες μας όμως, δεν είναι λίγες οι εταιρίες Οδικής Βοήθειας που παρέχουν δικές τους εφαρμογές (app) για το κινητό, ώστε να τις καλείς.

Μέσα από την εφαρμογή μπορείς να δίνει το στίγμα σου μέσω GPS και τα στοιχεία του οχήματος σου, ώστε να αποσταλεί όχημα της οδικής να σε εξυπηρετήσει.

Δείτε πως λειτουργεί το app της Interamerican το Drive On στο παρακάτω video.

Επιπλέον, από την ίδια την εφαρμογή υπάρχει συνεχής ενημέρωση που βρίσκεται το όχημα της οδικής και σε πόση ώρα φτάνει για να μας εξυπηρετήσει.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Η Οδική Βοήθεια, αποτελεί μια από της 5 πιο σημαντικές καλύψεις που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου (διαβάστε εδώ).

Είτε με ξεχωριστό συμβόλαιο, είτε ως προαιρετική κάλυψη, το κόστος αγοράς της είναι πολύ λιγότερο από το κόστος μεταφοράς, όταν θα μας τύχει βλάβη και δεν θα έχουμε Οδική.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσουμε κάποιον ιδιώτη να μας εξυπηρετήσει με το κόστος να βαραίνει αποκλειστικά εμάς.

Και αυτό διότι οι εταιρίες Οδικής Βοήθειας ως ασφαλιστικές εταιρίες, βάσει νόμου, μπορούν να εξυπηρετούν μόνο πελάτες τους.

Οι βασικές καλύψεις που προσφέρουν (μεταφορά στο συνεργείο) είναι αυτές που όταν θα ακινητοποιηθεί το όχημά μας, θα κάνουν την διαφορά.

Διότι με ένα τηλέφωνο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (1 ώρα) θα έχουν φροντίσει να μεταφερθεί το όχημα μας και να μην ταλαιπωρηθείτε. Κάτι που δεν θα συνέβαινε σε αντίθετη περίπτωση.

Εσείς έχετε Οδική Βοήθεια στο όχημα σας; Και αν ναι, γνωρίζατε για τις προαιρετικές καλύψεις που υπάρχουν;


Αν το παραπάνω άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον και σας βοήθησε, μπορείτε να το κοινοποιήσετε στα social media σας.

Ακόμα μπορείτε να το στείλετε σε κάποιον που πιστεύεται πως θα τον ενδιέφερε. Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για τα οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλειας.

Τέλος ακολουθήστε με σε Facebook, Linkedin και Instargam ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα μου που δημοσιεύω κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ο πιτσιρικάς και ο καλοντυμένος κύριος από το 1988.

Next
Next

Τι είναι το Επίδομα Νοσηλείας και το Χειρουργικό Επίδομα;