Τι είναι το Επίδομα Νοσηλείας και το Χειρουργικό Επίδομα;

Υπάρχουν δύο πολύ μικρές καλύψεις που προσφέρουν σημαντική οικονομική βοήθεια σε περίπτωση νοσηλείας μας, το επίδομα Νοσηλείας και το Χειρουργικό επίδομα.

 

Δυο καλύψεις που προσφέρονται από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες και έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά.

Προσφέρουν με χαμηλό κόστος και με την μορφή επιδόματος οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος στην υγεία μας.

Ας δούμε τι ακριβώς προσφέρουν και γιατί αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή να ασφαλιστεί κάποιος ακόμα και ας μην έχει ένα βασικό πρόγραμμα υγείας.

Πρώτα όμως ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένες βασικές έννοιες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα πως λειτουργούν οι καλύψεις.

Τι είναι η νοσηλεία;

Ως νοσηλεία ορίζεται η ιατρικός αναγκαία εισαγωγή μας και η παραμονή μας με διανυκτέρευση για μία ή περισσότερες ημέρες εντός του νοσοκομείου, ώστε να υποβληθούμε σε διάγνωση και θεραπεία.

Τι περιλαμβάνεται στα έξοδα νοσηλείας;

Κατά την διάρκεια μιας νοσηλείας σε ένα ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο πραγματοποιούνται ένα σύνολο εξόδων. Αυτά τα έξοδα στα δημόσια νοσοκομεία καλύπτονται από το ΕΟΠΥ.

Αντίστοιχα, στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, το καλύπτει ο ασθενής από την τσέπη του.

Εκτός αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια, όπου σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσει η ασφαλιστική εταιρία.

Πάμε να δούμε επιγραμματικά τι ακριβώς περιλαμβάνεται σε αυτά έξοδα.

  • Αμοιβές Γιατρών.

  • Αμοιβές Χειρουργών και βοηθών χειρουργών καθώς και αμοιβές αναισθησιολόγων.

  • Έξοδα φαρμάκων και υγειονομικών υλικών.

  • Έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

  • Έξοδα χρήσης χειρουργείου και υλικών.

  • Έξοδα θεραπείας.

  • Έξοδα για εμφυτεύσιμα υλικά και τεχνητά όργανα του σώματος.

 
 

Τι είναι η νοσηλεία με Χειρουργική επέμβαση;

Όπως και στον ορισμό της νοσηλείας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ορίζεται η ιατρικός αναγκαία εισαγωγή μας στο νοσοκομείο με ή χωρίς διανυκτέρευση ώστε να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι είτε ανοικτή, είτε με λαπαροσκοπική μέθοδο. Τέλος, ως χειρουργική επέμβαση θεωρούνται και οι επεμβάσεις με την χρήση ρομποτικού συστήματος.

Τι είναι το επίδομα Νοσηλείας και το επίδομα Χειρουργείου;

Το επίδομα νοσηλείας και το χειρουργικό επίδομα αποτελούν ξεχωριστά ασφαλιστικά προγράμματα.

Ο κυριότερος λόγος που υπάρχουν είναι να προσφέρουν συμπληρωματικά ένα είδος οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση εισαγωγής μας στο νοσοκομείο.

Ειδικά, αν έχουμε ασφαλιστεί με ένα βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας όπου συμμετέχουμε στα συνολικά έξοδα είτε με κάποιο ποσό, είτε ποσοστιαία τα επιδόματα μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε αυτή την συμμετοχή.

Επίδομα Νοσηλείας.

Το επίδομα νοσηλείας λειτουργεί ξεχωριστά ως κάλυψη, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ή όχι κάποιο νοσοκομειακό πρόγραμμα.

Ενεργοποιείται από την στιγμή που θα κάνουμε εισαγωγή στο νοσοκομείο, είτε είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό.

Για όσο διάστημα νοσηλευόμαστε το επίδομα μας παρέχει ένα ημερήσιο ποσό.

Το ποσό είναι €150/ημέρα και το λαμβάνουμε συνολικά μόλις ολοκληρωθεί η νοσηλεία μας.

Μπορούμε να λαμβάνουμε το ημερήσιο επίδομα έως και 180 συνεχόμενες ημέρες νοσηλείας που αφορούν βέβαια την ίδια περίπτωση.

Επιπλέον, το επίδομα παρέχεται και στις περιπτώσεις που η νοσηλεία πραγματοποιείται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) ως 30 συνεχόμενες ημέρες παραμονής μας σε αυτή.

Το επίδομα μπορεί αν χορηγηθεί για νοσηλείες που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό παρέχεται το ίδιο ημερήσιο επίδομα των €150 για 10 ημέρες νοσηλείας συνολικά.

Η αποζημίωση θα μας δοθεί μετά το τέλος της νοσηλείας μας:

  • Ανεξάρτητα από τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν κατά την νοσηλεία μας.

  • Ανεξάρτητα από το αν αποζημιωθήκαμε για την ίδια νοσηλεία από άλλη πηγή (ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, ιδιωτικό νοσοκομειακό πρόγραμμα).

Το επίδομα Νοσηλείας ήταν μια από τις καλύψεις που λειτουργήσαν 100% κατά την περίοδο της πανδημίας, κάτι που το είδαμε στην πράξη όπως αναφέρω στο παρακάτω άρθρο.

 

Άκουσε τα επεισόδια του Podcast

 

Χειρουργικό Επίδομα.

Το Χειρουργικό επίδομα λειτουργεί και αυτό ξεχωριστά από οποιαδήποτε άλλη κάλυψη. Αυτό που αποζημιώνει είναι ένα συγκεκριμένο ποσό εφάπαξ ανάλογα με την βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιούμε, είτε η χειρουργική επέμβαση είναι με διανυκτέρευση, είτε χωρίς (One Day Clinic).

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε κατηγορίες και ανάλογα με την βαρύτητά τους το πρόγραμμα μας αποζημιώνει με το ανάλογο ποσό.

Οι κατηγορίες των επεμβάσεων είναι:

  • Μικρή

  • Μεσαία

  • Μεγάλη

  • Βαρεία

  • Εξαιρετικά Βαρεία

  • Ειδική

Το πόσο αποζημίωσης ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης ξεκινά από €350 και φτάνει έως και €4.200.

Το χειρουργικό επίδομα μπορεί να δοθεί και σε περιπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από μια χειρουργικές επεμβάσεις κατά την διάρκεια μια νοσηλείας αποζημιώνοντας, όμως, μόνο μια, την βαρύτερη επέμβαση.

Η αποζημίωση θα μας δοθεί μετά το τέλος της νοσηλείας μας:

  • Ανεξάρτητα από τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν κατά την νοσηλεία μας.

  • Ανεξάρτητα από το αν αποζημιωθήκαμε για την ίδια νοσηλεία από άλλη πηγή (ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, ιδιωτικό νοσοκομειακό πρόγραμμα).

Τέλος, όπως στο επίδομα Νοσηλείας έτσι και στο χειρουργικό καλύπτονται και αποζημιώνονται επεμβάσεις που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα

Στην ασφάλιση υγείας υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούμε να επιλέξουμε για να ασφαλιστούμε.

Υπάρχουν τα Νοσοκομειακά Προγράμματα υγείας που παρέχουν ένα σύνολο καλύψεων και φροντίζουν για την αποζημίωση όλων των εξόδων σε μια νοσηλεία μας. Αποτελεί και τον πιο γνωστό τρόπο ασφάλισης στους περισσότερους από εμάς.

Υπάρχουν όμως και τα επιδόματα, το επίδομα Νοσηλείας και το Χειρουργικό επίδομα που αποζημιώνουν συμπληρωματικά και ανεξάρτητα.

Είναι μια πρόταση που μπορεί να επιλέξει κάποιος να ασφαλιστεί είτε συμπληρωματικά με κάποιο Νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας, είτε συμπληρωματικά με τις παροχές του ταμείου του, είτε μεμονωμένα.

Τα επιδοματικά προγράμματα παρέχουν ένα ποσό εφάπαξ στον ασφαλισμένο, ώστε να το διαχειριστεί ο ίδιος, όπως θεωρεί καλύτερα καλύπτοντας τις δικές του ανάγκες.

Αποτελεί μια οικονομική λύση ασφάλισης για κάποιον που θέλει:

Να αναβαθμίσει το ατομικό νοσοκομειακό του πρόγραμμα καλύπτοντας την όποια συμμετοχή έχει στα έξοδα νοσηλείας.

Να έχει επιπλέον χρήματα για να καλύψει ανάγκες που θα προκύψουν μετά το τέλος της νοσηλείας του, όπως φάρμακα, φυσιοθεραπείες κ.α.., αφού λαμβάνει εφάπαξ την αποζημίωση με το τέλος της νοσηλείας του.

Να επιλέγει τα δημόσια νοσοκομεία για νοσηλείες ή χειρουργικές επεμβάσεις έχοντας την δυνατότητα από τα επίδομα τα καλύψει ανελαστικά έξοδα που θα προκύψουν.

Στην ίδια κατηγορία και φιλοσοφία είναι και το πρόγραμμα ασφάλισης Σοβαρών Ασθενειών που έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Αν το παραπάνω άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον και σας βοήθησε, μπορείτε να το κοινοποιήσετε στα social media σας ή να το στείλετε σε κάποιον που πιστεύεται πως θα τον ενδιέφερε.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για τα οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλειας, κάτι που για μένα αποτελεί προσωπικό στόχο.  

Ακολουθήστε με σε Facebook, Linkedin και Instargam ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα μου, που δημοσιεύω κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Γνωρίζεις τι καλύπτει η Οδική Βοήθεια;

Next
Next

Ασφάλιση μοτοσυκλέτας: Μια “ομπρέλα” προστασίας από την Interamerican.