Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Σημεία προσοχής για το 2023.

Το 2023 αποτελεί την χρονιά που η ασφάλιση του αυτοκινήτου σου θέλει το 100% της προσοχής σου.

 

Εξωτερικοί παράγοντες, που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλιση του αυτοκινήτου, μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα σε περίπτωση που πρέπει να αποζημιωθείς για μια ζημία.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα που επηρεάζουν την αποζημίωσή σου σε μια ζημία;

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η αύξηση των τιμών για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές και στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Ενώ ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές των ανταλλακτικών και των υλικών για φανοποιεία.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα ακόμα δεδομένο που πιθανόν δεν γνωρίζεις. Την αύξηση του αριθμού και τις συχνότητας των ζημιών στα αυτοκίνητα. Ένα δεδομένο που καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιριών και στο θέμα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα.

Γιατί όμως σου αναφέρω όλα τα παραπάνω και γιατί θα πρέπει να σε απασχολούν; Αυτό θα προσπαθήσω να σου απαντήσω παρακάτω.

 

Άκουσε τα επεισόδια από το podcast.

 

Οι αυξήσεις στις τιμές αγοράς νέων ή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Οι αυξήσεις των τιμών για την αγορά αυτοκινήτου και κυρίως η αύξηση των τιμών στα μεταχειρισμένα έρχεται να σε επηρεάσει στην περίπτωση που θα πρέπει να αποζημιωθείς για μια από τις παρακάτω καλύψεις.

  • Πυρκαγιά

  • Κλοπή Ολική

  • Φυσικά Φαινόμενα

  • Ιδίες Ζημίες (Μεικτή)

Ο λόγος που οι παραπάνω καλύψεις θέλουν την προσοχή σου για να μην έχεις πρόβλημα σε περίπτωση αποζημίωσης έχει να κάνει με την ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος. Την αξία που θα σε αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση ολικής καταστροφής συνέπεια Πυρκαγιάς, Φυσικών Φαινομένων, Ιδίων ζημιών ή Ολικής Κλοπής.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει μαζί με τον ασφαλιστή σου να ελέγξεις αν η ασφαλιζόμενη αξία του αυτοκινήτου που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου είναι σωστή. Αν δηλαδή, είναι η τρέχουσα εμπορική αξία και όχι μικρότερη. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αξία ενός οχήματος έχει αυξηθεί αντί να έχει μειωθεί.

Έχοντας φροντίσει να είσαι ασφαλισμένος με την σωστή αξία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα στην αποζημίωσή σου.

Bonus tip!

Στην περίπτωση που έχεις αγοράσει νέο όχημα, σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες υπάρχει η κάλυψη της «Εγγύησης Αξίας». Μια κάλυψη που σε εξασφαλίζει για 2 ή 3 χρόνια (ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία) να αποζημιωθείς με βάση την αρχική αξία αγοράς του αυτοκινήτου.

Έτσι, για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης του καινούργιου αυτοκινήτου σου δεν θα χρειάζεται να ασχολείσαι με την παραπάνω διαδικασία.

Οι αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικών.

Μετά τις αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων) ήρθαν οι αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικών.

Αυτό είχε και έχει μέχρι και σήμερα μεγάλο αντίκτυπο στην αποζημίωση των υλικών ζημίων. Κάτι που θα σε απασχολήσει στην περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα και είσαι ο παθών.

Ο λόγος που θα σε απασχολήσει έχει να κάνει με το κόστος επισκευής του οχήματος από την ασφαλιστική. Αφού λόγω της αύξησης των τιμών στα ανταλλακτικά το κόστος επισκευής ακόμα και στη μικρότερη ζημία θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ συχνό πλέον το φαινόμενο, ειδικά στα οχήματα άνω της 10ετίας, η ασφαλιστική εταιρία να χαρακτηρίζει ένα όχημα ως ασύμφορο προς επιδιόρθωση.

Γιατί το υψηλό κόστος για την επιδιόρθωσή του πλησιάζει την τρέχουσα εμπορική αξία ως μεταχειρισμένο.

Συνεπώς, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μια επικοινωνία μεταξύ του συνεργείου και της ασφαλιστικής εταιρίας σχετικά με το κόστος επιδιόρθωσης του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να γνωρίζετε από την αρχή τις προθέσεις της ασφαλιστικής εταιρίας.

Σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη κάλυψη για την αντιμετώπιση της παραπάνω περίπτωσης είναι η κάλυψη της Νομικής Προστασίας.

Μέσα από την κάλυψη της Νομικής Προστασίας σε περίπτωση που διαφωνείς με την απόφαση της ασφαλιστικής εταιρίας του υπαίτιου για το κόστος επιδιόρθωσης έχεις τη δυνατότητα να αναθέσεις σε δικηγόρο να λύσει νομικά το θέμα της αποζημίωσής σου.

Bonus tip!

Υπάρχει η κάλυψη «Αξία Νέων Ανταλλακτικών» που παρέχεται σε ορισμένα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου από την INTERAMERICAN. Η κάλυψη σου παρέχει την δυνατότητα να αποζημιωθείς τα ανταλλακτικά σε αξία καινούργιων και όχι να βάλεις μεταχειρισμένα ή after market.

Βέβαια, η συγκεκριμένη κάλυψη δεν ενεργοποιείται σε περίπτωση που η ζημία οφείλεται σε Υλικές Ζημίες έναντι τρίτων (Αστική Ευθύνη) και είσαι παθών.

Ενεργοποιείται και βρίσκει εφαρμογή στις περιπτώσεις:

  • Πυρκαγιά

  • Τρομοκρατικές Ενέργειες

  • Στάσεις – Απεργίες – Οχλαγωγίες – Διαδηλώσεις – Πολιτικές ταραχές

  • Μερική Κλοπή

  • Φυσικά Φαινόμενα

  • Ιδίες Ζημίες και Κακόβουλες ενέργειες

Στην ουσία η κάλυψη βρίσκει εφαρμογή στις προαιρετικές καλύψεις που έχεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το αυτοκίνητό σου.

 
 

Η αύξηση στην συχνότητα των ατυχημάτων.

Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες, πως την περίοδο του lockdown, που η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν ελάχιστη, ήταν η καλύτερη χρονική περίοδος.

Η μειωμένη κίνηση των αυτοκινήτων και γενικότερα των οχημάτων είχε ως αποτέλεσμα να είναι μειωμένο σημαντικά το πλήθος και η συχνότητα των ατυχημάτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες να μπορέσουν να προσφέρουν μειωμένα ασφάλιστρα εκείνη την περίοδο ή να μην προβούν σε αυξήσεις. Κάτι που ήταν προς όφελος όλων των ασφαλισμένων.

Μετά την λήξη του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα τα πράγματα άλλαξαν. Μεγαλύτερο πλήθος και συχνότητα στα ατυχήματα μαζί με την αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε αυξήσεις και στα ασφάλιστρα.

Αυτό σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην αναζήτηση άλλης ασφαλιστικής εταιρίας με χαμηλότερο ασφάλιστρο. Αν θέλεις την άποψή μου το βρίσκω λογικό.

Όμως, θα πρέπει να σημειώσω πως κατά την αναζήτηση νέας ασφαλιστικής εταιρίας καλό θα ήταν να συμβουλευτείς και τον ασφαλιστή σου.

Ο ασφαλιστής σου θα μπορέσει αρχικά να σου θυμίσει ποιες καλύψεις έχεις στο συμβόλαιό σου, ποιο είναι το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο του οχήματός σου, αν υπάρχει κάποιο επασφάλιστρο καθώς και αν έχεις απαλλαγές στις προαιρετικές καλύψεις του συμβολαίου σου ή όχι.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις αρχικά να συγκρίνεις τιμές για τις «ίδιες» καλύψεις, καθώς και να δεις τελικά πόσα χρήματα θα κερδίσεις σε μια πιθανή μετακίνησή σου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπορεί να ασφαλιστεί μόνος του και πιο οικονομικά, σε σχέση με το προηγούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά να μην έχει προσθέσει τις ίδιες καλύψεις ή κάποιο επασφάλιστρο.

Κάτι που σίγουρα θα του γλυτώσει χρήματα, όμως σε περίπτωση ζημίας θα συνειδητοποιήσει πως δεν έχει κάλυψη. Συνεπώς δεν θα αποζημιωθεί.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Με βάση την καθημερινότητά μου και το πώς κινείται η ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου κάποια σημεία που θέλουν την προσοχή σου για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου.

Παράγοντες όπως η αύξηση των τιμών στην αγορά των μεταχειρισμένων, η αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών αποτελούν σημεία που θέλουν την προσοχή σου, ώστε να είσαι σωστά ασφαλισμένος και να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα την στιγμή της αποζημίωσής σου.

Με την βοήθεια του ασφαλιστή σου μπορείς να ασφαλιστείς σωστά και να μηδενίσεις σε μεγάλο ποσοστό τις δυσάρεστες εκπλήξεις σε μια αποζημίωση.

Ενώ αν σκεφτείς να αλλάξεις ασφαλιστική εταιρία λόγω των αυξήσεων που έχει κάνει στην ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, ο ασφαλιστής σου θα είναι πάλι ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει.

Θα είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και να συγκρίνεις τις τιμές των διαφόρων ασφαλιστικών εταιριών.

Τέλος, η ασφάλιση αυτοκινήτου καθώς και η ασφάλιση υγείας, αποτελούν τα είδη ασφάλισης που ο τρόπος αποζημίωσής τους αλλά και τα ασφάλιστρά τους καθορίζονται άμεσα από εξωτερικούς παράγοντες.

Γι’ αυτό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζονται έναν επανέλεγχο με την βοήθεια πάντα του ασφαλιστή σου.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Η κάλυψη της Πυρκαγιάς στην Ιδιωτική Ασφάλιση.

Next
Next

Ασφάλιση υγείας: Τι είναι η Νοσηλεία και το Χειρουργείο ημέρας;