Γιατί να ασφαλιστώ ιδιωτικά για επισκέψεις σε Ιατρούς και Διαγνωστικές εξετάσεις;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα χρήματα δαπανάς κάθε χρόνο για επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα;

ιδιωτική ασφάλιση γιατροί διαγνωστικές εξετάσεις
 

Αν και όλοι έχουμε πρόσβαση σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις, μέσα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πόσοι από εμάς επιλέγουμε πραγματικά να κάνουμε χρήση τους όταν έρθει η ώρα;

Είναι κοινό μυστικό όλων πως όταν αντιμετωπίζουμε ένα αιφνίδιο πρόβλημα με την υγεία μας ή απλά θέλουμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε κάποιον γιατρό, θα επιλέξουμε να πάμε Ιδιωτικά και αν χρειαστούμε στην συνέχεια να πραγματοποιήσουμε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, θα απευθυνθούμε και πάλι σε ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Για να έχουμε την δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα επιλέγουμε να πληρώνουμε από την «τσέπη» μας πολλές φορές όσα χρήματα μας ζητούνται κάθε φορά.

Επισκέψεις σε Ιατρούς.

Υπάρχει περίπτωση οι επισκέψεις στους γιατρούς να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος. Πληρώνοντας στον ιδιώτη γιατρό κάθε φορά την επίσκεψή σου το «μικρό» κόστος των 50€ - 70€ για παράδειγμα μπορεί να σε απασχολεί ιδιαίτερα κάθε φόρα που το πληρώνεις.

Γιατί θεωρείς πως αυτό το «μικρό» ποσό είναι για το καλό της Υγείας σου, ενώ πιθανόν να μην επιβαρύνει σημαντικά τα μηνιαία έξοδα σου.

Έχεις όμως υπολογίσει ποτέ αυτό το ποσό σε ετήσια βάση; Δηλαδή πόσα χρήματα θα πληρώσεις συνολικά μέσα σε 12 μήνες για επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς μιας ή περισσότερων ειδικοτήτων.

Αν υπολογίσεις το συνολικό ετήσιο κόστος, πιθανόν να σε σοκάρει!

Διότι δεν θα μιλάς για 50€-70€ αλλά για 600€ - 840€ το χρόνο. Μόνο για την επίσκεψή σου σε ένα γιατρό. Στα χρήματα αυτά δεν έχουμε υπολογίσει το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων που πιθανόν να χρειαστούν.

 
 

Διαγνωστικές Εξετάσεις.

Για να υπολογίσουμε ένα μέσο κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων θα θεωρήσω ως δεδομένο πως κάθε φορά θα πληρώνεις την συμμετοχή που σου αναλογεί με το ταμείο κοινωνικής Ασφάλισης και όχι ως ιδιώτης.  

Γιατί να υπολογίσω το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων με αυτό τον τρόπο; Διότι σχεδόν το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που θα επισκεφθείς είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο και έτσι μπορούν να συνταγογραφούν τόσο διαγνωστικές εξετάσεις όσο και φάρμακα δίνοντάς σου κάθε φορά το αντίστοιχο παραπεμπτικό.

Το παραπεμπτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που είναι επίσης συμβεβλημένα με το δημόσιο και το σύνολο των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Έτσι, μπορείς να πραγματοποιήσεις τις εξετάσεις σου και να πληρώσεις μόνο ένα ποσοστό από το συνολικό κόστος της εξέτασης. Την συμμετοχή σου δηλαδή.

Το κόστος αυτό σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν αφορά κάποιες εξιδεικευμένες εξετάσεις ή κάποιες εξετάσεις που δεν καλύπτονται καθόλου από τα ταμεία, συνήθως είναι μικρό.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων από το οποίο προκύπτει το ποσοστό της συμμετοχής μας έχει θεσπισθεί από το κράτος.

Υπάρχει δηλαδή πίνακας του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τα διαγνωστικά κέντρα να χρεώνουν συγκεκριμένα ποσά.

Προς όφελός μας τα ποσά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τις τιμές που χρεώνουν τα διαγνωστικά αν θέλεις να πληρώσεις τις εξετάσεις ως ιδιώτης, δηλαδή χωρίς κάποιο παραπεμπτικό.

Μετά από αυτή την επισήμανση επανέρχομαι στο θέμα του μηνιαίου κόστους που θα έχεις για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Και αναφέρω μηνιαία βάση με δεδομένο πως οι εξετάσεις θα ακολουθούν την επίσκεψη κάθε μήνα στον γιατρό, όπως ανέφερα και παραπάνω.

Για παράδειγμα, μια απλή εξέταση αίματος ή μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να μας κοστίσει 15€ - 30€ συμμετοχή. Συνεπώς, αν υπολογίσεις το συνολικό ετήσιο κόστος της συμμετοχής σου για διαγνωστικές εξετάσεις θα μιλάμε για 180€-360€ το χρόνο.

Αυτό το πoσό αφορά μόνο την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και την συμμετοχή που πληρώνεις κάθε φόρα. Επίσης, αφορά απλές εξετάσεις οι οποίες καλύπτονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Στην περίπτωση που αναφερθούμε σε εξετάσεις που δεν καλύπτονται από τα ταμεία ή που έχουν πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής για να πραγματοποιηθούν, το ετήσιο κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, εφόσον θα αναγκαστείς να τα πληρώσεις ιδιωτικά χωρίς να συμμετέχει ο ασφαλιστικός σου φορέας.

Για παράδειγμα, η εξέταση της γαστροσκόπησης έχει ένα κόστος για κάποιον που θα επιλέξει να την κάνεις ιδιωτικά χωρίς παραπεμπτικό από 200€ έως 300€.

Βλέπεις, λοιπόν, πως μια μόνο εξέταση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα χρήματα που πληρώσεις σε ετήσια βάση μόνο για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Όλα τα παραπάνω μπορεί όμως να τα έχεις σκεφτεί, να τα έχεις υπολογίσει και να σε έχουν απασχολήσει! Πιθανόν όμως και όχι.

Αυτό όμως που σίγουρα δεν έχεις υπολογίσει σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι τα συνολικά χρήματα που πληρώνεις κάθε χρόνο για αγορά φαρμάκων.

Τα Φάρμακα.

Έχοντας ως δεδομένο πως θα χρειαστείς φάρμακα, σίγουρα ο γιατρός που θα έχεις επισκεφθεί μέσα στο χρόνο θα στα συνταγογραφεί. Και σε αυτή την περίπτωση έχοντας λάβει παραπεμπτικό θα πληρώσεις την μικρή ή μεγάλη συμμετοχή που σου αναλογεί.

Χρήματα που μπορεί αν μην σε απασχολήσουν ιδιαίτερα πληρώνοντας λίγα λίγα κάθε μήνα. Αν τα υπολογίσεις όμως σε ετήσια βάση, θα εκπλαγείς για ακόμη μια φορά.

Θα πρέπει να σημειώσω πως το τελευταίο διάστημα, με την έξαρση του Covid-19, της γρίπης Η1Ν1 και άλλων ιώσεων, τα φάρμακα που αγοράζεις μέσα στο χρόνο μπορεί να είναι από μερικά ευρώ έως μερικές εκατοντάδες ευρώ κάθε φορά.

Επιπλέον, θέλοντας να είμαι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικός σχετικά με τα πραγματικά χρήματα που πιθανόν να πληρώσεις, θα υποθέσω πως δαπανάς κάθε χρόνο 300€ με 400€ μόνο για φάρμακα.

 

Επεισόδια από το podcast Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ

 

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα χρήματα δαπανάς κάθε χρόνο για επισκέψεις σε γιατρούς, την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και την αγορά φαρμάκων;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως πιθανόν να πληρώνεις κάθε χρόνο 1.080€ έως και 1.600€ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη σου; Ενώ τα χρήματα αυτά που θα πληρώσεις είναι τα χρήματα στα οποία συμμετέχει και το ταμείο κοινωνικής σου ασφάλισης στο οποίο ανήκεις!

Σκέψου για λίγο πόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το συνολικό ετήσιο κόστος όλων των παραπάνω στην περίπτωση που όλα τα πλήρωνες ως ιδιώτης. Σίγουρα πολλαπλάσια των 1.080€ ή 1.600€ το χρόνο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, αν και είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα στην κοινωνία μας, μπορεί να συμβεί μπορεί και όχι σε σένα. Όμως, αν συμβεί ή συμβαίνει, τα χρήματα αυτά θα μπορείς να τα πληρώνεις για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να γίνεις καλά;

Θα τα πληρώνεις σε μηνιαία βάση όπως το παράδειγμα μου παραπάνω ή μαζεμένα; Σε διάστημα μερικών μηνών ή εβδομάδων για παράδειγμα.

Το ξέρω πως δεν θα ήθελες ούτε για μια στιγμή να σκεφτείς αυτή την πιθανότατα. Όμως ο λόγος που σου παραθέτω την σκέψη μου και τους προβληματισμούς μου είναι διότι υπάρχει λύση.

Υπάρχει λύση και σαφώς προσφέρεται μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα από την ασφάλιση υγείας.

Πως μπορώ να έχω άμεση πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα με χαμηλό κόστος;

Η ασφαλιστική αγορά έχει δημιουργήσει κατάλληλα ασφαλιστικά προγράμματα που έρχονται να καλύψουν την ανάγκη σου για Ιδιωτική Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που μπορείς να επισκεφθείς άμεσα όλο το χρόνο. Καθώς και άμεση πρόσβαση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εξετάσεων. Είτε αναφέρομαι σε απλές διαγνωστικές εξετάσεις, είτε σε εξειδικευμένες.

Ειδικά στην περίπτωση της Interamerican μέσα από το πρόγραμμα υγείας Be Well έχεις την δυνατότητα να ασφαλιστείς επιλέγοντας μέσα από 3 μοναδικά πλάνα ασφάλισης. Ανάλογα με τα χρήματα που θέλεις να δαπανήσεις για να ασφαλιστείς αλλά και τον τρόπο που θέλεις να λειτουργείς.

Τα πλάνα που μπορείς να επιλέξεις είναι:

  • Το πλάνο αυτό προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση για επισκέψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και την πραγματοποίηση εξετάσεων με συμμετοχή του ασφαλισμένου 10€/επίσκεψη και 10% στο σύνολο των εξόδων για την πραγματοποίηση Διαγνωστικών εξετάσεων.

    Απλά επιλέγεις να επισκεφθείς ένα από τα 3 ιδιόκτητα πολυιατρεία της Interamerican τα  Medifirst ή την ιδιόκτητη Αθηναϊκή Mediclinic.

    Το κεφάλαιο κάλυψης είναι απεριόριστο.

  • Το πλάνο προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και πραγματοποίηση απεριόριστων εξετάσεων στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα.

    Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης και των ιδιόκτητων δομών υγείας της Interamerican. Σε αυτό το πλάνο ο πελάτης έχει μια μικρή συμμετοχή 10€/επίσκεψη στους συνεργαζόμενους γιατρούς του δικτύου.

    Ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαγνωστικές εξετάσεις η συμμετοχή του είναι 10% ανά εξέταση.

  • Το πλάνο, όπως και τα προηγούμενα, προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και πραγματοποίηση απεριόριστων εξετάσεων στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα. Ενώ και εδώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ιδιόκτητων δομών υγείας της Interamerican.

    Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να επισκεφθεί γιατρό ή διαγνωστικό κέντρο δικής του επιλογής που είναι εκτός του συνεργαζόμενου δικτύου.

    Σε αυτή την περίπτωση θα αποζημιωθεί απολογιστικά μέχρι 500€/έτος για της επισκέψεις σε γιατρούς και ως 1.000€/έτος για εξετάσεις.

    Τέλος, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή στις επισκέψεις των γιατρών και στις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εντός του δικτύου υγείας.

 

Γιατί να κάνω ένα πρόγραμμα υγείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης;

Δύο είναι οι λόγοι που θα πρέπει να σκεφτείς να ασφαλιστείς ιδιωτικά, ακόμα και ενώ έχεις πρόσβαση μέσα από την δημόσια περίθαλψη, τα χρήματα και η άμεση πρόσβαση.

Τα χρήματα, διότι επιλέγοντας ακόμα και το 1ο πλάνο ασφάλισης που ανέφερα παραπάνω το κόστος ασφάλισης σου είναι πολύ χαμηλό.

Για παράδειγμα για ηλικία 30 ετών το ετήσιο κόστος είναι μόλις 156€. Ενώ για ηλικία 40 ετών €180 το χρόνο.

Αν το συγκρίνεις με το ετήσιο κόστος που θα πληρώσεις μέσα από τις συμμετοχές σου κάνοντας χρήση του ταμείου σου που ήταν 1.080€ έως 1.600€ το χρόνο, σαφώς και η ιδιωτική ασφάλιση θα σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα!

Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να πραγματοποιήσεις όσες εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς θέλεις χωρίς καμία επιπλέον συμμετοχή (πλάνο 1).

Σε ότι έχει να κάνει με την αμεσότητα, η ιδιωτική ασφάλιση σου προσφέρει την δυνατότητα να απευθυνθείς σε δομές υγείας αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους με προγράμματα υγείας. Χωρίς αναμονές και πολυκοσμία.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα

Είναι δεδομένο πως όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας θα επισκεφθούμε ένα γιατρό και θα πραγματοποιήσουμε διαγνωστικές εξετάσεις. Είτε για ένα τυπικό ετήσιο έλεγχο είτε για την παρακολούθηση της πορείας της υγείας μας.

Το θέμα είναι αν θα επιλέξουμε να έχουμε πρόσβαση μόνο σε ότι μας προσφέρει η δημόσια υγεία ή αν θα ασφαλιστούμε και Ιδιωτικά.

Οι λόγοι είναι απλοί και συγκεκριμένοι. Τα χρήματα και η αμεσότητα στις δομές υγείας.

Τα χρήματα που ούτως η άλλως θα τα πληρώσεις μέσα από τις συμμετοχές σου για επισκέψεις σε γιατρούς, για διαγνωστικές εξετάσεις και την αγορά φαρμάκων. Χρήματα που στο σύνολο τους είναι ένα σημαντικό ποσό.

Με την ιδιωτική ασφάλιση θα πληρώσεις βεβαίως χρήματα για να ασφαλιστείς, απλά τα χρήματα θα είναι πολύ πολύ λιγότερα.

Εξοικονομώντας σου χρήματα από τον ετήσιο προϋπολογισμό σου αλλά και εξασφαλίζοντάς σου πως δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση να δώσεις παραπάνω χρήματα για την παρακολούθηση της υγείας σου.

Ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την άμεση πρόσβασή σου μπορείς να επιλέξεις δομές υγείας αποκλειστικά για ασφαλισμένους με προγράμματα υγείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα, που δεν αναφέρθηκα καθόλου παραπάνω, οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν στον ασφαλισμένο τα χρήματα που πληρώσει ως συμμετοχή. Μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό το χρόνο εξοικονομώντας σου ακόμα περισσότερα χρήματα.


Θέλεις να μάθεις πως μπορείς να ασφαλιστείς;

Επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση για την ασφάλιση της Υγείας σου.

 

Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Γνωρίζεις την κάλυψη: Έξοδα πριν και μετά από χειρουργική επέμβαση;

Next
Next

Ασφάλιση Ρυμούλκας: Τι ισχύει μετά την τελευταία αλλαγή στην νομοθεσία;