Ασφαλιστικές Καλύψεις: Τα Φυσικά Φαινόμενα.

Άκουσε το επεισόδιο.

 

Η κάλυψη των Φυσικών Φαινομένων είναι μια από τις καλύψεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης που τα επόμενα χρόνια θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρων μας. Αυτή την κάλυψη θα γνωρίσουμε σε αυτό το άρθρο.

 

Η κάλυψη των φυσικών φαινομένων σε όλα τα είδη ασφάλισης που υπάρχει αποζημιώνει της υλικές ζημίες που θα προκληθούν στο ασφαλισμένο αντικείμενο συνέπεια:

  • Καταιγίδας

  • Θύελλας

  • Πλημμύρας

  • Χαλαζιού

  • Χιονιού

  • Τυφώνα

  • Λαίλαπας

  • Ανεμοθύελλας

  • Έκρηξης Ηφαιστείου

  • Σεισμού

  • Καθίζησης και κατολίσθησης συνέπεια σεισμού

Όπως έχουμε δει και στις προηγούμενες καλύψεις της Πυρκαγιάς και τις Κλοπής, ανάλογα με το είδος ασφάλισης, η κάλυψη λειτουργεί και αποζημιώνει σε ορισμένα σημεία διαφορετικά.

Σε ποια είδη ασφάλισης υπάρχει η κάλυψη;

Ας δούμε, όμως, πρώτα σε ποια είδη ασφάλισης συναντάμε την κάλυψη των Φυσικών φαινομένων.

  • Στις Ασφαλίσεις Οχημάτων.

  • Στις Ασφαλίσεις Περιουσίας. Και με τον όρο περιουσία αναφέρομαι στην ασφάλιση της κατοικίας και των επιχειρήσεων.

  • Στις Αγροτικές Ασφαλίσεις, που αποτελεί και την βασική κάλυψη στην ασφάλιση της Υπαίθριας Φυτικής Παραγωγής.

Πως λειτουργεί σε κάθε είδος ασφάλισης;

Τώρα ας δούμε πως λειτουργεί - αποζημιώνει σε κάθε ένα από τα παραπάνω είδη ασφάλισης η κάλυψη των Φυσικών φαινομένων.

Ασφαλίσεις Οχημάτων.

Στις Ασφαλίσεις Οχημάτων και συγκεκριμένα στην Ασφάλιση Αυτοκινήτου και των Φορτηγών Δημοσίας ή Ιδιωτικής χρήσης αποζημιώνει της υλικές ζημίες που έγιναν άμεσα συνέπεια:

  • Καταιγίδας

  • Θύελλας

  • Πλημμύρας

  • Χαλαζιού

  • Χιονιού

  • Τυφώνα

  • Λαίλαπας

  • Ανεμοθύελλας

  • Έκρηξης Ηφαιστείου

  • Σεισμού

  • Καθίζησης και κατολίσθησης συνέπεια σεισμού

Προσοχή! Η κάλυψη ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία που ασφαλίζεσαι παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές. Τόσο στο πως παρέχεται σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, όσο και στο πως αποζημιώνει.

Συγκεκριμένα, ενώ σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες η κάλυψη Χαλάζι συμπεριλαμβάνεται μέσα στην κάλυψη των Φυσικών φαινομένων σε άλλες προσφέρεται ως ξεχωριστή προαιρετική κάλυψη που μπορείς να την συμπεριλάβεις, εφόσον το επιθυμείς στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου.

Ως προαιρετική κάλυψη, το όριο που θα αποζημιώσει για υλικές ζημίες είναι η ασφαλιζόμενη εμπορική αξία του οχήματος. Στην περίπτωση όμως, που η κάλυψη Χαλάζι προσφέρεται ως ξεχωριστή κάλυψη υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι το οποίο θα αποζημιωθείς. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από την εμπορική αξία του οχήματος.

Για παράδειγμα:

Αν έχεις ασφαλίσει το αυτοκίνητό σου για αξία 20.000€ με προαιρετικές καλύψεις, σε περίπτωση υλικών ζημιών θα αποζημιωθεί μέχρι αυτό το ποσό.

Αν όμως στο συμβόλαιό σου την κάλυψη Χαλάζι την έχεις αγοράσει ξεχωριστά από τα Φυσικά Φαινόμενα, θα δεις πως θα έχει ένα μικρότερο ποσό στον πίνακα καλύψεων. Π.χ 3.000€. Σε αυτή την περίπτωση, αν έχεις υλικές ζημίες από Χαλάζι η αποζημίωση θα είναι μέχρι 3.000€ και όχι 20.000€ που είναι η αξία του οχήματός σου.

Τέλος, δεν σου έχω αναφέρει καθόλου τι ισχύει για τις μοτοσυκλέτες. Ο λόγος είναι πως από το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς την κάλυψη των φυσικών φαινομένων την παρέχει μόνο μία ασφαλιστική εταιρία.

 
 

Ασφαλίσεις Περιουσίας.

Στις Ασφαλίσεις Κατοικίας και Επιχειρήσεων έχουμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις ασφαλίσεις οχημάτων.

Οι διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με τις περιπτώσεις που περιλαμβάνει ο όρος των Φυσικών Φαινομένων για να ενεργοποιηθεί και να αποζημιώσει η κάλυψη.

Έτσι, οι περιπτώσεις που θα ενεργοποιηθεί η κάλυψη είναι για υλικές ζημίες από:

  • Καταιγίδα

  • Θύελλα

  • Χιονόπτωση και στις ζημίες που θα προκληθούν από το βάρος του χιονιού

  • Χαλαζόπτωση

  • Παγετό

  • Και λοιπά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δεν περιλαμβάνονται οι καλύψεις του Σεισμού και της Καθίζησης. Οι δύο αυτές καλύψεις στις ασφαλίσεις περιουσίας, παρέχονται ως προαιρετικές καλύψεις, που θα επιλέξεις εσύ αν θα τις προσθέσεις ή όχι στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου.

Η κάλυψη παρέχεται και για την ασφάλιση του κτιρίου και για την ασφάλιση του περιεχομένου μια κατοικίας ή επιχείρησης. Ενώ το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που θα αποζημιώσει ακολουθεί στην περίπτωση του κτιρίου την κατασκευαστική του αξία  και στο περιεχόμενο την εμπορική αξία του.

Τα δύο σημεία που πρέπει να προσέξεις.

Το ένα έχει να κάνει με την περίπτωση που έχουμε υλικές ζημίες στην κατοικία ή την επιχείρηση από Φυσικά φαινόμενα αλλά οφείλονται σε κατασκευαστική κακοτεχνία. Σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική εταιρία μπορεί να αρνηθεί να σε αποζημιώσει.

Ενώ στις επιχειρήσεις και στην περίπτωση ασφάλισης περιεχομένου και εμπορευμάτων, οι ασφαλιστικές εταιρίες θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποζημιώσουν τα πράγματα να βρίσκονται πάνω σε ράφια ή παλέτα και όχι στο πάτωμα. Ώστε να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας ορισμένων εκατοστών.

Αγροτικές Ασφαλίσεις.

Στις Αγροτικές Ασφαλίσεις και συγκεκριμένα στην ασφάλιση Υπαίθριας Φυτικής παραγωγής, τα Φυσικά φαινόμενα αποτελούν την βασική κάλυψη για την έκδοση ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Πως ενεργοποιείται η κάλυψη;

Σε περίπτωση που έχεις ζημία από φυσικά φαινόμενα, για να ενεργοποιήσεις την κάλυψη και να αποζημιωθείς ακολουθείς 2 βήματα.

  • Το πρώτο είναι να ενημερώσεις άμεσα την ασφαλιστική σου εταιρία για τις ζημίες που έχεις υποστεί.

  • Το δεύτερο βήμα είναι να επικοινωνήσεις με την ΕΜΥ την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και να πάρεις ένα Πιστοποιητικό Καιρικών Φαινομένων για την ημέρα, την ώρα και την περιοχή που έπαθες την ζημία.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό το λαμβάνεις ηλεκτρονικά από την ΕΜΥ και έχει κόστος περίπου 14€ για το πρώτο 12ωρο, το οποίο πληρώνεις προκαταβολικά.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω βημάτων σου εξασφαλίζει πως θα αποζημιωθείς άμεσα και εύκολα.

Οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Οι εξαιρέσεις σε όλα τα είδη ασφάλισης που συναντάμε στα φυσικά φαινόμενα είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται στους όρους κάθε συμβολαίου.

Για παράδειγμα, στην ασφάλιση αυτοκινήτου δεν αποζημιώνονται ζημιές στα ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου, οι ζημίες σε υπόγεια parking και η θραύση κρυστάλλων.

Οι εξαιρέσεις είτε δεν καλύπτονται καθόλου, είτε αποζημιώνονται μέσα από κάποια άλλη προαιρετική κάλυψη του συμβολαίου, όπως στην περίπτωση που ανέφερα της θραύσης κρυστάλλων, όπου η αποζημίωση θα γίνει όχι μέσα από τα Φυσικά Φαινόμενα αλλά από την προαιρετική κάλυψη της Θραύσης.

Τέλος, θα πρέπει να σου αναφέρω πως εκτός  από τις εξαιρέσεις θα πρέπει να γνωρίζεις και αν η κάλυψη θα αποζημιώσει το 100% της ζημιάς ή έχεις κάποια απαλλαγή μετά την οποία θα σε αποζημιώσει.

Οι απαλλαγές ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία ποικίλουν. Έτσι, μπορούμε να έχουμε απαλλαγή με ένα συγκεκριμένο ποσό ή απαλλαγή με ποσοστό επί τις ζημίας π.χ. 10%.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μου από το blog μου.

 

Συμπέρασμα.

Είτε σε προβληματίζουν οι εξαιρέσεις είτε οι απαλλαγές, η πραγματικότητα είναι μια. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Και κάθε χρόνο τα φαινόμενα αυτά προκαλούν υλικές ζημίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο σύνολό τους.

Συνεπώς η κάλυψη των Φυσικών φαινομένων θα πρέπει να είναι μια από τις βασικές καλύψεις του συμβολαίου σου, εφόσον θέλεις να έχεις σωστή και ουσιαστική προστασία της κατοικίας σου, της επιχείρησής σου και του οχήματός σου.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφαλιστικές Καλύψεις: Η Θραύση Κρυστάλλων.

Next
Next

Η στιγμή της αλήθειας, για τις πυρκαγιές και την περιουσία μας.