Έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου; Τότε οδηγείς και μοτοσυκλέτα.

Με τον νέο νόμο, χωρίς εξετάσεις και παράβολα, αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου οδηγείς και μηχανή έως 125cc.

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε μέσα στο 2021, δίνει την δυνατότητα στους κατόχους άδειας οδήγησης για αυτοκίνητο με κατηγορία Β’ να προσθέσουν άμεσα και εύκολα την κατηγορία Α’.

Η κατηγορία Α’ επιτρέπει την οδήγηση μοτοσυκλέτας έως 125cc. Με τον ίδιο νόμο προβλέπεται και η απόκτηση διπλώματος (ΑΜ) για μοτοποδήλατο έως 50 cc.

Αυτές είναι οι 3 προϋποθέσεις για το δίπλωμα.

Ο νόμος έχει θέσει τρεις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποκτήσει κάποιος την άδεια οδήγησης μηχανής.

  1. Να έχει συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του.

  2. Να είναι κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου πάνω από 6 έτη.

  3. Να κάνει 5 πρακτικά μαθήματα σε σχολή οδήγησης, χωρίς να χρειάζεται όμως να δώσει εξετάσεις.

Με αυτό τον τρόπο, χωρίς επιπλέον κόστος για παράβολα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί νόμιμα με το μηχανάκι του. Έχοντας, όμως, πάντα στο μυαλό του πως πρέπει να τηρεί τόσο τα μέτρα προστασίας (π.χ. κράνος) όσο και καλή οδηγική συμπεριφορά.

Με καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της μηχανής;

Ναι με καλύπτει κανονικά. Σε περίπτωση ατυχήματος και εφόσον είμαστε υπαίτιοι, η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώσει τον παθόντα.

Η ασφαλιστική δεν εξετάζει τον τρόπο που εκδόθηκε το δίπλωμα. Εξετάζει μόνο αν το δίπλωμα αναφέρει την κατηγορία για να μας ασφαλίσει.

Επιπλέον, η ασφαλιστική για ένα έτος θα μας χρεώσει επασφάλιστρο νέου οδηγού σε δίπλωμα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποζημιώσει σε περίπτωση ατυχήματος.

Η επιβάρυνση νέου οδηγού σε δίπλωμα προκαλεί αύξηση στα ασφάλιστρα και είναι ποσοστιαία επί του ασφαλίστρου, ενώ ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία το ποσοστό αυτό διαφέρει.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου

 

Συμπέρασμα.

Τους τελευταίους μήνες η κίνηση στην Αττική είναι καθημερινά στα “κόκκινα”. Οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.

Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου η λύση της μετακίνησης με μηχανάκι πιστεύω πως είναι αρκετά δελεαστική.

Αφού συνδυάζει γρήγορη, ευέλικτη μετακίνηση μέσα στην πόλη και χαμηλό κόστος συντήρησης.

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για το γεγονός πως δεν χρειάζονται παράβολα και εξετάσεις για να αποκτήσεις άδεια οδήγησης μηχανής, πιστεύω πως όλο και περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτου θα αλλάξουν συνήθειες στο τρόπο μετακίνησης τους τα επόμενα χρόνια.


Αν το παραπάνω άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον και σας βοήθησε, μπορείτε να το κοινοποιήσετε στα social media σας.

Ακόμα μπορείτε να το στείλετε σε κάποιον που πιστεύεται πως θα τον ενδιέφερε. Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για τα οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλειας.

Τέλος ακολουθήστε με σε Facebook, Linkedin και Instargam ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα μου.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Τα Δώρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Next
Next

Ο πιτσιρικάς και ο καλοντυμένος κύριος από το 1988.