Ασφαλιστικές Καλύψεις: Η κάλυψη της Κλοπής

Άκουσε το επεισόδιο

Η προαιρετική κάλυψη που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο δεν είναι άλλη από την Κλοπή.

 

Την κάλυψης της Κλοπής θα την συναντήσουμε σε αρκετά είδη ασφάλισης και αυτά είναι:

  • Η Ασφάλιση των οχημάτων. Ως προαιρετική κάλυψη για την ασφάλιση των αυτοκινήτων, των μηχανών (από συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρίες) και των φορτηγών ιδιωτικής ή δημοσίας χρήσης.

  • Οι Ασφαλίσεις Περιουσίας. Η κλοπή έρχεται να καλύψει το περιεχόμενο μιας κατοικίας, ενώ στις επιχειρήσεις το περιεχόμενο, τον εξοπλισμό της καθώς και τα εμπορεύματά της.

  • Στην ταξιδιωτική ασφάλιση. Όπου η κλοπή κάνει ένα μικρό guest όπως θα δούμε παρακάτω.

  • Στην ασφάλιση σκαφών.

  • Καθώς και στις Αγροτικές ασφαλίσεις.

 
 

Τι καλύπτει η Κλοπή;

Η συγκεκριμένη κάλυψη αποζημιώνει την αξία του ασφαλισμένου αντικειμένου συνέπεια Κλοπής. Επειδή σε κάθε είδος το αντικείμενο ασφάλισης είναι διαφορετικό, θα ήθελα να γίνω πιο συγκεκριμένος.

  1. Στις ασφαλίσεις οχημάτων αποζημιώνει την τρέχουσα εμπορική αξία την στιγμή της κλοπής του αυτοκινήτου ή της μηχανής ή του φορτηγού που έχεις ασφαλίσει.

  2. Στις ασφαλίσεις περιουσίας αποζημιώνει την εμπορική αξία των αντικειμένων του περιεχομένου που κλάπηκε σε μία κατοικία. Ενώ, στην περίπτωση των επιχειρήσεων αποζημιώνει την εμπορική αξία του περιεχομένου, του εξοπλισμού και των εμπορευμάτων που κλάπηκαν. Πάντα βάσει των αντίστοιχων παραστατικών που έχει η ασφαλιζόμενη επιχείρηση.

  3. Στην Tαξιδιωτική Aσφάλιση αποζημιώνει την κλοπή των αποσκευών σου μέχρι ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου. Αυτό και τίποτα άλλο!

  4. Στην Ασφάλιση σκαφών αποζημιώνει την τρέχουσα εμπορική αξία του σκάφους, όταν δηλώθηκε η κλοπή. Ενώ αποζημιώνει και διάφορα εξαρτήματά του που είναι απαραίτητα για την πλοήγηση και λειτουργία του. Η κάλυψη της κλοπής επεκτείνεται και αποζημιώνει ακόμα και την κλοπή του τρέιλερ που χρησιμοποιείς για την μεταφορά του.

  5. Τέλος, στις Αγροτικές ασφαλίσεις καλύπτει το περιεχόμενο, τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα των αγροτικών κτιρίων. Ενώ η κάλυψη παρέχεται και στα αγροτικά μηχανήματα και οχήματα αποζημιώνοντας βάσει της τρέχουσας εμπορικής τους αξίας την στιγμή που δηλώθηκε η κλοπή.

Πόσα είδη κλοπής υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη Κλοπής: Η Ολική Κλοπή και η Μερική κλοπή.

Την ολική κλοπή μπορείς να την προσθέσεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου μαζί με τις υπόλοιπες προαιρετικές καλύψεις. Αντίθετα, την Μερική Κλοπή για να την προσθέσεις, πρέπει υποχρεωτικά να έχεις επιλέξει και την κάλυψη της Ολικής Κλοπής.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν παρέχεται καθόλου η κάλυψη της Μερικής Κλοπής ακόμα και αν εσύ θέλεις να την προσθέσεις. Όπως για παράδειγμα όταν θέλεις να ασφαλίσεις την μηχανή σου με κλοπή. Σε αυτή την περίπτωση οι 3 ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν μηχανές για κλοπή θα σε ασφαλίσουν, αλλά μόνο με την κάλυψη της Ολικής κλοπής.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη κλοπής είναι απλή. Η Ολική κλοπή  αποζημιώνει την περίπτωση που το ασφαλισμένο αντικείμενο κλαπεί.

Αυτό που αποζημιώνει η μερική κλοπή από την άλλη, αν μιλάμε για οχήματα ή σκάφη, είναι την κλοπή των σταθερά προσδεμένων αντικειμένων του ασφαλισμένου αντικειμένου που είναι απαραίτητα για την κίνηση ή την λειτουργία του. Εφόσον, όμως, υπάρχουν ίχνη παραβίασης στο ασφαλισμένο αντικείμενο.

Γι’ αυτόν τον λόγο πολλές φορές η μερική κλοπή επεκτείνεται σαν κάλυψη για να αποζημιώσει και ζημίες που προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια κλοπής.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ολική κλοπή, στην ασφαλιστική αγορά και ειδικά στις ασφαλίσεις οχημάτων ο χρόνος που απαιτείται να περάσει για να αποζημιωθείς από την ασφαλιστική εταιρεία ποικίλει. Έτσι έχουμε 30 ημέρες, 45 ημέρες και 90 ημέρες αναμονή μέχρι να αποζημιωθείς.

Τι χρειάζεται να κάνω σε περίπτωση κλοπής (ολικής ή μερικής);

Αν πέσεις θύμα κλοπής, για να μπορέσεις να ενεργοποιήσεις την κάλυψη και να αποζημιωθείς θα πρέπει να αναφέρεις άμεσα το συμβάν στην Αστυνομία ή στην περίπτωση των σκαφών στο Λιμενικό.

Με το χαρτί από την Αστυνομία ενημερώνεις την ασφαλιστική σου εταιρία και ξεκινά η διαδικασία για την αποζημίωσή σου. Αν έχουμε ολική κλοπή που αφορά όχημα ή σκάφος, μπαίνεις σε αναμονή κάποιων ημερών βάσει των όρων του συμβολαίου σου. Αν αφορά κάποιο από τα άλλα είδη ασφάλισης η διαδικασία να αποζημιωθείς είναι άμεση.

Στην περίπτωση που έχουμε μερική κλοπή ή ζημίες από παραβίαση ξεκινάς άμεσα την διαδικασία αποζημίωσης σε συνεννόηση με την ασφαλιστική σου εταιρία.

Το ασφαλισμένο κεφάλαιο.

Και σε αυτή την προαιρετική κάλυψη για να μπορέσεις να αποζημιωθείς χωρίς πρόβλημα θα πρέπει να είναι σωστό το κεφάλαιο που έχεις ασφαλιστεί.

Για την ασφάλιση οχημάτων και σκαφών να έχεις ορίσει την τρέχουσα εμπορική τους αξία ως μεταχειρισμένα. Ενώ στα υπόλοιπα είδη το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματική αξία, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.

Σε ασφαλίσεις που η κάλυψη της κλοπής αποζημιώνει μέχρι ένα συγκριμένο κεφάλαιο, όπως στην ταξιδιωτική ασφάλιση, τα πράγματα είναι απλά. Όσο και να στοίχιζαν οι αποσκευές σου, η αποζημίωση που θα λάβεις θα είναι μέχρι το ποσό που αναφέρει το συμβόλαιο.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μου από το blog μου.

 

Οι όροι και οι εξαιρέσεις.

Η κλοπή, όπως και όλες οι καλύψεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, είτε είναι βασικές είτε είναι προαιρετικές, έχουν όρους και εξαιρέσεις με βάση τις οποίες λειτουργούν και αποζημιώνουν.

Συνεπώς, καλό θα είναι να ζητάς από τον ασφαλιστή σου να σε ενημερώνει για το ποιες είναι αυτές, ώστε να γνωρίζεις από την αρχή πως θα λειτουργήσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου όταν θα το χρειαστείς.

Μάλιστα, η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια υποχρεώνει της ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν στους πελάτες πληροφοριακά έντυπα σχετικά με την ασφάλεια που ενδιαφέρονται να κάνουν αναφέροντας τις εξαιρέσεις που θα ισχύουν.

Αυτό που πάντα προτείνω, τόσο σε πελάτες μου όσο και ανθρώπους που δεν είναι πελάτες μου, μια φορά το χρόνο να κάνουν ένα ραντεβού με τον ασφαλιστή τους. Για να μπορούν να ξαναθυμούνται τις καλύψεις τους, να ελέγχουν αν τα κεφάλαια και οι αξίες που έχουν δηλωμένα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ανταποκρίνονται στο τώρα καθώς και για να ενημερώνονται για πιθανές αλλαγές σε όρους και εξαιρέσεις των συμβολαίων τους.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Γνωρίζεις τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας;

Next
Next

Οι 3 καλύψεις, η ασφάλιση κατοικίας και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.