Γνωρίζεις τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας;

Αν σου αρέσουν τα ταξίδια και ειδικά αυτά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Ευρωπαϊκή Κάρτα υγείας σε αφορά.

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας;

Η σωστή ονομασία της είναι «Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας». Πρόκειται για μια κάρτα που σου εξασφαλίζει την πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε καλύπτει κατά την διάρκεια της προσωρινής σου διαμονής (ταξίδι αναψυχής ή επαγγελματικό ταξίδι) σε μια από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε καθώς και στις χώρες Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κάλυψη αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή σου, λόγω ενός αιφνίδιου περιστατικού κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου. Επιπλέον, καλύπτει περιπτώσεις που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και περιπτώσεις σχετικές με τον τοκετό ή και τον ίδιο τοκετό.

Τι δεν καλύπτει η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας;

Υπάρχουν τρεις βασικές εξαιρέσεις που δεν καλύπτονται από την κάρτα. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

  1. Την υγειονομική περίθαλψη σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Η κάλυψη παρέχεται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές υγείας. Επιπλέον δεν αποζημιώνει έξοδα όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στην χώρα σου, καθώς και την απώλεια ή κλοπή περιουσιακών στοιχείων σου.

  2. Δεν καλύπτει τις δαπάνες που θα προκύψουν, αν ο ασφαλισμένος ταξιδεύει σε μια από τις παραπάνω χώρες με σκοπό να λάβει ιατρική περίθαλψη.

  3. Σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας με δεδομένο πως τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν μεταξύ τους.  Υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στην χώρα σου μπορεί να μην παρέχονται Δωρεάν στην χώρα που θα ταξιδέψεις.

Ειδικά για την τρίτη περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθείς για τις παροχές που προσφέρει η χώρα που θα ταξιδέψεις. Στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει αναλυτική ενημέρωση πώς γίνεται η χρήση της κάρτας σε κάθε χώρα.

Συνεπώς, πριν ταξιδέψεις μπορείς να επισκεφθείς την σελίδα και να ενημερωθείς για την γραμμή υγείας της συγκεκριμένης χώρας, αλλά και για τις παροχές που προσφέρει είτε δωρεάν είτε με χρέωση.

Σου έχω το link «Πώς να χρησιμοποιείτε την κάρτα»

 
 

Πώς μπορώ να αποκτήσω την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Βασική προϋπόθεση είναι να έχεις ασφαλιστική ενημερότητα, συνεπώς και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον φορέα κοινωνικής ασφάλιση που ανήκεις.

Εφόσον έχεις την κάλυψη, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να την έκδοση της κάρτας είναι:

  1. Επισκέπτεσαι την σελίδα gov.gr

  2. Στην αναζήτηση πληκτρολογείς «Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας» για να σε οδηγήσει στην υπηρεσία απευθείας.

  3. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet κάνεις είσοδο στην υπηρεσία.

  4. Επιλέγεις «Νέα Αίτηση» και συμπληρώνεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία σου.

  5. Πατάς υποβολή για να καταχωρηθεί το αίτημα σου.

Με την υποβολή του αιτήματός σου θα μπορέσεις να λάβεις και να εκτυπώσεις το «Πιστοποιητικό» ασφάλισής σου. Εν συνεχεία σε ένα διάστημα 5 έως 10 ημερών θα λάβεις με το ταχυδρομείο και την κάρτα.

Στην περίπτωση που θα ταξιδέψεις οικογενειακώς, η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνει για όλα τα μέλη της οικογένειας, αφού κάθε μέλος πρέπει να έχει την δική του κάρτα υγείας.

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να την έχεις μαζί σου στο ταξίδι, αφού θα διευκολύνει αρκετά την πρόσβασή σου στις δομές υγείας της χώρα που θα ταξιδέψεις.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις πως η κάρτα ισχύει από 6 μήνες έως ένα έτος από την στιγμή που την εκδίδεις.

Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας ή Ταξιδιωτική Ασφάλιση;

Σε καμία περίπτωση η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική Ασφάλιση. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά.

Τους λόγους τους ανέφερα παραπάνω, ενώ θα προσθέσω και ένα ακόμα λόγο. Το γεγονός ότι η κάρτα ισχύει σε συγκεκριμένες χώρες.

Οι 4 λόγοι που χρειάζομαι την ταξιδιωτική ασφάλιση.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω και να σου αναφέρω τους 4 λόγους που χρειάζεσαι την ταξιδιωτική ασφάλιση αυτοί θα ήταν οι παρακάτω:

  • Ιατρικό συμβάν

Η ταξιδιωτική ασφάλιση παρέχει την δυνατότητα να αποζημιωθείς από 500€ μέχρι 1.000€ για ιατροφαρμακευτικά έξοδα, όπως την επίσκεψη στο γιατρό, τα φάρμακα και τις εξετάσεις που έκανες στο νοσοκομείο (ιδιωτικό ή Δημόσιο). Ενώ παρέχει επιπλέον την δυνατότητα να αποζημιωθείς τα έξοδα νοσηλείας σου σε ιδιωτικό νοσοκομείο από 10.000€ έως 30.000€.

Επιπλέον, η Interamerican προσφέρει μια μοναδική κάλυψη σε όλα τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης. Την γραμμή υγείας 1010. Μέσα από το τηλεφωνικό κέντρο μπορείς να λάβεις ενημέρωση και καθοδήγηση για όποιο πρόβλημα υγείας προκύψει. Ενώ σου παρέχουν πληροφορίες για το κοντινότερο φαρμακείο στο εξωτερικό, συστάσεις για φάρμακα που πρέπει να λάβεις καθώς και για το κοντινότερο νοσοκομείο.

Η γραμμή υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί σου μέχρι να αντιμετωπισθεί το περιστατικό.

  • Καθυστέρηση πτήσης

 Το να καθυστερήσει μια πτήση μπορεί να συμβεί. Στην περίπτωση όμως που η καθυστέρηση είναι από 4 έως 24 ώρες, η ταξιδιωτική ασφάλιση θα σου καλύψει μέχρι ένα πόσο τα παρακάτω έξοδα:

  1. Γεύματα, αναψυκτικά και ποτά

  2. Έξοδα για την μεταφορά σου από και προς το αεροδρόμιο

  3. Έξοδα για την διαμονή σου

Αυτό που δεν θα καλύψει η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι το εισιτήριο ανταπόκρισης πτήσης σε περίπτωση που αυτή χαθεί από την εν λόγω καθυστέρηση.

  • Καθυστέρηση αποσκευών

Τι θα συμβεί αν εσύ έχεις φτάσει στον προορισμό σου, αλλά η βαλίτσα σου όχι; Αφού ακολουθήσεις την διαδικασία που επιβάλλεται για αυτές τις περιπτώσεις, η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να σου αποζημιώσει μέχρι και 300€ για την αγορά ρούχων, εσώρουχων, οδοντόβουρτσας, οδοντόκρεμας κ.α.

  • Απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων

 Η απώλεια ή η κλοπή των ταξιδιωτικών εγγράφων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση. Η ταξιδιωτική ασφάλιση σου παρέχει την δυνατότητα μέχρι και 10 τηλεφωνικών συνδέσεων με όποιον ζητήσεις κατά σειρά, συμπεριλαμβανομένων και των αρχών και των υπηρεσιών που συστήνει το προξενείο ή η αστυνομία. Ενώ θα φροντίσει να αποζημιωθείς για τα έξοδα διανυκτέρευσης για ένα βράδυ σε ξενοδοχείο.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μου από το blog.

 

 Συμπέρασμα

Η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας είναι μια παροχή για όλους τους πολίτες των χωρών μελών της Ε.Ε. Προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντίστοιχη με εκείνη που θα λάμβανες στην χώρα σου.

Έχει όμως αρκετούς περιορισμούς, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανάλογα με την χώρα που ταξιδεύεις να συμμετέχεις στα έξοδα. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί από μόνη της μια διασφάλιση πως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ένα περιστατικό της υγείας σου. Ενώ δεν καλύπτει και πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν το ταξίδι.

Ο απόλυτος συνδυασμός είναι να έχεις και μια ταξιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορεί συμπληρωματικά να καλύψει όλα όσα δεν θα μπορέσει η κάρτα ( π.χ. κάλυψη σε Ιδιωτικά νοσοκομεία).

Ταυτόχρονα, θα σου παρέχει αρκετές καλύψεις σχετικές με το ίδιο το ταξίδι (π.χ. καθυστέρηση πτήσης).

Μια ασφάλιση με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, που σε καλύπτει για τις μέρες που θα διαρκέσει το ταξίδι σου. Το μόνο λοιπόν που μένει είναι να την βάλεις στο check list σου στο επόμενο ταξίδι που θα πραγματοποιήσεις.

Πάρε προσφορά για το επόμενο ταξίδι σου

Νιώσε ασφαλής στο επόμενο ταξίδι σου, με την Ταξιδιωτική Ασφάλιση.

 

Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Η στιγμή της αλήθειας, για τις πυρκαγιές και την περιουσία μας.

Next
Next

Ασφαλιστικές Καλύψεις: Η κάλυψη της Κλοπής