Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Αναβαθμίζοντας την “απλή” ασφάλεια.

Πάρα πολλοί θεωρούν πως μια απλή ασφάλιση είναι η καλύτερη λύση για να εξοικονομήσουν χρήματα και ταυτόχρονα να είναι ασφαλισμένοι.

 

Γνωρίζουν όμως καλά ότι με την απλή ασφάλιση αναγκαστικά χάνουν σε καλύψεις. Μέσα από τις οποίες προστατεύεται η περιουσία τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το αυτοκίνητο.

Κάπου δηλαδή κερδίζουν και κάπου χάνουν.

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, η παραπάνω σκέψη ισχύει. Είναι γνωστό πως δεν μπορείς να πληρώνεις χαμηλά ασφάλιστρα και ταυτόχρονα να έχεις ένα πλήθος από συμπληρωματικές καλύψεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου. ‘Όπως για παράδειγμα Πυρκαγιά, Κλοπή, Φυσικά Φαινόμενα κ.α.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί το απλό σε καλύψεις ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου, με τα χαμηλά ασφάλιστρα, να σου δώσει μια πιο διευρυμένη κάλυψη πέρα από την Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων.

Υπάρχουν καλύψεις (προαιρετικές) που μπορείς να προσθέσεις διατηρώντας το κόστος χαμηλό και ταυτόχρονα να έχεις μια πολύ καλύτερη κάλυψη για σένα τον ίδιο και το αμάξι σου ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της απλής ασφάλισης (Υλικές ζημίες και Σωματικές βλάβες έναντι τρίτων).

Καλύψεις σύγχρονες και χρήσιμες που καλύπτουν και αποζημιώνουν λειτουργώντας με την λογική των Ιδίων Ζημίων (μεικτή) σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως με κόστος, όπως σου ανέφερα, πολύ – πολύ μικρότερο.

Οι καλύψεις που εγώ έχω ξεχωρίσει και θεωρώ πως θα τις βρεις απολύτως χρήσιμες για να τις προσθέσεις στο δικό σου ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι 3.

Οι 3 καλύψεις που θα αναβαθμίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου.

Πριν ξεκινήσουμε με τις καλύψεις θα ήθελα να σου αναφέρω ότι οι συγκεκριμένες καλύψεις μπορούν να προστεθούν τόσο σε απλά ασφαλιστήρια συμβόλαια (Αστική Ευθύνη μόνο) όσο και σε ασφαλιστήρια συμβόλαια με το σύνολο των προαιρετικών καλύψεων (Πυρός-Κλοπή).

Σε παλαιότερο άρθρο μου μάλιστα, είχα αναφερθεί ξανά στις προαιρετικές καλύψεις που θα μπορούσες να προσθέσεις μέσα σε μια «απλή» ασφάλιση για να την αναβαθμίσεις.

Οι καλύψεις αυτές ήταν:

  • Η Θραύση Κρυστάλλων

  • Η Νομική Προστασία

  • Η Οδική Βοήθεια

Οι συγκεκριμένες καλύψεις προσφέρονται σε όλους. Ώστε να μπορούν να ασφαλιστούν όλα τα οχήματα είτε είναι καινούργια είτε παλιά. Σε αυτό τo άρθρο όμως πέραν των παραπάνω καλύψεων θα δούμε ακόμα 3 που είναι όμως λίγο ιδιαίτερες.

  1. Ακατάλληλο καύσιμο

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη κάλυψη, παρέχεται πολλά χρόνια από λίγες ασφαλιστικές εταιρίες. Πιθανόν να μαθαίνεις πως υπάρχει η συγκεκριμένη κάλυψη πρώτη φορά και ίσως να μην κατανοείς το πόσο σημαντική είναι. Πριν βιαστείς όμως να την απορρίψεις ως μια «άχρηστη» κάλυψη, δώσε μου λίγο χρόνο να σου πω τι ακριβώς καλύπτει.

Η κάλυψη «Ακατάλληλο Καύσιμο», αποζημιώνει τα έξοδα που προκλήθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα τροφοδοσίας του αυτοκινήτου από ακατάλληλο καύσιμο με υπαιτιότητα αποκλειστικά του Υπαλλήλου πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Με καύσιμο το οποίο διαφέρει από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Δηλαδή αντί για αμόλυβδη βενζίνη να βάλει πετρέλαιο και αντίστροφα.

Αυτό που αποζημιώνει αναλυτικά είναι:

  • Τα έξοδα αποστράγγισης του ακατάλληλου καυσίμου από την δεξαμενή. Αποζημίωση έως 250€.

  • Τα έξοδα ρυμούλκησης έως και 1 km από το πρατήριο και από εκεί μέχρι το συνεργείο που βρίσκεται εντός του ίδιου νομού. Αποζημίωση έως και 50€.

  • Τα κόμιστρα για το ΤΑΧΙ, ώστε να μεταφερθούν οι ασφαλισμένοι από το τόπο που έγινε το περιστατικό ή το συνεργείο στο τόπο εργασίας τους ή στο τόπο προορισμό τους εντός του ιδίου νομού. Αποζημίωση έως και 50€.

  • Τα έξοδα επισκευής μηχανικών βλαβών που προέκυψαν ως άμεσο αποτέλεσμα της τροφοδότησης του ακατάλληλου καυσίμου. Αποζημίωση έως και 550€.

  • Τα έξοδα ενοικίασης αυτοκινήτου για το διάστημα που το αυτοκίνητο επισκευάζεται. Αποζημίωση για 3 μέρες (μέγιστο) και έως 100€.

Είναι σημαντικό να σου αναφέρω πως για την ενεργοποίηση της παραπάνω κάλυψης, θα πρέπει να γίνει καταγραφή από την αστυνομία και να υπάρχει Δελτίο Συμβάντος, καθώς και να έρθει η Φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής εταιρίας για να κάνει και ή ίδια καταγραφή του περιστατικού.

Τέλος, αυτό που δεν θα σου αποζημιώσει η κάλυψη είναι:

  • το κόστος αντικατάστασης του καυσίμου

  • όλες τις ζημίες του αυτοκινήτου, όταν αυτό έχει υποστεί μετατροπές στον κινητήρα.

*Η παραπάνω κάλυψη αφορά τους όρους που ισχύουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια της INTERAMERICAN.

 

Bonus tip.

Το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθείς, η ασφαλιστική εταιρεία θα το κάνει επανείσπραξη από το πρατήριο υγρών καυσίμων, που είναι υπαίτιο για την ζημία στο αυτοκίνητο.

 
 

2. Ενεργοποίηση Αερόσακων

Μια κάλυψη που όπως και η προηγούμενη υπάρχει χρόνια στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου, όμως προσφέρεται για να ασφαλιστείς από λίγες ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό που αποζημιώνει είναι το κόστος αντικατάστασης των αερόσακων και των ζωνών ασφαλείας του αυτοκινήτου σε περίπτωση καταστροφής τους μετά από Τροχαίο Ατύχημα που προκλήθηκε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου.

Η κάλυψη ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα οφείλεται σε:

  • σύγκρουση

  • πρόσκρουση

  • εκτροπή

  • ανατροπή ή κατακρήμνιση.

Και σε αυτή την κάλυψη απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αποζημιωθείς είναι η καταγραφή του ατυχήματος από την Τροχαία και από την Φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής εταιρείας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα σημεία που θέλουν τη προσοχή σου και καλό είναι να τα γνωρίζεις.

Τα σημεία αυτά είναι:

  • Οι ζώνες αποζημιώνονται μόνο στην περίπτωση που έχουν ενεργοποιηθεί οι αερόσακοι.

  • Η κάλυψη θα αποζημιώσει (ενεργοποιείται) μόνο εφόσον επισκευαστεί το όχημα.

  • Δεν υπάρχει ο όρος της υπασφάλισης στην συγκεκριμένη κάλυψη.

Τέλος, αυτό που εξαιρεί και δεν θα σε αποζημιώσει είναι ζημίες που οφείλονται σε:

  • Μηχανολογικές μετατροπές που επηρεάζουν την λειτουργεία των αερόσακων.

  • Κακή συντήρηση ή κατασκευαστικό ελάττωμα ή τυχαία λειτουργεία των αερόσακων.

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο σου έχει ζημία στους αερόσακους και στις ζώνες, συνέπεια τροχαίου ατυχήματος (σύγκρουση) για την οποία δεν ευθύνεσαι, θα αποζημιωθείς κανονικά.

Όχι όμως από την συγκεκριμένη κάλυψη. Αλλά από την ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οχήματος και συγκεκριμένα μέσα από την κάλυψη των υλικών ζημιών έναντί τρίτων.

 

3. Προστασία Φιλικού Διακανονισμού.

Για το σύστημα του Φιλικού διακανονισμού και πως αυτό λειτουργεί έχω αναφερθεί αρκετές φορές σε προηγούμενα άρθρα.

Είναι ένα σύστημα μέσα από το οποίο ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους και αναλαμβάνουν να σε αποζημιώσουν σε περίπτωση που είσαι ο παθών σε ένα ατύχημα. Είτε έχεις υλικές ζημίες είτε σωματικές βλάβες ή ακόμα και τα δυο.

Αποζημιώνοντας η ασφαλιστική εταιρία τον πελάτη της που είναι ο παθών στο ατύχημα, βοηθά να διακανονίζονται πιο γρήγορα οι ζημιές και εσύ να επιδιορθώνεις το όχημά σου σε πολύ σύντομο χρόνο. Χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία.

Στο σύστημα του Φιλικού διακανονισμού δεν μετέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν είναι υποχρεωτικό και γι΄ αυτόν τον λόγο ορισμένες επιλέγουν να μένουν εκτός. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Πώς θα αποζημιωθείς σε περίπτωση ατυχήματος;

Συνήθως θα αποζημιώνεσαι σε αυτή την περίπτωση από την ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου μέσα από την κλασική διαδικασία που ισχύει.

Αν όμως έχεις την κάλυψη της προστασίας του Φιλικού διακανονισμού τα πράγματα είναι ευκολότερα για σένα, αφού θα μπορέσεις να αποζημιωθείς κανονικά από την ασφαλιστική σου εταιρεία σαν να ισχύει ο Φιλικός Διακανονισμός.

Συνεπώς, θα αποζημιωθείς άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία, αφού η ασφαλιστική σου εταιρία θα αναλάβει να σε αποζημιώσει και στην συνέχεια να πάει στην ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου για το ατύχημα ώστε να επανεισπράξει τα χρήματα αυτά.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις για την συγκεκριμένη κάλυψη είναι τα όρια αποζημίωσής σου σε κάθε μια περίπτωση. Τα όρια αυτά είναι τα ίδια με αυτά που αποζημιώνει και το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού.

  • Αποζημίωση έως €6.500  για Υλικές Ζημίες

  • Αποζημίωση έως €12.000  για Σωματικές Βλάβες.

  • Επιπλέον, υπάρχει αποζημίωση €30/ημέρα για ηθική βλάβη συνεπεία Σωματικών Βλαβών.

Επιπλέον, για την ενεργοποίηση της κάλυψης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει καταγραφή από την τροχαία και να προκύπτει πως το υπαίτιο όχημα είχε αποκλειστική ευθύνη για το ατύχημα. Αποδεικτικά έγγραφα για την απόδειξη της υπαιτιότητας του άλλου οχήματος αποτελούν το Δελτίο Συμβάντος της τροχαίας καθώς και η ποινική δικογραφία.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Μπορεί η απλή ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, να αποκτήσει μια υπεραξία για σένα; Να μπορεί με χαμηλά ασφάλιστρα να σου προσφέρει πέρα από την κάλυψη των Υλικών ζημιών και Σωματικών βλαβών έναντι τρίτων και κάτι παραπάνω; Να μπορεί να αποζημιώνει και τις ζημίες στο δικό σου όχημα με την λογική τις μεικτής;

Πέρα από τις γνωστές και «συνηθισμένες» καλύψεις της Θραύσης Κρυστάλλων, της Οδικής Βοήθειας και της Νομικής Προστασίας, υπάρχουν πλέον νέες καλύψεις να προσθέσεις στην απλή ασφάλειά σου. Καλύψεις για όλα τα οχήματα. Είτε είναι καινούργια είτε παλαιά.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 καλύψεις στην ασφάλιση αυτοκινήτου που έχω ξεχωρίσει και σου προτείνω να τις προσθέσεις στην δική σου ασφάλεια. Ακόμα και αν έχεις ασφάλεια με το σύνολο των προαιρετικών καλύψεων (πυρός, κλοπή κ.α.).

Οι 3 καλύψεις είναι η Προστασία Φιλικού Διακανονισμού, η κάλυψη για ζημίες από Ακατάλληλο καύσιμο και η κάλυψη Ενεργοποίησης αερόσακων.

Αν λοιπόν δεν τις γνώριζες μέχρι τώρα τις παραπάνω καλύψεις, λογικό θα ήταν να μην τις έχεις και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σου. Τώρα όμως που τις γνωρίζεις, θα τις προσθέσεις ώστε να αναβαθμίσεις την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου;


Θέλεις να ασφαλίσεις το όχημα σου;

Επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση για το όχημα σου.


Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Oι 12 προαιρετικές καλύψεις στην ασφάλιση Αυτοκινήτου. Εσύ τις γνωρίζεις;

Next
Next

Τα απογευματινά χειρουργεία και η Ιδιωτική ασφάλιση.