Τα απογευματινά χειρουργεία και η Ιδιωτική ασφάλιση.

Με αφορμή την έναρξη στα Δημόσια Νοσοκομεία των απογευματινών χειρουργείων, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου τι ακριβώς είναι αυτά τα χειρουργεία, πως λειτουργούν και πως μπορεί η Ιδιωτική Ασφάλιση να σε βοηθήσει.

Απογευματινά-χειρουργεία-και-η-ιδιωτική-ασφάλιση
 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας δούμε τι είναι τα απογευματινά χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και για ποιο λόγο το υπουργείο υγείας προχώρησε στην εφαρμογή τους.

Τι είναι τα απογευματινά χειρουργεία;

Όπως ακριβώς λέει και ο τίτλος τους, είναι χειρουργεία που πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες.

Αυτό τα διαχωρίζει από τα τακτικά πρωϊνά χειρουργεία που πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου των γιατρών καθημερινά στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Επιπλέον, τα απογευματινά χειρουργεία δεν καλύπτονται από το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης του ασθενή. Υπάρχει ανάλογα με το είδος της επέμβασης συγκεκριμένο κόστος που θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής.

Το ποσό που θα πληρώσει θα περιλαμβάνει την αμοιβή του Χειρουργού, του Αναισθησιολόγου, τις αμοιβές του προσωπικού και τα έξοδα του Νοσοκομείου.

Γιατί δημιουργήθηκαν τα απογευματινά χειρουργεία;

Ποιος, όμως, είναι λόγος που το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην δημιουργία των απογευματινών χειρουργείων;

Το θέμα των μεγάλων αναμονών για να μπορέσει ένα ασθενής να πραγματοποιήσει μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας χρόνια τώρα.

Επεμβάσεις απλές φτάνουν να πραγματοποιηθούν μετά από αναμονή μερικών μηνών έως και ενός έτους και παραπάνω.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος με τις αναμονές στα χειρουργεία, αρκεί να δούμε ορισμένα ποσοστά που ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο. Έως και τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρχαν περίπου 100.000 ασθενείς εγγεγραμμένοι στην Λίστα Χειρουργείων.

Από αυτές το 43% των περιπτώσεων, δηλαδή 43.000 ασθενείς δήλωσαν πως βρίσκονται σε αναμονή για το χειρουργείο τους από 4 έως 12 μήνες.

Ενώ ένα ποσοστό 26% δήλωσε πως είναι σε αναμονή πάνω από 12 μήνες. Πάνω από ένα έτος δηλαδή.

Το πρόβλημα των πολύμηνων αναμονών στα χειρουργεία το συναντάμε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην Αττική.

Ενδεικτικό παράδειγμα για την κατάσταση αποτελεί μεγάλο Νοσοκομείο της Αττικής με δυναμικό 400 κλίνες. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο ασθενών για να πραγματοποιήσουν επεμβάσεις.

Στην Καρδιοχειρουργική κλινική, λόγω του όγκου των περιστατικών, η αναμονή ως και 31/12/2023 για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης ήταν από 4 έως 12 μήνες.

Ένα ακόμα παράδειγμα που αφορά την Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η αναμονή για χειρουργική επέμβαση στην Ορθοπεδική Κλινική ήταν για το ίδιο διάστημα επίσης από 4 έως 12 μήνες.

Μελέτη του Υπουργείου Υγείας έδειξε πως παραπάνω από το 50% των περιστατικών που βρίσκονταν στην Λίστα Χειρουργείων σε αναμονή αφορούσαν συγκεκριμένες κατηγορίες επεμβάσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές ήταν:

  • Ο καταρράκτης

  • Η βουβωνοκήλη

  • Η χολοκυστεκτομή

  • Η αρθοπλαστική γόνατου

  • Η αρθοπλαστική ισχίου

Ένα ακόμα πρόβλημα που αποτελεί αιτία για τις πολύμηνες αναμονές είναι το γεγονός της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ υπάρχουν διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες για την πραγματοποίηση περισσότερων επεμβάσεων ανά ημέρα δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να σου αναφέρω πως σε 24 Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας υπάρχουν συνολικά 41 αίθουσες χειρουργείου που είναι κλειστές και εκτός λειτουργίας. Ένα ποσοστό 24% του συνόλου.

Όπως για παράδειγμα:

  • Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Από τις συνολικά 16 αίθουσες χειρουργείου που διαθέτει το νοσοκομείο, μόνο 13 λειτουργούν.

  • Στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Από τις 10 αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν μόνο οι 3.

Η κατάσταση είναι το ίδιο προβληματική και σε ό,τι έχει να κάνει με παιδιατρικά δημόσια νοσοκομεία.

Όπως στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που από τις 9 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 4 ή στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που λειτουργούν οι 3 από τις 8 συνολικά χειρουργικές αίθουσες.

Οι ελλείψεις των νοσοκομείων σε Αναισθησιολόγους.

Το πρόβλημα των μεγάλων αναμονών για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, εντείνεται ακόμα περισσότερο και από έναν ακόμα παράγοντα.

Από την μεγάλη έλλειψη σε Αναισθησιολόγους. Ένα πρόβλημα που αν και είναι διαχρονικό, τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονο.

Το μέγεθος του προβλήματος μπορείς να το αντιληφθείς εύκολα. Αρκεί να διαβάσεις για ακόμη μια φορά τα νούμερα.

Ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2024 στα 24 δημόσια νοσοκομεία της Αθήνα 361 αναισθησιολόγοι πραγματοποίησαν 2.500 περίπου επεμβάσεις.

 

Όλα τα νέα άρθρα στο mail σου.

 

Πως λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία;

Αφού σου έχω αναφέρει του λόγους για τις πολύμηνες αναμονές στα χειρουργεία, ας δούμε τώρα τα απογευματινά χειρουργεία και την λειτουργία τους.

Το Υπουργείο πιστεύει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα βοηθήσει να αποσυμφορηθούν τα πρωϊνά χειρουργεία. Όσοι θα θέλουν να επισπεύσουν την επέμβασή τους θα μπορούν να το κάνουν μέσα από τα απογευματινά.

Αυτό όμως θα έχει ένα κόστος για τον ασθενή, όπως ανέφερα και στην αρχή του επεισοδίου. Και το κόστος είναι τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει και έχει δημοσιεύσει μέσα από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ πίνακα με τις αμοιβές και το συνολικό κόστος που θα πρέπει να πληρώσει ένας ασθενής.

Ο πίνακας είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με αυτόν που έχουν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας.

Δηλαδή, ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης υπάρχει το αντίστοιχο ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής για την επέμβασή του.

Έτσι, ο ασθενής θα πληρώσει βάσει του πίνακα:

  • Για Πολύ Μικρή επέμβαση 300€.

  • Για Μικρή επέμβαση 500€

  • Για Μεσαία επέμβαση 900€

  • Για Μεγάλη επέμβαση 1.200€

  • Για Βαρεία επέμβαση 1.600€

  • Για Εξαιρετικά Βαρεία επέμβαση 2.000.

Τα ποσά αυτά είναι το σύνολο που θα πληρώσει ο ασθενής και όπως ανέφερα στην αρχή περιλαμβάνουν τις αμοιβές του Χειρουργού και του Αναισθησιολόγου.

Για τις αμοιβές των Χειρουργών και Αναισθησιολόγων έχει δημοσιευτεί από το υπουργείο ξεχωριστός πίνακας με βάση την βαρύτητα της επέμβασης.

 

Πίνακας αμοιβών Χειρουργικής Ομάδας για την Διενέργεια Χειρουργείων εκτός τακτικού ωραρίου.

 

Πως θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία;

Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν σε πρώτη φάση με μια δοκιμαστική περίοδο 8 μηνών για να μπορέσει το υπουργείο να δει στην πράξη την απόδοσή τους. Σε αυτή την δοκιμαστική περίοδο εντάχθηκαν αρχικά 7 νοσοκομεία μέχρι και την στιγμή που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο.

Τα 4 βρίσκονται στην Αθήνα και 3 στην Θεσσαλονίκη. Τα νοσοκομεία στην Αθήνα είναι ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών Γ. Γεννηματάς, το Γενικό Κρατικό Νίκαια και το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ . Ενώ στην Θεσσαλονίκη είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το ΑΧΕΠΑ.

Τα νοσοκομεία αυτά πληρούν τις 2 βασικές προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο.

  1. Να διαθέτουν ικανό αριθμό νοσηλευτών για την κάλυψη των απογευματινών χειρουργείων.

  2. Να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες για την αποθεραπεία των ασθενών με την επέμβαση.

Σε περίπτωση που κάποιο δημόσιο νοσοκομείο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με απογευματινά χειρουργεία. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να συνεχίσουν να υπάρχουν οι πολύμηνες αναμονές.

Η Ιδιωτική ασφάλιση και τα απογευματινά χειρουργεία.

Σε όλα αυτά το ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να βοηθήσει η Ιδιωτική ασφάλεια έναν ασθενή;

Ας ξεκινήσουμε με το αυτονόητο. Πως αν κάποιος έχει πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης δεν τον απασχολεί καθόλου το θέμα των πολύμηνων αναμονών για την πραγματοποίηση μιας χειρουργικής επέμβασης. Αφού θα την πραγματοποιήσει άμεσα σε ένα Ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Συνεπώς, θα αναφερθώ στο τι μπορεί να σου προσφέρει η Ιδιωτική ασφάλιση σε σένα που δεν έχεις κάποιο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.

Υπάρχουν κάποια προγράμματα στη ασφάλιση υγείας που αποζημιώνουν με την μορφή επιδόματος. Είναι μικρά προγράμματα που σε αποζημιώνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με ένα πόσο εφάπαξ. Τα προγράμματα αυτά είναι η κάλυψη «επίδομα Νοσηλείας» και η κάλυψη «Χειρουργικό επίδομα».

Το Χειρουργικό και Νοσοκομείο Επίδομα.

Και οι δύο καλύψεις είναι χρήσιμες για την περίπτωση των απογευματινών χειρουργείων, όταν δεν έχεις καμία άλλη κάλυψη. Διότι αυτό που σου προσφέρουν είναι χρήματα που μπορείς εσύ να τα διαχειριστείς και να πληρώσεις το κόστος της επέμβασής σου.

Το μεν επίδομα νοσηλείας σου παρέχει μια ημερήσια αποζημίωση για κάθε μια ημέρα που νοσηλεύεσαι.

Στα προγράμματα υγείας της Interamerican το ποσό αυτό είναι 150€/ημέρα και παρέχεται έως και 180 ημέρες συνεχόμενης νοσηλείας.

Το δε Χειρουργικό επίδομα, με βάση την βαρύτητα της επέμβασης που θα πραγματοποιήσεις σου παρέχει ένα εφάπαξ ποσό.

Το ποσό αυτό στα προγράμματα υγείας της INTERAMERICAN κυμαίνεται από 350€ έως και 4.200€ την επέμβαση.

Το χειρουργικό επίδομα λειτουργεί και αποζημιώνει με τον ίδιο τρόπο που χρεώνονται τα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή βάσει πίνακα.

Γι’ αυτόν τον λόγο και η συγκεκριμένη κάλυψη ίσως να αποτελεί την καλύτερη λύση για όποιον θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του το κόστος μιας επέμβασης σε ένα απογευματινό χειρουργείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό αποζημίωσης από την κάλυψη του χειρουργικού επιδόματος υπερκαλύπτει το ποσό των αμοιβών που θα πρέπει να πληρώσεις στο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Και αν σκέφτεσαι πώς, «ΝΑΙ θα μου αποζημιώσει τα χρήματα που θα πληρώσω σε ένα απογευματινό χειρουργείο, αλλά θα πρέπει να πληρώσω και πολλά χρήματα για να ασφαλιστώ», θα ήθελα να σε καθησυχάσω.

Τόσο το χειρουργικό επίδομα όσο και το επίδομα νοσηλείας έχουν πολύ χαμηλά ασφάλιστρα για όποιον θέλει και μπορεί να ασφαλιστεί.

Για παράδειγμα το κόστος ασφάλισης με την κάλυψη του Χειρουργικού επιδόματος για ηλικία 30 ετών είναι 9€/μήνα, για ηλικία 40 ετών είναι 10€/μήνα και για ηλικία 50 ετών 15€/μήνα.

Τέλος, η κάλυψη του Χειρουργικού Επιδόματος και του Επιδόματος Νοσηλείας, αποζημιώνουν νοσηλείες ή χειρουργικές επεμβάσεις τόσο σε Δημόσια Νοσοκομεία όσο και σε Ιδιωτικά νοσοκομεία. Ενώ μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν είτε μεταξύ τους είτε με προγράμματα ασφάλισης υγείας.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται να δώσουν πιθανόν μια λύση στο πρόβλημα των πολύμηνων αναμονών για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Με τον ασθενή να πρέπει να πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό που το έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας μέσα από ένα πίνακα. Ο πίνακας ορίζει το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο ασθενής βάσει της βαρύτητας της επέμβασης.

Επιπλέον, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μια ενδιάμεση λύση για όποιον δεν θέλει από την μία να περιμένει μήνες ολόκληρους για να πραγματοποιήσει μια επέμβαση, αλλά από την άλλη δεν έχει χρήματα ή ιδιωτική ασφάλιση για να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Σε αυτές της αλλαγές η Ιδιωτική ασφάλιση μέσα από μικρές καλύψεις, όπως το Επίδομα Νοσηλείας και το Χειρουργικό Επίδομα, έρχεται και δίνει λύση, ώστε να μπορέσεις να αποζημιωθείς για τα χρήματα που θα πληρώσεις στα απογευματινά χειρουργεία.

Μια λύση με χαμηλό κόστος για να ασφαλιστείς, εφόσον δεν έχει κάποιο άλλο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.

Βλέπεις λοιπόν, πως για ακόμη μια φορά η Ιδιωτική Ασφάλιση έρχεται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα και να σε βοηθήσει οικονομικά.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσεις είναι αν θα μπεις στην διαδικασία να ενημερωθείς από έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο γι’ αυτά τα προγράμματα και αν θα ασφαλιστείς.

Εκτός αν έχεις αποφασίσει να αναλάβεις ο ίδιος το συνολικό κόστος, όποιο και αν είναι αυτό, σε μια μελλοντική πιθανή χειρουργική επέμβαση, πληρώνοντας από την τσέπη σου το σύνολο των εξόδων και όχι μόνο.


Θες να ασφαλιστείς για τα απογευματινά χειρουργεία;

Πάρε προσφορά τώρα.

 

Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Αναβαθμίζοντας την “απλή” ασφάλεια.

Next
Next

Οι 5 καλύψεις που πρέπει να έχεις στην ασφάλεια αυτοκίνητου το 2024.