Είσαι τυχερός ή ασφαλισμένος; Η ιστορία του Στέφανου.

Άκουσε το επεισόδιο

 

Πριν μερικούς μήνες είχα ένα ραντεβού με πελάτη μου στο κέντρο της Αθήνας. Μια από τις ελάχιστες φορές που θα έπρεπε να «κατέβω» στο κέντρο καθημερινή, αφού γενικότερα προσπαθώ να το αποφεύγω.

Βλέπεις το κέντρο στο μυαλό  μου είναι όμορφο το σαββατοκύριακο και κυρίως για βόλτα. Δεν με πειράζει αν θα είναι πρωί, απόγευμα ή βράδυ. Όλες οι ώρες είναι καλές το σαββατοκύριακο. Σε αντίθεση με την καθημερινή που η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μια άγρια πολύβουη πόλη.

Όπως κάθε φορά, κάλεσα ένα ταξί για να με πάει, αφού το να έπαιρνα το αυτοκίνητο για να πάω στο ραντεβού μου θα σήμαινε επιπλέον ταλαιπωρία και περισσότερο χρόνο για να φτάσω.

Να πρέπει να βρω παρκινγκ, να πάρω τα πράγματά μου και να περπατήσω μέσα στο χάος και στην βαβούρα της Αθήνας για να φτάσω στο ραντεβού.

Ένα ταξί κάνει τα πράγματα πολύ απλά και ευχάριστα. Αφού πρώτον δεν χρειάζεται να οδηγήσεις εσύ μέσα στην κίνηση και δεύτερον σε αφήνει ακριβώς έξω από τον τελικό προορισμό σου.

Μπήκα, λοιπόν, στην εφαρμογή του κινητού μου και κάλεσα ένα ταξί. Άμεσα, ο πρώτος διαθέσιμος οδηγός αποδέχτηκε την κλήση μου και η εφαρμογή με ενημέρωσε πως σε λίγα λεπτά θα έφτανε να με παραλάβει.

Το όμορφο με το να παίρνεις ταξί για τις μετακινήσεις σου είναι οι προσωπικότητες που γνωρίζεις και οι ιστορίες που θα ακούσεις σε κάθε διαδρομή σου. Μια διαδικασία που βασίζεται καθαρά στην τύχη. Εκτός αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο οδηγό ταξί που σε εξυπηρετεί κάθε φορά.

Στην δική μου περίπτωση όμως, αφήνω την τύχη να λειτουργεί κάθε φορά. Έτσι έγινε και εκείνο το πρωϊνό.

Η εφαρμογή μου έστειλε μήνυμα πως το ταξί είχε φτάσει και πως ο οδηγός μου ήταν ο Στέφανος.

Καλημέρα σας, μου λέει ο οδηγός μόλις επιβιβάζομαι.

Καλημέρα, του απαντάω και εγώ.

Μητροπόλεως πάμε;

Ναι, σωστά του απαντάω και ξεκινάμε την διαδρομή μας.

Μετά από μερικά λεπτά έχουμε σταματήσει σε ένα φανάρι. Ήταν νωρίς ακόμα και χωρίς πολύ κίνηση και βαβούρα στο δρόμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ώρα που είμαστε σταματημένοι στο φανάρι να ακούμε δυνατά και καθαρά ένα τύπο που μίλαγε στο τηλέφωνο.

Βρισκόταν απλά στο πεζοδρόμιο και μιλούσε δυνατά και έντονα στο κινητό του κρατώντας κάτι χαρτάκια.

Ο τρόπος που μίλαγε και η ένταση της φωνής του τράβηξε τόσο την δική μου προσοχή όσο και την προσοχή του οδηγού ταξί. Με αποτέλεσμα αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που περιμέναμε στο φανάρι να κοιτάμε τον τύπο και να προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο που ήταν έξαλλος.

Ναι ξέρω! Θα σκεφτείς πως είμαι κουτσομπόλης! Όμως νομίζω πως οποιοσδήποτε σταματημένος σε ένα φανάρι σε ένα ήσυχο δρόμο, αν άκουγε κάποιον να μιλάει στο τηλέφωνο δυνατά, το ίδιο πράγμα με εμένα και τον οδηγό θα έκανε.

Από αυτά που έλεγε ο τύπος στο τηλέφωνο κατάλαβα πως μιλούσε με την γραμμή εξυπηρέτησης του ΟΠΑΠ και τα χαρτάκια που κρατούσε ήταν πιθανόν δελτία. Προφανώς κάτι δεν είχε πάει καλά και προσπαθούσε να βγάλει άκρη.

Το φανάρι όμως έγινε πράσινο και έτσι το ταξί ξεκίνησε αφήνοντας πίσω τον τύπο στο πεζοδρόμιο να συνεχίζει να φωνάζει στο τηλέφωνο.

 
 

Ξαφνικά, ο οδηγός του ταξί, ο Στέφανος, μου λέει: «Θέλεις να σου πω μια ιδέα που είχα και την έχω εφαρμόσει τον τελευταίο χρόνο;»

Ξαφνιάστηκα με τον τρόπο που ξεκίνησε την κουβέντα. Άμεσα και χωρίς εισαγωγές. Εξάλλου η διαδρομή ήταν σύντομη και ότι είχε να μου πει θα έπρεπε να το πει γρήγορα.

«Για ποιο θέμα;» του απαντάω.

«Με αφορμή τον κύριο που τσακωνόταν με τον ΟΠΑΠ» μου απαντάει.

«Ναι, δεν έχω πρόβλημα. Πες μου την ιδέα σου». Και πραγματικά δεν είχα πρόβλημα, αφού ήμουν περίεργος να ακούσω την ιδέα του που σχετιζόταν με την το τύπο στο πεζοδρόμιο, ενώ για να φτάσουμε στον προορισμό μου θα θέλαμε 10 λεπτά ακόμα. Συνεπώς είχα αρκετό χρόνο ακόμα μέσα στο ταξί.

Ο Στέφανος χαμογέλασε που δέχτηκα να τον ακούσω και ξεκίνησε αμέσως να μου αναλύει την ιδέα του.

«Εγώ» μου λέει, «Παίζω κάθε μέρα 0,50€ στο στοίχημα με κάτι τρελούς συνδυασμούς που αν τους κερδίσω θα πάρω ένα πολύ μεγάλο πόσο. Παίζω έξυπνα. Δεν μου αρέσει να παίζω πολλά χρήματα και να τα χάνω. Με αυτή την μέθοδο που έχω σκεφτεί κάθε μέρα έχω την ευκαιρία να κερδίσει το δελτίο μου, ενώ δεν χαλάω και πολλά χρήματα. Μόνο 0,50€ την ημέρα. Τι είναι 0,50€/ημέρα;»

«Εσύ παίζεις καθόλου;» Με ρωτάει.

«‘Όχι», του απαντάω. Δεν μου αρέσουν καθόλου τα τυχερά παιχνίδια.

«Είσαι από τους άλλους κατάλαβα! Συνήθως είτε σου αρέσουν είτε δεν σου αρέσουν καθόλου. Όπως εσένα», μου απάντησε.

«Ναι έτσι είναι», του απαντάω και εγώ με την σειρά μου. Ενώ θέλοντας να καταλάβω την σκέψη του τον ρωτάω: «Έχεις κερδίσει καμιά φορά τόσο καιρό που παίζεις;

«Δυστυχώς όχι. Αλλά που θα πάει θα κερδίσω», μου απαντά με ένα πλατύ χαμόγελο.

«Εσύ τι δουλεία κάνεις; Γιατρός, δικηγόρος είσαι;»

Χαμογελάω και του απαντάω: «Σε μπέρδεψε το κουστούμι, προφανώς. Τίποτα από τα δύο δεν είμαι. Είμαι Ασφαλιστής.»

Σαστίζει και με κοιτάει για ελάχιστα δευτερόλεπτα από τον καθρέφτη του χωρίς να μιλάει.

«Τι ασφάλειες κάνεις; Ζωής; Γιατί εγώ είχα κάνει μια ασφάλεια κάποια στιγμή, αλλά την έκοψα. Γιατί την πλήρωνα και δεν την χρειάστηκα ποτέ. Ξέρεις. Είχα κάνει πρόγραμμα νοσηλείας. Αυτή την ασφάλεια που πας στο νοσοκομείο και στα πληρώνει η ασφαλιστική. Μάλιστα ο Ασφαλιστής που είχα μου έλεγε να ασφαλιστώ για να πληρώνομαι και σε περίπτωση που δεν μπορώ να εργαστώ από ατύχημα, όμως δεν το ήθελα. Σιγά! Τι ατύχημα να μου συμβεί; Αφού όλη μέρα είμαι στο ταξί.»

Έχω μείνει να τον κοιτάω σιωπηλός όση ώρα μου μιλάει. Το καταλαβαίνει και σταματάει να μιλά.

«Ξέρεις, μου κάνει εντύπωση που έχεις κάτσει και έχεις σκεφτεί πως κάθε μέρα θα δαπανάς 0,50€ μήπως και σταθείς τυχερός και κερδίσεις. Κάτι που αν γίνει θα σου αλλάξει την ζωή. Όμως έχεις σκεφτεί ότι αν σου συμβεί κάτι, μια ασθένεια ή ένα ατύχημα και χρειαστείς χρήματα πιθανόν να αλλάξει και πάλι η ζωή σου; Προς το χειρότερο όμως αυτή την φορά.

Και αναφέρομαι σε μια σοβαρή περίπτωση, όπως να χρειαστείς χιλιάδες ευρώ να πληρώσεις ως ιδιώτης για να θεραπευτείς. Ενώ έχεις σκεφτεί πως ακριβώς επειδή είσαι όλη μέρας στο ταξί, αν δεν μπορείς να εργαστείς δεν θα μπορείς να έχεις και εισόδημα; Ούτε τα 0,50€ που δαπανάς κάθε μέρα, ελπίζοντας σε μια καλύτερη τύχη.

Γι΄ αυτό και με προβληματίζουν όλα όσα ακούω να μου λες. Θέλεις να έχεις μια καλύτερη ζωή και γι΄ αυτό ελπίζεις στην καλή σου τύχη. Δεν κάνεις τίποτα όμως για να έχεις μια καλύτερη ζωή και προστατευμένη μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Γιατί με την ιδιωτική ασφάλεια εσύ φροντίζεις να βελτιώσεις την ζωή σου και όχι η τύχη.»

Ο Στέφανος, άκουγε με προσοχή και σοβαρότητα όλα όσα έλεγα. Φαινόταν προβληματισμένος. Ήταν ένας νέος άνθρωπος και προφανώς δεν είχε σκεφτεί σοβαρά κάποια από τα δεδομένα που του είχα αναφέρει.

«Ξέρεις φίλε». Μου απαντά. «Καλά τα λες εσύ, όμως τα χρήματα για να ασφαλιστείς είναι πολλά. Γι΄ αυτό και την σταμάτησα. Ενώ, όπως σου ανέφερα όταν δεν την χρησιμοποιείς, γιατί να την πληρώνεις;»

«Τα 0,50€ που πληρώνεις, είναι όντος πολύ λιγότερα σε σχέση με μια ασφάλεια» του απαντάω. «Όμως στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλειας, όταν την χρειαστείς θα σου κάνει άμεση εξαργύρωση τα χρήματα που χρειάζεσαι για να γίνει καλά. Το δελτίο που παίζεις κάθε μέρα μπορεί να το κάνει αυτό;»

Ο Στέφανος έμεινε να με κοιτά μέσα από τον καθρέφτη του ταξί για ακόμη μια φορά. Φαινόταν πως επεξεργαζόταν όσα του είχα αναφέρει.

«Εσύ τι προτείνεις δηλαδή», μου απαντά. «Να σταματήσω να πληρώνω κάθε μέρα τα 0,50€ και να πληρώνω μια ιδιωτική ασφάλιση;»

«Όχι προφανώς», του απαντάω. «Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως στην ζωή μας, καλό είναι να πιστεύουμε στην τύχη. Είναι ένα είδος αισιοδοξίας πως κάτι καλό θα μας έρθει στην ζωή μας. Έστω και με τον τρόπο που το κάνεις εσύ.

Όμως, δεν πρέπει όλα τα πράγματα να τα αφήνουμε στην τύχη. Πρέπει να φροντίζουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και την οικογένειά μας για το μέλλον. Για αυτό και το να ασφαλιστώ, πληρώνοντας πολλά ή λίγα χρήματα δεν έχει τόσο σημασία. Αρκεί να ασφαλιστώ.

Γιατί  ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μου εξασφαλίζει πως θα μπορέσω να αλλάξω την κακή μου τύχη, όταν αυτή εμφανιστεί στο μέλλον. Πως θα έχω τα χρήματα να αντιμετωπίσω όπως χρειάζεται μια ασθένεια ή ένα ατύχημα. Συνεπώς Στέφανε, συνέχισε την ιδέα σου, όμως πρόσθεσε σε αυτή και την Ιδιωτική ασφάλιση. »

Είχα φτάσει στον προορισμό μου και έπρεπε να κατέβω από το ταξί. Πλήρωσα τον Στέφανο που ήταν σιωπηλός και προβληματισμένος και κατέβηκα από το ταξί.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μου από το blog.

 

Πήγα στο παράθυρο του συνοδηγού που ήταν ανοιχτό το παράθυρο, έσκυψα και είπα στον Στέφανο να πάρει μια κάρτα μου και αν θέλει να με καλέσει για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, γιατί τον έβλεπα προβληματισμένο.

«Σε ευχαριστώ» μου απάντησε, «θα σε καλέσω.» Και φύγαμε ο καθένας για την δουλειά του. Εγώ για το ραντεβού μου και ο Στέφανος για την επόμενη διαδρομή.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα ο Στέφανος δεν με κάλεσε για να συναντηθούμε. Και δεν πίστευα πως θα με καλούσε. Βλέπεις, όλοι μας πιστεύουμε στην καλή τύχη. Άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο.

Σε αυτό που δεν πιστεύουμε εύκολα είναι το πώς ο καθένας μας μπορεί να αντιμετωπίσει την κακή τύχη που αρρώστησε σοβαρά, που έκανε ένα χειρουργείο, που είχε ένα σοβαρό ατύχημα και δεν μπορεί να εργαστεί.

Και η πραγματικότητα είναι πως δυστυχώς μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα την κακή σου τύχη. Μέσα από την πρόληψη και την προετοιμασία. Βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που παρέχει η Ιδιωτική ασφάλιση.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Η ώρα της κρίσης για την ιδιωτική Ασφάλιση.

Next
Next

Ασφαλιστικές Καλύψεις: Η Θραύση Κρυστάλλων.