Γνωρίζεις την κάλυψη “Αξία νέων Ανταλλακτικών” στην ασφάλιση αυτοκινήτου;

Η αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων και στα ανταλλακτικά τους κάνουν την συγκεκριμένη κάλυψη πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια πρωτοφανή αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων. Είτε αναφερόμαστε στην αγορά καινούργιου είτε στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Ενώ αυτή η αύξηση των τιμών έχει μετακυλήσει και στα ανταλλακτικά.

Αυτό μας φέρνει μπροστά σε ένα νέο πρόβλημα που μόνο αν δεν έχεις ζημία στο αμάξι σου πιθανόν να μην σε αγγίζει.

Και με τον όρο ζημία αναφέρομαι συγκεκριμένα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Πυρκαγιά

  • Τρομοκρατικές Ενέργειες, Στάσεις – Απεργίες – Οχλαγωγίες – Διαδηλώσεις – Πολιτικές ταραχές

  • Μερική Κλοπή

  • Φυσικά Φαινόμενα

  • Ιδίες Ζημίες και Κακόβουλες ενέργειες

Γιατί αναφέρομαι όμως αποκλειστικά σε αυτές τις καλύψεις; Διότι η κάλυψη Αξία Νέων Ανταλλακτικών ενεργοποιείται μόνο για ζημία συνέπεια μιας εκ των παραπάνω καλύψεων.

Τι αποζημιώνει η κάλυψη Αξία Νέων Ανταλλακτικών;

Η συγκεκριμένη κάλυψη αποζημιώνει την πλήρη αξία των ανταλλακτικών, σε περίπτωση που συμβεί μερική ζημιά στο ασφαλισμένο όχημα και τοποθετηθούν καινούργια ανταλλακτικά. Η κάλυψη ισχύει αποκλειστικά για τις παραπάνω περιπτώσεις που σου ανέφερα.

 
 

Γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη κάλυψη;

Όπως έχω αναφέρει, οι τιμές στα ανταλλακτικά έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και η πιο μικρή ζημία μπορεί να έχει μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης. Ενώ έχει παρατηρηθεί πως πλέον ένα αυτοκίνητο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως ασύμφορο προς επισκευή από την ασφαλιστική εταιρία.

Επιπλέον, σε όλες τις κλασικές περιπτώσεις αποζημίωσης κατά την πραγματογνωμοσύνη τα ανταλλακτικά που θα εγκριθούν για την επιδιόρθωση του οχήματος συνήθως είναι μεταχειρισμένα ή after market.

Διότι το όχημα δεν χαρακτηρίζεται ως καινούργιο, ώστε να δικαιολογείται η τοποθέτηση καινούργιων ανταλλακτικών. Κάτι που κακά τα ψέματα δυσαρεστεί την πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Ειδικά όταν η ζημία προέρχεται από τις παραπάνω περιπτώσεις και το όχημα είναι 5ετίας 7ετίας και καλοσυντηρημένο.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχεις και πολλές επιλογές για να επιδιορθώσεις το όχημά σου. Είτε θα επιλέξεις να μπουν μεταχειρισμένα ή after market ανταλλακτικά είτε θα βάλεις καινούργια και επιβαρυνθεί ο ίδιος την χρηματική διαφορά που θα προκύψει.

Στην περίπτωση όμως, που έχεις προνοήσει και έχεις αγοράσει την κάλυψη Αξία Νέων Ανταλλακτικών το παραπάνω σενάριο δεν θα σε απασχολήσει καθόλου σε περίπτωση ζημίας.

Εφόσον η ζημία αφορά μια από τις περιπτώσεις που σου ανέφερα πιο πάνω, τότε όλα τα ανταλλακτικά που θα μπουν στο αυτοκίνητό σου θα είναι καινούργια. Έτσι, η ασφαλιστική εταιρία θα σε αποζημιώσει στο 100%.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη κάλυψη ίσως να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μάλιστα ξέχασα να σου αναφέρω πως η συγκεκριμένη κάλυψη ισχύει ανεξαρτήτως της ηλικίας του οχήματός σου.

Αξία Νέων Ανταλλακτικών ή Εγγύηση Αξίας;

Εκτός από την κάλυψη της Αξίας Νέων Ανταλλακτικών υπάρχει και η κάλυψη της Εγγύησης Αξίας.

Μια κάλυψη που παρέχεται μόνο σε καινούργια αυτοκίνητα και διατηρεί για 2 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς του την αξία του σταθερή. Έτσι, σε περίπτωση που έχουμε την κλοπή του οχήματος ή την ολική του καταστροφή εξαιτίας π.χ. Πυρκαγιάς, η ασφαλιστική σε αποζημιώνει στην αρχική αξία αγοράς του οχήματος και όχι στην τρέχουσα εμπορική αξία.

Μια μοναδική κάλυψη που επίσης στόχο έχει να σε εξασφαλίζει 100% σε περίπτωση ζημίας και να μην χάσεις χρήματα κατά την αποζημίωσή σου.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πώς οι δύο αυτές καλύψεις δεν μπορούν να συνδυαστούν. Κάθε μια αγοράζεται ξεχωριστά. Γι’ αυτό ανάλογα το αυτοκίνητο και το τι θέλουμε να καλύψουμε επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς κάλυψη.

Σε αυτό ο ασφαλιστής σου μπορεί να σε βοηθήσει να βρείτε μαζί ποια κάλυψη σε συμφέρει και σε εξασφαλίζει.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα.

Υπάρχει μια κάλυψη που στόχο έχει να σε προστατεύσει την στιγμή της αποζημίωσης σε μια περίοδο που έχουμε αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών. Η κάλυψη Αξίας Νέων Ανταλλακτικών αποζημιώνει για συγκεκριμένες καλύψεις την μερική ζημία. Παρέχοντας στον ασφαλισμένο την δυνατότητα να βάλει καινούργια και όχι μεταχειρισμένα ή after market ανταλλακτικά.

Ταυτόχρονα μια άλλη κάλυψη, αυτή της Εγγύησης Αξίας, σου δίνει την δυνατότητα σε περίπτωση ολικής καταστροφής ή κλοπής να αποζημιωθείς στην αξία αγοράς του αυτοκινήτου σου εξασφαλίζοντάς σου πως και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χάσεις τα χρήματά σου.

Δύο καλύψεις μοναδικές που δεν συνδυάζονται, αλλά ανάλογα το τι θέλεις να καλύψεις έρχονται να σε εξασφαλίσουν.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Η μοναδική “διαχείριση περιστατικών” της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας.

Next
Next

Γνωρίζεις τι είναι η Ταξιδιωτική Ασφάλεια;