Η ασφάλιση κατοικίας από την μεριά του Ιδιοκτήτη.
Αν έχεις ένα σπίτι ή διαμέρισμα και το ενοικιάζεις μακροχρόνια, τότε σου έχω τους λόγους που θα πρέπει να το έχεις ασφαλισμένο.
Το ακίνητο που ενοικιάζεις αποτελεί για εσένα μια πηγή εισοδήματος. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που καλείσαι να βάλεις το χέρι στην τσέπη και να πληρώσεις ζημίες που θα προκληθούν σε αυτό.
Με τις πιο συνηθισμένες ζημίες να είναι η θραύση σωληνώσεων νερού ή αποχέτευσης και το βραχυκύκλωμα του κεντρικού πίνακα. Ζημίες που συμβαίνουν κυρίως λόγω παλαιότητας και η επιδιόρθωσή τους στοιχίζει αρκετά χρήματα.
Χρήματα που είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις εσύ και όχι ο ενοικιαστής σου.
Γι’ αυτόν τον λόγο και η ασφάλεια κατοικίας είναι ένα είδος «επένδυσης» που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης που ενοικιάζει κάποιο ακίνητο με μακροχρόνια μίσθωση.
Γιατί να ασφαλίσει ένας ιδιοκτήτης την κατοικία που ενοικιάζει;
Από την στιγμή που έχεις μια ή περισσότερες κατοικίες που ενοικιάζεις μακροχρόνια είναι αυτονόητο πως έχεις κάνει μια πολύ σοβαρή επένδυση.
Ακόμα και αν δεν την αγόρασες εσύ την κατοικία, αλλά την «πήρες» από τους γονείς σου, συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.
Ένα περιουσιακό στοιχείο που σου προσφέρει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα με πολύ μικρό ρίσκο. Αναφέρω την έννοια «ρίσκο», διότι όπως ανέφερα και παραπάνω αποτελεί μια μορφή επένδυσης.
Λογικά, λοιπόν, αυτή την «επένδυση» θα πρέπει με κάποιο τρόπο να την προστατεύσεις. Ή μήπως όχι;
Μια πολύ καλή και συχνή ερώτηση που δέχομαι κατά καιρούς σε διάφορες συναντήσεις που έχω με πελάτες μου είναι: «Τί και πώς θα μπορούσα να προστατεύσω την κατοικία που ενοικιάζω σε τρίτους;»
Η απάντηση είναι πολύ απλή όσο και αν δεν το πιστεύεις.
Στο ερώτημα πώς θα την προστατεύσεις, η απάντηση είναι μέσα από την ασφάλιση της.
Στο ερώτημα τι θα προστατεύσεις η απάντηση είναι το εισόδημα που σου προσφέρει από την εκμετάλλευση αυτή η κατοικία.
Όταν αναφέρομαι στο εισόδημα, σαφώς και μιλάω για το ενοίκιο που λαμβάνεις κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρομαι και στην συνολική αξία της κατοικίας καθώς και στις ζημίες που θα υποστεί και θα πρέπει να πληρώσεις ο ίδιος για να επιδιορθωθούν.
Υπάρχουν λόγοι που μπορεί να χάσω το εισόδημα που μου προσφέρει;
Παραπάνω σου ανέφερα τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξεις να έχεις ασφαλισμένη την κατοικία/διαμέρισμα που ενοικιάζεις σε τρίτους μακροχρόνια.
Ας δούμε τώρα τους λόγους για τους οποίους μπορεί να σταματήσεις εντελώς να έχεις εισόδημα ή να είναι μειωμένο.
Μειωμένο εισόδημα.
Αναφέρθηκα ήδη στο γεγονός πως ζημίες που θα συμβούν στο κτίριο είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να επιδιορθωθούν και όχι του ενοικιαστή. Εκτός αν αυτές έχουν προκληθεί από τον ενοικιαστή.
Όπως και να έχει, ένα σπίτι μέσα από την καθημερινή χρήση και όσο περνούν τα χρόνια κάποια στιγμή εμφανίζει ζημίες. Ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θέλει να γίνεται και μια συντήρηση.
Οι σωληνώσεις του νερού ή της αποχέτευσης για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να εμφανίσουν διαρροή. Μια διαρροή που θα την αντιληφθεί ο ενοικιαστής τις περισσότερες φορές, όταν πλέον η ζημία θα είναι μεγάλη. Αφού ο τοίχος θα έχει εμφανίσει υγρασία.
Το κόστος για την εύρεση του σημείου διαρροής, καθώς και της επιδιόρθωσης είναι μεγάλο τις περισσότερες φορές. Ενώ στις περιπτώσεις που έχουμε διαμέρισμα, η ζημία επεκτείνεται και στα γειτονικά διαμερίσματα προκαλώντας επιπλέον ζημίες και ανεβάζοντας κατά πολύ το τελικό κόστος επιδιόρθωσης.
Γιατί από την στιγμή που η διαρροή προέρχεται από το δικό μας διαμέρισμα, είμαστε υποχρεωμένοι ως ιδιοκτήτες να πληρώσουμε και το κόστος επιδιορθώσης των ζημίων στο ή στα διαμερίσματα των γειτόνων μας.
Συνεπώς, αν είμαστε ανασφάλιστοι, το κόστος επιδιόρθωσης πληρώνεται από εμάς. Έτσι, το ενοίκιο που λαμβάνουμε θα εμφανίζεται «μειωμένο» με δεδομένο τα χρήματα που θα έχουμε δαπανήσει.
Σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας το παραπάνω περιστατικό θα μπορούσε να αποζημιωθεί εξολοκλήρου από την ασφαλιστική εταιρία μέσα από την ενεργοποίηση δυο καλύψεων.
Από την κάλυψη Διαρροή/Θραύση σωληνώσεων και από την κάλυψη Αστική ευθύνη έναντι τρίτων συνέπεια διαρροής/θραύσης σωληνώσεων.
Εσύ έκανες εγγραφή;
Μηδενικό εισόδημα.
Μια ακόμα περίπτωση είναι να βρεθείς αντιμέτωπος με την πιθανότητα να χάσεις εντελώς το εισόδημά σου από την ενοικίαση του σπιτιού/διαμερίσματος που είσαι ιδιοκτήτης.
Αυτή η περίπτωση για να συμβεί θα πρέπει πολύ απλά το κτίριο που εκμεταλλεύεσαι να πάψει να είναι λειτουργικό και κατοικισιμό. Με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής να φύγει και ταυτόχρονα να είναι ακατάλληλο για ενοικίαση.
Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Όταν έχουμε ολική καταστροφή. Και υπάρχουν πολλές αιτίες να συμβεί αυτό, όπως για παράδειγμα από μια πυρκαγιά, από ένα σεισμό ή από μια πλημμύρα.
Βεβαίως, υπάρχει και η πιθανότητα να μην έχουμε ολική καταστροφή, αλλά πολύ μεγάλες ζημίες που χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή και μήνες για να μπορέσει να επιδιορθωθεί το σπίτι.
Με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής όποια περίπτωση και να ισχύει να βρίσκεται σε αναζήτηση νέας κατοικίας για να μείνει , «αφήνοντας» την δική σου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουμε να έχουμε πλέον το έσοδο του ενοικίου, αλλά ταυτόχρονα να μένει μια κατεστραμμένη κατοικία. Που είτε δεν επιδιορθώνεται άρα «χάθηκε» το περιουσιακό στοιχείο μας, είτε επιδιορθώνεται αλλά πρέπει να πληρώσουμε οι ίδιοι πολλά χρήματα για να επανέλθει στην αρχική κατοικήσιμη κατάσταση. Αν βέβαια έχουμε τα χρήματα διαθέσιμα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση της πυρκαγιάς, υπάρχει περίπτωση να την προκαλέσει ο ίδιος ο ενοικιαστής από δικό του λάθος. Ενώ μια πυρκαγιά υπάρχει περίπτωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως να επεκταθεί και σε γειτονικά διαμερίσματα ή άλλες κατοικίες.
Προκαλώντας υλικές ζημίες, που θα πρέπει να αποζημιωθούν επίσης από τον ενοικιαστή. Εφόσον βεβαίως έχει και ο ίδιος την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις.
Όπως και να έχει, η ζημία θα σου προκαλέσει σίγουρα πρόβλημα στο εισόδημά σου.
Στην περίπτωση όμως, που την κατοικία την είχες ασφαλισμένη, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αφού μέσα από τις κατάλληλες καλύψεις θα αποζημιωθείς για τις ζημίες ή την ολική καταστροφή της.
Καλύψεις όπως η Πυρκαγιά, ο Σεισμός, τα Καιρικά Φαινόμενα που περιέχουν την κάλυψη της πλημμύρας, η Απώλεια Ενοικίων, η Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων συνέπεια Πυρκαγιάς θα μπορέσουν να σε προστατεύσουν οικονομικά.
Με το να διατηρήσεις την αξία του περιουσιακού σου στοιχείου ανέπαφη ή/και συνεχίζοντας να έχεις το εισόδημα από την ενοικίασή της. Ακόμα και στην περίπτωση που ο ενοικιαστής καταγγείλει την σύμβαση ενοικίασης και φύγει.
Εσύ έχεις ασφαλισμένη την κατοικία σου;
Επικοινώνησε μαζί μου, για να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες σου για την ασφάλιση της κατοικίας σου.
Υπάρχουν και άλλες καλύψεις που προστατεύουν την κατοικία σου;
Σαφώς και στην ασφάλιση κατοικίας υπάρχει ένα πλήθος καλύψεων που μπορείς να επιλέξεις για την ασφάλισή σου. Κάθε μια όμως έχει την δική της λειτουργία και απευθύνεται είτε στο ιδιοκτήτη είτε στον ενοικιαστή.
Έτσι, βλέποντας την ασφάλιση κατοικίας από την μεριά του ιδιοκτήτη, θα σου αναφέρω κάποιες ακόμα καλύψεις που θεωρώ πως θα σε ενδιαφέρουν. Οι οποίες στόχο έχουν την προστασία του περιουσιακού σου στοιχείου.
Ορισμένες από αυτές τις καλύψεις είναι:
Έκρηξη, που αποζημιώνει ζημίες που μπορεί να υποστούν ακόμα και ο λέβητας, ο καυστήρας κεντρικής θέρμανσης, ο θερμοσίφωνας και οι εγκαταστάσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Δόση Στεγαστικού Δανείου, που αποζημιώνει μέχρι και για κάποιους μήνες τις δόσεις προς την τράπεζα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημίες.
Βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κτιρίου καθώς και Βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές.
Καθίζηση / ύψωση / κατολίσθηση εδάφους.
Οι 3 σημαντικοί λόγοι για να είναι ασφαλισμένη η κατοικία σου.
Αν θα έπρεπε να σου αναφέρω τρεις λόγους για τους οποίους πρέπει να έχεις ασφαλισμένη την κατοικία σου ως ιδιοκτήτης, αυτοί είναι:
Η έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ. Εφόσον είναι ασφαλισμένη η κατοικία για Πυρκαγιά, Καιρικά φαινόμενα και Σεισμό λαμβάνεις από το κράτος την έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Με αποτέλεσμα να έχεις ένα επιπλέον κέρδος στα χρήματα που δαπανάς κάθε χρόνο.
Εξασφάλιση των ενοικίων. Μέσα από την ασφάλιση της κατοικίας ως ιδιοκτήτης η ασφαλιστική σου αποζημιώνει τα ενοίκια που χάνεις στην περίπτωση που εξαιτίας της ζημίας ο ενοικιαστής φύγει. Διότι η έκταση των ζημίων είναι τόσο μεγάλη που το καθιστούν ακατάλληλο για να μείνει.
Αποζημίωση για το σύνολο της κατασκευαστικής αξίας της κατοικίας. Το συμβόλαιο αποζημιώνει το 100% της κατασκευαστικής αξίας του κτιρίου σε περίπτωση που αυτό καταστραφεί ολοσχερώς. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις την «επένδυσή» σου. Αφού όπως και να έχει δεν χάνεις τα χρήματά σου.
Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.
Συμπέρασμα
Σε αυτό το άρθρο, ήθελα να δούμε την ασφάλιση κατοικίας πιο συγκεκριμένα. Από την μεριά του ιδιοκτήτη που την ενοικιάζει μακροπρόθεσμα και αποτελεί για τον ίδιο μια πηγή εισοδήματος.
Να δούμε πώς και γιατί πρέπει να προστατέψει αυτό το είδος «επένδυσης» από διάφορους κινδύνους. Κινδύνους που μπορούν μέσα σε μια στιγμή να προκαλέσουν μικρές ή μεγάλες ζημίες. Με αποτέλεσμα είτε να μειωθούν τα έσοδα από τα ενοίκια που λαμβάνει σταθερά κάθε μήνα.
Είτε να χάσει εντελώς και το εισόδημα αλλά και την αξία του περιουσιακού στοιχείου, στην περίπτωση μιας μεγάλης ζημίας ή ολικής καταστροφής.
Η ασφάλιση της κατοικίας αποτελεί ένα μικρό έξοδο για τον ιδιοκτήτη, ώστε να μπορέσει να προστατευτεί αποτελεσματικά 100% απέναντι σε πλήθος κινδύνων. Διατηρώντας την οικονομική ευημερία.
Παρόλα αυτά, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν τις κατοικίες τους σε τρίτους, τις έχουν ανασφάλιστες. Αφού είτε δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική προστασία τους παρέχει το συγκεκριμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο είτε δεν έχουν κατανοήσει πλήρως την αξία του.
Εσύ είχες σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι να έχεις ασφαλισμένη την κατοικία σου;
Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.
Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.
Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedΙn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.