Οδηγός για ανασφάλιστα οχήματα 2022 (μέρος Β’).

Είναι η δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η λύση ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους; Αυτό το ερώτημα απαντάμε στο 2ο μέρος του Οδηγού για τα Ανασφάλιστα οχήματα.

Οδηγός για ανασφάλιστα οχηματα Ορφανίδης Νίκος
 

Από το 2017 το κράτος προχώρησε με σχετική νομοθεσία, στην δημιουργία μηχανισμών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και την επιβολή προστίμων και ποινών.

Και ενώ αρχικά είχαμε μία μόνο πλατφόρμα διαθέσιμη, κυρίως για τους πολίτες, σήμερα για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων έχουν δημιουργηθεί τρεις συνολικά πλατφόρμες πληροφόρησης.

Οι δύο είναι για τους πολίτες ενώ μία για τα όργανά ελέγχου.

Ποιες είναι οι εφαρμογές για τον εντοπισμό των Ανασφάλιστων Οχημάτων;

Η πρώτη εφαρμογή αφορά τα όργανα ελέγχου. Ονομάζετε Audit Car και παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι καθώς αν έχει περάσει ΚΤΕΟ και αν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου μηχανισμού σήμερα βασίζεται στην συνεργασία:

  1. Της ΑΑΔΕ

  2. Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

  3. Της Ελληνικής Αστυνομίας

  4. Του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων

Η πληροφόρηση που παρέχει είναι σε πραγματικό χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λάθη κατα τον έλεγχο ενός οχήματος.

Οι πλατφόρμες ενημέρωσης για τους πολίτες.

  • OPEN CAR

Η πρώτη από τις δύο εφαρμογές που είναι για τους πολίτες ονομάζεται OPEN CAR.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ και λειτουργεί μέσω του gov.gr. Το μοναδικό στοιχείο που χρειάζεται να βάλουμε για να έχουμε πληροφόρηση είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος μας.

Η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για τον τύπο του οχήματος, την μάρκα, το χρώμα, αν είναι όχημα σε κίνηση καθώς και αν είναι ασφαλισμένο.

Για την είσοδο στην εφαρμογή δεν χρειάζεται κάποιος κωδικός.

  • H.I.C.

Η δεύτερη εφαρμογή για πολίτες είναι αυτή Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων και ονομάζεται HIC.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ήταν η πρώτη που τέθηκε σε εφαρμογή και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Στην εφαρμογή είναι ελεύθερη η είσοδος όπως στο OPEN CAR για όλους.

Καταχωρώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το Α.Φ.Μ του ιδιοκτήτη μπορούμε να έχουμε ενημέρωση σχετικά με το αν είναι ασφαλισμένο ένα όχημα, σε ποια ασφαλιστική εταιρία, καθώς και πότε λήγει.

Για να γίνει ο έλεγχος, ο μηχανισμός χρησιμοποιεί το Α.Φ.Μ., τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τα δεδομένα που δίνουν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει αν υπάρχει εν ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή όχι.

Όλες οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δίνουν συνεχώς ενημέρωση στην πλατφόρμα για όλα τα οχήματα που ασφαλίζουν.

Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα αν το Α.Φ.Μ και ο αριθμός κυκλοφορίας αναγράφονται σωστά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας.

Τι ισχύει σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα όχημα ανασφάλιστο;

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το κράτος μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά τους σχετικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, χωρίς καμία προειδοποίηση μια με δύο φορές το χρόνο.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο εντοπιστεί ένα όχημα ανασφάλιστο, η διαδικασία που ακολουθεί είναι:

  1. Ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται με mail μέσω TaxisNet ή ταχυδρομικά με επιστολή από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) πως το όχημα εμφανίζεται ανασφάλιστο και θα πρέπει να ασφαλιστεί. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν παραδώσει πινακίδες.

  2. Μέσω του TaxisNet εκδίδεται παράβολο 250€ το οποίο και πρέπει να εξοφληθεί, ώστε να μπορέσει ο ιδιοκτήτης του να προχωρήσει σε ασφάλιση. Η ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφάλιση του οχήματος εφόσον δεν έχει πληρωθεί το παράβολο.

Εφόσον δεν πληρωθεί το παράβολο και το όχημα συνεχίζει να είναι ανασφάλιστο οι κυρώσεις είναι:

  • Αφαίρεση διπλώματος, άδεια κυκλοφορίας και πινακίδων για 6 μήνες

  • Πρόστιμο 500€ για τα Ε.Ι.Χ

  • Πρόστιμο 250€ για τα δίκυκλα

  • Πρόστιμο 1.000€ για φορτηγά

Σε περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 2 χρόνια σε συνδυασμό με τα παραπάνω πρόστιμα.

 
 

Πως μπορώ να ελέγξω αν το όχημα μου εμφανίζεται ασφαλισμένο ή όχι;

Μέσα από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες που αναφέραμε πιο πάνω την εφαρμογή OPEN CAR και την εφαρμογή hic.gr.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρωθεί στην μια περίπτωση είναι ο αριθμός κυκλοφορίας ενώ στην δεύτερη και το Α.Φ.Μ. που αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Με αυτά τα δύο στοιχεία μπορούμε να έχουμε ενημέρωση σχετικά με το αν το όχημα μας εμφανίζεται ασφαλισμένο ή όχι.

Σε περίπτωση που υπάρχει λάθος Α.Φ.Μ. ή λάθος στον αριθμό κυκλοφορίας, το σύστημα θα σας ενημερώσει πως το όχημα εμφανίζεται ως ανασφάλιστο.

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να γίνει επικοινωνία με τον Ασφαλιστή και να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.

Βοήθησε στην μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων η δημιουργία των εφαρμογών;

Κατά την δική μου άποψη, οι εφαρμογές βοήθησαν στο να μειωθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Σίγουρα όχι να εξαλειφθεί!

Ειδικά την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή η πλατφόρμα και τα πρόστιμα εμφανίστηκαν στο TAXIS υπήρξε μια τάση για πολλούς να φροντίσουν να ασφαλίσουν το όχημα τους.

Όμως ανάλογα την εποχή και τα προβλήματα της κάθε περιόδου έχουμε πότε αύξηση και πότε μικρή μείωση στον συνολικό αριθμό των ανασφάλιστων.

Για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική μείωση, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση όχι μόνο για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, αλλά και για τις οικονομικές επιπτώσεις που ακολουθούν όταν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλεί ένα ατύχημα.

Να ενημερωθούν δηλαδή οι ιδιοκτήτες/οδηγοί όλων των οχημάτων, πως το ανασφάλιστο όχημα που προκαλεί Υλικές Ζημίες ή Σωματικές Βλάβες σε ένα ατύχημα θα πρέπει να πληρώσει την ζημία.

Ζημία που μπορεί να είναι από μερικά ευρώ έως και χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ. Εκτός βεβαία των προστίμων που θα επιβληθούν!

Αυτό που καθημερινά διαπιστώνω στην δουλεία μου, είναι πως ελάχιστοι γνωρίζουν όλα τα παραπάνω που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, καθώς και στο άρθρο από το πρώτο μέρος.

Εκτός βέβαια αν έχουν υπάρξει παθόντες ή υπαίτιοι.

Υπάρχει άλλος τρόπος να αποζημιωθώ σε περίπτωση ζημιάς από ανασφάλιστο όχημα;

Τα τελευταία χρόνια μια από τις βασικές καλύψεις που περιέχεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια του αυτοκινήτου είναι αυτή των Υλικών Ζημίων από Ανασφάλιστο όχημα.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κάλυψη, ήταν για να μπορέσει να αποζημιωθεί ο παθόντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την δική του ασφαλιστική εταιρία.

Αφού η διαδικασία αποζημίωσης μέσα από το Επικουρικό μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Μέσα από την ασφαλιστική εταιρία, η αποζημίωση δίνεται άμεσα στον παθόντα. Χωρίς ταλαιπωρία και αναμονές. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσουμε την διαδικασία που ορίζει το Επικουρικό.

Η διαδικασία έχει τα παρακάτω βήματα:

  1. Να καλέσουμε την τροχαία στο τόπο του ατυχήματος, ώστε να κάνει καταγραφή. Ταυτόχρονα η Τροχαία θα πιστοποιήσει πως το υπαίτιο όχημα είναι ανασφάλιστο στο δελτίο συμβάντων και θα δώσει το ανάλογο πρόστιμο.

  2. Να καλέσουμε την ασφαλιστική μας εταιρία, ώστε να έρθει η Φροντίδα Ατυχήματος και να κάνει και η ίδια με την σειρά της καταγραφή του συμβάντος. Κατα την καταγραφή ο ασφαλισμένος κάνει αρνητική δήλωση.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα.

Στο δεύτερο μέρος του οδηγού για τα ανασφάλιστα οχήματα, βλέπουμε τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό τον εντοπισμό τους.

Πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες τόσο για τις αρχές όσο και για τους πολίτες. Στόχος αυτών τον εφαρμογών είναι να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο ο αριθμός των ανασφάλιστων.

Αν και κατά την δική μου άποψη, για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Όχι μόνο σχετικά με τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που ορίζει ο νόμος. Αλλά και για το οικονομικό αντίκτυπο που έχει κατα την αποζημίωση και επανείσπραξη σε έναν ιδιοκτήτη/οδηγό που προκάλεσε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα.

Τέλος, γνωρίζουμε την κάλυψη Υλικές Ζημίες από Ανασφάλιστα οχήματα που περιέχεται ως “βασική “ κάλυψη στα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου.

Μια κάλυψη που στόχο έχει να αποζημιώσει εύκολα και άμεσα τον παθόντα μέσα από την δική του ασφαλιστική εταιρία. Χωρίς να χρειαστεί ο παθών να απευθυνθεί στο Επικουρικό.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Γνωρίζεις τι καλύπτει η Ασφάλιση Κατοικίας; (Μέρος Α’).

Next
Next

Οδηγός για ανασφάλιστα οχήματα 2022 (μέρος Α’).