Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων σε 5 μόλις βήματα.

Μέσα από την πλατφόρμα myCar θέσε σε ακινησία το όχημα σου γρήγορα και εύκολα.

 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται μέσω της πλατφόρμας myCar σε 5 απλά βήματα. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εδώ και λίγα χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον να προσέλθουν στις εφορίες οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος τους.

Η πλατφόρμα αφορά ιδιώτες ιδιοκτήτες/κατόχους Ε.Ι.Χ καθώς και δίκυκλων ιδιωτικής χρήσης. Δεν αφορά ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι νομικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ακολουθηθεί η κλασσική διαδικασία με επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ποια είναι η διαδικασία για την κατάθεση των πινακίδων;

Οι ιδιοκτήτες μέσω του υπολογιστή τους θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα myCar και να συνδεθούν με τους κωδικούς TAXISnet.

  1. Επιλέγουν “Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία”

  2. Ελέγχουν τα στοιχεία που εμφανίζονται αν είναι σωστά (ΑΦΜ) και επιλέγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που θέλουν να θέσουν σε ακινησία και να καταθέσουν πινακίδες.

  3. Με την επιλογή “Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων” οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του οχήματος.

    Με την επιλογή αυτή δηλώνουν υπεύθυνα πως:

    • Το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό, περιφραγμένο χώρο

    • Δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά το τέλος της διαδικασίας ακινησίας του οχήματος.

  4. Αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα.

  5. Αφαιρούνται οι πινακίδες από το όχημα και ο ιδιοκτήτης τις φυλάει στο σπίτι του χωρίς να χρειαστεί να τις προσκομίσει στην εφορία.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που το όχημα είναι σε ακινησία και ο ιδιοκτήτης θέλει να το θέσει σε κίνηση να κάνει δηλαδή άρση της ακινησία, ακολουθείτε η ίδια διαδικασία. Επιλέγοντας το όχημα που θέλει να θέσει σε κίνηση.

 

Προσοχή! Απαραίτητη προϋπόθεση για γίνει άρση της ακινησίας ηλεκτρονικά, είναι να είχε γίνει η διαδικασία της Δήλωσης Ακινησίας online και οι πινακίδες να είναι στην κατοχή του ιδιοκτήτη και όχι στην εφορία.

 

Ποιες επιπλέον παροχές έχει το myCar;

Η πλατφόρμα aade.gr/myCarδίνει την δυνατότητα να κατεβάσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, με την χρήση των κωδικών από το TAXISnet.

Καθώς επίσης:

  • να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος.

  • να λάβουν τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων

Επιπλέον η πλατφόρμα χρησιμοποιείτε και από την Ελληνική Αστυνομία ώστε να γίνεται διασταύρωση αν το όχημα έχει δηλωθεί σε ακινησία ή όχι.


Οδηγίες για την χρήση της εφαρμογής myCar.

Η ΑΕΔΕ δημιούργησε έναν αναλυτικό οδηγό για να μπορέσει να βοηθήσει τους πολίτες στην χρήση της πλατφόρμας. Μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν μέσα από το link που σου αναφέρω παρακάτω.

Ο οδηγός εξηγεί βήμα βήμα την όλη διαδικασία και είναι ενημερωμένος με όλες τις πρόσφατες βελτιώσεις - αλλαγές που έγιναν από την ΑΕΔΕ.


Σημεία προσοχής.

Σας αναφέρω συνοπτικά κάποια σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

  1. Πως μπορώ να αλλάξω χώρο ακινησίας του οχήματος;

    Σε περίπτωση που το όχημα έχει δηλωθεί σε ακινησία και πρέπει να το μετακινήσω σε άλλο χώρο, τότε θα πρέπει να η ΔΟΥ που ανήκω να μου εκδώσει προσωρινές πινακίδες “Μ” που ισχύουν έως και 3 συνεχόμενες ημέρες.

  2. Αν υπάρχουν 2 ή περισσότεροι συνιδιοκτήτες πως δηλώνω το όχημα σε ακινησία;

    Θα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία όλοι όσοι αναφέρονται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και είναι συνιδιοκτήτες.

  3. Τι γίνεται όταν το όχημα βρίσκεται σε ακινησία και ο ιδιοκτήτης πεθάνει;

    Εφόσον η ακινησία είχε γίνει ηλεκτρονικά, δεν μπορεί να γίνει άρση από τους κληρονόμους. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΔΟΥ που ανήκουν.

 
 

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από την ηλεκτρονική Δήλωση Ακινησίας;

Από την ηλεκτρονική Δήλωση ακινησίας, εξαιρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις οχημάτων που:

  1. Ο ιδιοκτήτης απεβίωσε

  2. Έχουν βγει σε πλειστηριασμό

  3. Κυκλοφορούν στο εξωτερικό

  4. Δόθηκαν για ανακύκλωση ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά ή άλλη αιτία.

  5. Εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους

  6. Είναι σε διαδικασία μεταβίβασης

  7. Έχουν κατασχεθεί ή τους έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από δημόσια αρχή

  8. Που έχουν κλαπεί ή δεν υπάρχουν πινακίδες ή/και άδεια κυκλοφορίας

Αν το όχημα ανήκει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα της Δ.Ο.Υ που ανήκετε, για να λάβετε επιπλέον πληροφόρηση για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Ποιο είναι το πρόστιμο αν κυκλοφορεί το όχημα χωρίς πινακίδες;

Σε περίπτωση που βρεθεί να κυκλοφορεί ένα όχημα ενώ έχει δηλωθεί πως είναι σε ακινησία ηλεκτρονικά, το πρόστιμο που προβλέπεται είναι €10.000 καθώς και πρόσθετη καταβολή το διπλάσιου του ποσού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματος.

Σε περίπτωση υποτροπής προβλέπεται πρόστιμο €30.000, αφαίρεση άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου για 3 χρόνια.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου

 

Bonus tip: Τι ισχύει για την ασφάλιση του οχήματος;

Σε περίπτωση που θέλετε να δηλώσετε σε ακινησία το όχημα σας και η ασφάλεια δεν έχει λήξει, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας.

Με το έντυπο που πιστοποιείται η ακινησία, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα ακυρωθεί. Με την ακύρωση, θα σας επιστραφούν μέρος από τα ασφάλιστρα που αναλογούν μέχρι και την λήξη του συμβολαίου.

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε άρση της ακινησίας, αφού κάνετε την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην ασφάλιση του οχήματος.

Πριν όμως προχωρήσετε στην ασφάλιση του οχήματος σας, το παρακάτω άρθρο με τίτλο, Οι 5 καλύψεις που πρέπει να έχεις στην ασφάλεια του αυτοκίνητου σου, σίγουρα σας ενδιαφέρει.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί ηλεκτρονικά ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Ο εντοπισμός γίνεται με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Το πρόστιμο εφόσον εντοπιστεί το όχημα ανασφάλιστο είναι ηλεκτρονικό, και κοινοποιεί απευθείας στην εφορία. Διαβάστε περισσότερα για τα ανασφάλιστα οχήματα στο άρθρο Οδηγός: Πρόστιμα και ανασφάλιστα οχήματα. Τι ισχύει;


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Το Δώρο της Αγάπης από την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Next
Next

Επιτέλους έχω και εγώ haters!