Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα Νομικής Προστασίας & Νομικές Συμβουλές;

Είναι δύο καλύψεις που συναντάμε συχνά στα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους; Ποιες είναι αυτές και γιατί είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε;

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Νομική Προστασία Νομικές συμβουλές
 

Η Νομική Προστασία.

Η νομική προστασία ως κάλυψη στα συμβόλαια αυτοκινήτου παρέχουν στον ασφαλισμένο την δυνατότητα να διεκδικήσει τα συμφέροντά του με έναν έμπειρο δικηγόρο, χωρίς να σκεφτεί το κόστος και να μάθει που πρέπει να απευθυνθεί.

Αν και αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις προαιρετική κάλυψη, η συμβολή της στην διεκδίκηση μιας αποζημίωσης είναι σημαντική.

Ειδικά όταν δεν υπάρχει αποδοχή της υπαιτιότητας από τον άλλο οδηγό ή διαφορά στα αναγνωριζόμενα έξοδα.

Η νομική προστασία είναι χρήσιμη:

  1. Για την υπεράσπισή σου στο δικαστήριο σε περίπτωση που τρίτος σε κατηγορεί για υπαιτιότητα σε ένα ατύχημα, είτε το ατύχημα αφορά υλικές ζημιές, είτε τραυματισμό (υπεράσπιση σε ποινικά δικαστήρια).

  2. Για την διεκδίκηση αποζημίωσης από ασφαλιστική εταιρία ή απευθείας από τον υπαίτιο του ατυχήματος σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποδοχή της ευθύνης του για το ατύχημα.

    Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κινηθείτε με αγωγή για την διεκδίκηση της αποζημίωσης.

  3. Για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων που θα προκύψουν. Έξοδα όπως η αμοιβή του δικηγόρου, τα δικαστικά έξοδα, η αμοιβή του πραγματογνώμονα που θα ορίσει το δικαστήριο κ.α.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η κάλυψη της νομικής προστασίας σε ένα συμβόλαιο αυτοκινήτου, τότε τα παραπάνω έξοδα επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος δεν διεκδικεί μια αποζημίωση, διότι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πως η κάλυψη της νομική προστασίας παρέχεται συνήθως μέχρι ένα συγκεκριμένου ποσό (π.χ. έως 3.000€) ή σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς όριο κάλυψης (απεριόριστο κεφάλαιο).

Επίσης, συνήθως η κάλυψη αφορά υποθέσεις για Ελλάδα και όχι εξωτερικό, αν και σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες δίνεται κάλυψη για το εξωτερικό μέχρι ενός ορισμένου ποσού.

 
 

Οι Νομικές Συμβουλές

Οι νομικές συμβουλές ως κάλυψη στα συμβόλαια αυτοκινήτου δίνουν την δυνατότητα της συμβουλευτικής καθοδήγησης σε περίπτωση ατυχήματος.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως δεν υπάρχει νομική εκπροσώπηση και κάλυψη πιθανόν εξόδων που θα προκύψουν σε περίπτωση που η υπόθεση εκδικαστεί.

Οι νομικές συμβουλές είναι χρήσιμες:

  1. Για την καθοδήγηση του ασφαλισμένου σε περίπτωση ατυχήματος

  2. Για να απαντήσει σε ερωτήματα και να παρέχει πληροφορίες για ένα νομικό ζήτημα.

Η κάλυψη συνήθως παρέχεται στα συμβόλαια αυτοκινήτου μέχρι ενός μικρού ποσού έως 500€.

Αυτό αφορά την αμοιβή του νομικού για τις συμβουλές που θα παρέχει. Η παροχή των συμβουλών και η καθοδήγηση είναι τηλεφωνική τις περισσότερες φορές.

Τέλος, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες την περιέχουν ως βασική κάλυψη στα συμβόλαια τους.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Η νομική προστασία και οι νομικές συμβουλές, αν και δεν ανήκουν στις δημοφιλής καλύψεις της ασφάλισης αυτοκινήτου όπως ή Κλοπή και η Θραύση Κρυστάλλων, θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα. Κάθε μια έρχεται να καλύψει ξεχωριστό κομμάτι σε ότι αφορά την διεκδίκηση μιας αποζημίωσης.

Είναι ίσως η μοναδική κάλυψη που θα φροντίσει να αποζημιωθούμε εφόσον δεν ευθυνόμαστε πραγματικά χωρίς να ανησυχούμε για τα νομικά έξοδα.

Για αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε και τι παρέχουν αλλά και πώς το παρέχουν.

Η σωστή ενημέρωση του πελάτη αποτελεί κύριο μέλημα μου, και για αυτό φροντίζω πάντα να συζητάμε για τις καλύψεις και τις επιλογές που υπάρχουν στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Ώστε να μπορέσει ο ίδιος να επιλέξει τι ακριβώς θέλει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Εσείς γνωρίζατε για τις διαφορές και τις παροχές ανάμεσα στην Νομική Προστασία και τις Νομικές συμβουλές, και αν ναι τι θα επιλέγεται;


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Οδηγός για νέους γονείς, όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για μωρό σας.

Next
Next

Ποιο είναι το όφελος της νηστείας στην υγεία μας;