4 πράγματα που πιθανόν να μην ακούσεις από έναν ασφαλιστή.

Το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια συζήτηση είναι ίσως αυτά που δεν λέγονται. Μερικές πληροφορίες που μπορεί να μην αναφερθούν είτε κατά λάθος, είτε σκόπιμα.

Κάποιες πληροφορίες που ίσως ένας ασφαλιστής να μην νιώθει άνετα να συζητήσει μαζί σας.

4 πράγματα που δεν θα ακούσεις ποτέ από έναν ασφαλιστή
 

Η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση για έναν ασφαλιστή ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

Μια σχέση που μπορεί να κρατήσει από μερικούς μήνες έως ολόκληρες δεκαετίες.

Τα 4 πράγματα που πιθανόν να μην ακούσεις πότε από έναν ασφαλιστή.

1. Ο ασφαλιστής δουλεύει για την ασφαλιστική εταιρία, όχι για σένα.

Ο ασφαλιστής είναι αυτός που βρίσκεται ανάμεσα στην ασφαλιστική εταιρεία και τον πελάτη.

Η ασφαλιστική εταιρεία τον έχει εξουσιοδοτήσει να πράττει για λογαριασμό της, προτείνοντας τα προγράμματά της και εκδίδοντας τα συμβόλαιά της.

Βάσει της σύμβασης που έχει με την ασφαλιστική εταιρεία εκπροσωπεί τα συμφέροντά της. Δηλαδή είναι ένας συνεργάτης της ασφαλιστικής.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως δεν είναι συνεργάτης του πελάτη.

Όμως υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ασφαλιστές που θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον πελάτη τους προστατεύοντας τα συμφέροντα και τα δικαιώματά του.

Ακόμα και αν είναι συνεργάτες της ασφαλιστικής εταιρείας, όπως αναφέραμε παραπάνω.

2. Ο ασφαλιστής μπορεί να έχει περιορισμένα ασφαλιστικά προγράμματα να προτείνει.

Υπάρχουν δύο ειδών ασφαλιστές. Αυτοί που έχουν αποκλειστική συνεργασία με μια ασφαλιστική εταιρία και εκείνοι που είναι ανεξάρτητοι ασφαλιστές με πλήθος συνεργαζόμενων ασφαλιστικών εταιρειών.

Αν επιλέξετε να συνεργαστείτε με ένα ασφαλιστή που έχει αποκλειστική συνεργασία, τότε τα ασφαλιστικά προγράμματα που θα σας προτείνει ίσως να είναι περιορισμένα, διότι θα σας προτείνει μόνο αυτά που διαθέτει η ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζεται.

Ο ανεξάρτητος ασφαλιστής θα μπορέσει να σας σας προτείνει ασφαλιστικά προγράμματα από πλήθος ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες έχει συνεργασία.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να συνεργαστείτε με έναν ασφαλιστή αποκλειστικής συνεργασίας εφόσον η ασφαλιστική εταιρία που συνεργάζεται είναι μια εταιρεία που εσείς προσωπικά εμπιστεύεστε. Είτε πρόκειται για ασφάλιση ζωής, είτε για ασφάλιση αυτοκινήτου.

3. Η προμήθεια του ασφαλιστή διαφέρει ανάλογα το προϊόν.

Οι ασφαλιστές αμείβονται από την ασφαλιστική εταιρεία με ποσοστό επί του καθαρού ασφαλίστρου του συμβολαίου (το ποσό πριν από τους φόρους).

Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερο είναι το ασφάλιστρο τόσο μεγαλύτερη και η προμήθεια του ασφαλιστή.

Δικαιολογημένα μπορεί να σκεφτεί κάποιος πως ο ασφαλιστής θα με κατευθύνει στο μεγαλύτερο ασφάλιστρο, ώστε να κερδίσει περισσότερο. Πιθανόν!

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο επαγγελματίας ασφαλιστής θα προτείνει το πρόγραμμα ασφάλισης που «ταιριάζει» περισσότερο στις ανάγκες του πελάτη. Ακόμα και αν είναι ένα ακριβό πρόγραμμα υγείας.

4. Τα ασφάλιστρα δεν παραμένουν σταθερά.

Τα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις υγείας, αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποιες ασφαλίσεις ζωής καθώς και στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου.

Υπάρχουν όμως ασφαλιστικά προγράμματα με σταθερό ασφάλιστρο όπως:

Ενώ υπάρχουν ασφάλειες με αναπροσαρμοζόμενο ασφάλιστρο όπως:

Η αναπροσαρμογή στις ασφάλειες ζωής και υγείας οφείλεται στην ηλικία (καθώς μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και τα ασφάλιστρα) και στην προσπάθεια της ασφαλιστικής εταιρείας για την «βιωσιμότητα» του προγράμματος ασφάλισης.

Συνήθως, οι ασφαλιστικές εταιρείες ενημερώνουν και αιτιολογούν την αύξηση στα ασφάλιστρα και εξηγούν τον λόγο. Γι’ αυτόν τον λόγο καλό είναι, αν όχι κάθε χρόνο, κάθε δύο χρόνια να επιδιώκεται μια συνάντηση με τον ασφαλιστή σας για να σας ενημερώνει.

 
 

Τα 2 βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

  1. Αγόρασε αυτό που χρειάζεσαι.

    Το να είστε ένας ενημερωμένος καταναλωτής θα σας βοηθήσει ώστε να γνωρίζετε τι μπορεί να μην σας αναφέρει ο ασφαλιστής σας. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος που συνεργάζεστε πρέπει να είναι πρόθυμος να απαντά σε όλες σας τις ερωτήσεις καθώς επίσης να είναι και σωστά ενημερωμένος.

    Θα πρέπει να σας βοηθά ώστε να καταλάβετε τις πραγματικές ανάγκες και πως θα επιτύχετε τους στόχους σας μέσα από την αγορά ενός προγράμματος ασφάλισης, είτε αυτό είναι ένα πρόγραμμα Υγείας, είτε Ζωής. Αν κάτι δεν το καταλαβαίνετε, τότε μην το αγοράσετε ή ζητήστε επιπλέον πληροφορίες, ώστε να το κατανοήσετε.

  2. Υπάρχουν και εξαιρέσεις - αναμονές, μην το ξεχνάμε.

Η προσωπική μου άποψη για τα παραπάνω είναι πως σε μια συνεργασία καλό είναι να είσαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται. Ειδικά, όταν ο πελάτης θα αγοράσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης για το οποίο η συνεργασία σας θα διαρκέσει δεκαετίες.

Από την αρχή της πορείας μου ως ασφαλιστής μέχρι και σήμερα όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί ή έχουν πραγματοποιήσει μια συνάντηση μαζί μου το γνωρίζουν. Αποτελεί για εμένα απαράβατο κανόνα στις συνεργασίες μου.

Το καλό είναι πως όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μοιράζονται τις ίδιες αξίες με έμενα στις συνεργασίες με τους πελάτες τους.

Αυτό είναι εξαιρετικό, διότι βοηθούν να αλλάξει η αίσθηση δυσπιστίας προς την ιδιωτική ασφάλιση που υπάρχει από το παρελθόν, ενώ παράλληλα βοηθούν τους πελάτες τους να ασφαλιστούν σωστά.

Άρα, πιθανόν και πολλά από τα παραπάνω να τα έχετε ακούσει από εμένα ή συναδέλφους μου.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν μικρά μυστικά που πολλές φορές ο καταναλωτής δεν τα γνωρίζει ή ο πωλητής δεν θα του τα αναφέρει ποτέ.

Στην Ιδιωτική ασφάλιση υπάρχουν όντως πράγματα που πιθανόν ο ασφαλιστής σας να μην τα αναφέρει ποτέ, παρά μόνο όταν τον ρωτήσετε!

Είναι ερωτήματα που πιθανόν δεν έχετε ποτέ σκεφτεί. Γι’ αυτόν τον λόγο και θα πρέπει να ρωτάτε και να παίρνετε απαντήσεις σε ότι δεν καταλαβαίνεται.

Έτσι, θα είστε ένας ενημερωμένος καταναλωτής που θα αγοράζει αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζει και την πρόθεση του πωλητή στο προϊόν που σας πουλάει.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Τι είναι η “συμμετοχή” στις ασφάλειες υγείας;

Next
Next

Οδηγός για νέους γονείς, όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για μωρό σας.