Γνωρίζεις πως ξεκινάς ένα πρόγραμμα υγείας;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την ασφάλιση υγείας. Που αν τα γνωρίζαμε θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί και μας αποζημιώνει.

Πως ξεκινάω ένα πρόγραμμα υγειας-Ορφανίδης Νικος
 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ας αρχίσουμε από τον τρόπο που μπορεί να ασφαλιστεί κάποιος με ένα πρόγραμμα υγείας. Στην συνέχεια θα δούμε πώς η ασφαλιστική εταιρία αξιολογεί την κατάσταση της υγείας μας. Ενώ στο τέλος θα δούμε τι συμβαίνει σε περίπτωση που έχουμε μια προϋπάρχουσα πάθηση όταν ξεκινάμε να ασφαλιστούμε.

Τι θεωρείτε πως είναι σημαντικό σε ένα πρόγραμμα υγείας;

Σίγουρα θα πιστεύετε πως είναι το θέμα της επιλογής καλύψεων, αλλά θα σας απογοητεύσω, δυστυχώς. Αν και οι καλύψεις αποτελούν την βάση για ένα πρόγραμμα υγείας, δεν αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του.

Ίσως να σκεφτείτε το θέμα του κόστους! Δυστυχώς, αν και αυτός ο παράγοντας είναι σημαντικός για την αγορά και διατήρηση ενός προγράμματος υγείας, δεν αποτελεί τον πυρήνα για την ασφάλισή σας.

Το σημαντικότερο κομμάτι ενός προγράμματος υγείας, ο πυρήνας του, είναι η καλή υγεία μας. Γιατί ό,τι καλύψεις και να επιλέξουμε, όποιο πρόγραμμα και να μπορούμε να αγοράσουμε, αν δεν είμαστε υγιείς δεν μπορούμε να ασφαλιστούμε.

Όπως συνηθίζω να αναφέρω σε πολλές συναντήσεις μου, το να βρούμε το επιθυμητό κόστος και τις επιθυμητές καλύψεις είναι το εύκολο κομμάτι. Το να δούμε αν μπορούμε να ασφαλιστούμε είναι το πιο δύσκολο.

Γιατί είναι σημαντικό να είμαι υγιής όταν ασφαλίζομαι;

Ένα πρόγραμμα υγείας έχει στόχο να καλύψει πιθανά προβλήματα υγείας που θα εμφανιστούν από την στιγμή της ασφάλισής μας και μετά. Σχεδόν όλα τα συμβόλαια υγείας περιέχουν αναμονές και εξαιρέσεις.

Οι αναμονές έχουν ως στόχο να επιτρέψουν σε ένα πρόγραμμα υγείας να «ωριμάσει» μαζί με τον ασφαλισμένο. Δηλαδή, καθώς ο χρόνος θα περνά και ο υγιής ασφαλισμένος συνεχίζει να διατηρεί το συμβόλαιό του, όλο και περισσότερες παθήσεις και ασθένειες θα  καλύπτονται.

Για να μπορέσει, λοιπόν, μια ασφαλιστική εταιρία να μας ασφαλίσει και να μάθει για την κατάσταση της υγείας μας, ζητά το ιατρικό ιστορικό μας, καθώς επίσης την ηλικία μας και σε ορισμένες περιπτώσεις έναν προ ασφαλιστικό έλεγχο.

Με τα δεδομένα που θα λάβει θα εκτιμήσει την υγεία του υποψήφιου πελάτη προς ασφάλιση. Αν η υγεία του δεν είναι καλή θα πρέπει να αποφασίσει τί θα κάνει με τον πελάτη. Έτσι, θα μπορέσει είτε να τον δεχτεί με τις αναμονές και τους όρους που ισχύουν για το σύνολο των ασφαλισμένων (γενικοί όροι), είτε με κάποιες εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις αναφέρονται πάντα στον συγκεκριμένο ασφαλισμένο, βάσει του ιατρικού ιστορικού που έχει απαντήσει.

Οι εξαιρέσεις μπορεί να έχουν χαρακτήρα μόνιμο ή προσωρινό.

  • Μόνιμή εξαίρεση είναι στην περίπτωση που η πάθηση που έχει αναφέρει ο ασφαλισμένος δεν θα καλυφθεί πότε (εξαιρείται).

  • “Προσωρινή” εξαίρεση είναι όταν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο διάστημα. Για παράδειγμα για τα πρώτα 2 χρόνια και μετά να μπορεί να τον καλύψει το πρόγραμμα υγείας.

Οι εξαιρέσεις σε ένα πρόγραμμα υγείας είτε είναι μόνιμες, είτε προσωρινές δίνουν την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να ασφαλιστεί. Καλύπτοντας άλλες παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον, εκτός από την υπάρχουσα πάθηση (ανάλογα τι έχει συμφωνηθεί).

Επιπλέον, μια ακόμη επιλογή με βάση το ιατρικό ιστορικό ή τον προ ασφαλιστικό έλεγχο είναι η ασφαλιστική εταιρία αντί να βάλει εξαίρεση, να αυξήσει το αρχικό ασφάλιστρο με επασφάλιστρο, ώστε να εξισορροπήσει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει.

Μια τελευταία επιλογή που υπάρχει είναι η ασφαλιστική εταιρία να μην δεχθεί να μας ασφαλίσει, αν το ιατρικό ιστορικό είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο.

 
 

Πότε μπορώ να ασφαλιστώ;

Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να ασφαλιστούμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Όσο, δηλαδή, είμαστε υγιείς και νέοι (η ηλικία επηρεάζει όπως αναφέραμε παραπάνω).

Διότι από την στιγμή που θα ασφαλιστούμε έχοντας καλή υγεία και φροντίζουμε να διατηρούμε το πρόγραμμα υγείας μας, η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώνει όλα τα έξοδα που θα χρειαστούν πιθανόν στο μέλλον για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος της υγείας μας.

Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα υγείας;

Η ηλικία είναι παράγοντας που λαμβάνει υπόψη της μια ασφαλιστική εταιρία. Έτσι μπορεί να είμαστε υγιείς, αλλά να έχουμε περάσει προ πολλού το όριο ηλικίας για να ασφαλιστούμε.

Συνήθως όμως, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η Interamerican, δέχονται μέχρι και 65 ετών να ξεκινήσει κάποιος ένα πρόγραμμα υγείας.

Θέτουν, ως απαραίτητη προϋπόθεση την διενέργεια προ ασφαλιστικού ελέγχου μαζί με το ιατρικό ιστορικό.

Συνήθως ο προ ασφαλιστικός έλεγχος αρχίζει από την ηλικία των 50 ετών με ελάχιστες εξετάσεις και όσο «ανεβαίνουμε» ηλιακά (65 ετών) ο αριθμός των εξετάσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν να αυξάνεται.

Οι εξετάσεις βοηθούν την ασφαλιστική να εκτιμήσει την κατάσταση υγείας του υποψήφιου προς ασφάλιση.

 

Άκου τα επεισόδια στο Podcast

 

Γιατί η ασφαλιστική ελέγχει αν προϋπάρχουν οι ασθένειες;

Ο λόγος είναι απλός και βασίζεται στην λειτουργία και φιλοσοφία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η ιδιωτική ασφάλιση, όχι μόνο στις ασφαλίσεις υγείας, λειτουργεί ασφαλίζοντας πολλούς. Οι πολλοί πληρώνουν ένα ασφάλιστρο. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται έχουν σκοπό να τα διατεθούν όταν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς που πλήρωσαν έχουν πάθει ζημιά και πρέπει να αποζημιωθούν.

Έτσι, και στην ασφάλεια υγείας όλοι ασφαλίζονται με τους ίδιους όρους και πληρώνουν τα ίδια χρήματα εφόσον έχουν την ίδια ηλικία και την ίδια κατάσταση υγείας.

Σε περίπτωση που η κατάσταση υγείας δεν είναι καλή για ένα υποψήφιο για ασφάλιση, είτε θα έχει διαφορετικούς όρους, είτε θα πληρώσει παραπάνω χρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα λειτουργεί σωστά και δεν αδικεί κανένα. Ακόμα και στην περίπτωση που θα απορρίψει την ασφάλιση σε κάποιον, διότι η ασφαλιστική θα το κάνει, ώστε να προστατέψει το σύνολο που είναι ασφαλισμένο.

Έχω προϋπάρχουσα πάθηση. Θα με καλύψει η ασφαλιστική;

Η ασφαλιστική με βάση τα ιατρικά δεδομένα έχει τρεις επιλογές.

  1. Να σας ασφαλίσει, αλλά με αύξηση του αρχικού ασφαλίστρου

  2. Να σας ασφαλίσει αλλά μέσα από τους ειδικούς όρους να σας εξαιρέσει την πάθηση (μόνιμα ή προσωρινά)

  3. Να μην σας ασφαλίσει καθόλου

Τι θα ισχύσει από τις παραπάνω τρεις περιπτώσεις, θα μπορέσετε να το μάθετε μόνο εφόσον η εταιρία λάβει γνώση του ιατρικού ιστορικού σας και εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας σας.

Γι’ αυτόν τον λόγο μην απογοητεύεστε και απορρίπτετε την ασφάλιση υγείας, πριν κάνετε μια συνάντηση με έναν επαγγελματία ασφαλιστή.

Αυτός θα σας κατευθύνει και θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη λύση για την ασφάλισή σας.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα

Αποφασίζω να κάνω μια ασφάλιση υγείας! Ξεκινάω να αναζητώ ποιες καλύψεις να αγοράσω και πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσω. Ξεκινάω από εκεί, γιατί θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι κάνουν λάθος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχω καλή υγεία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορώ να αποκτήσω το πρόγραμμα υγείας που επιθυμώ εύκολα και άμεσα.

Μαζί με την βοήθεια ενός επαγγελματία ασφαλιστή, μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία για την εκτίμηση της υγείας σας από την ασφαλιστική εταιρία. Στην συνέχεια να ενημερωθείτε αν καλύπτεστε ή αν υπάρχουν αναμονές και εξαιρέσεις στο πρόγραμμά σας.

Από το σημείο αυτό και μετά η επιλογή καλύψεων και η διαμόρφωση του κόστους μαζί με τον ασφαλιστή είναι μια εύκολη υπόθεση.

Εσείς, γνωρίζατε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η καλή υγεία για την ασφάλιση;


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Προστασία εκτός Φιλικού Διακανονισμού.

Next
Next

Τι είναι το Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών;