Η Ασφάλιση Υγείας, με απλά λόγια. (μέρος Β’)

Στο 2ο μέρος του αφιερώματος για την Ασφάλισης Υγείας απαντάμε τα ερωτήματα, πως να επιλέξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα και πόσα είδη υπάρχουν.

 

Στο πρώτο μέρος απαντήσαμε στο βασικό ερώτημα, τι είναι η ασφάλιση υγείας. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στο τρόπο με το οποίο λειτουργεί η ασφάλιση καθώς και για το όφελος που έχει κάποιος μέσα από την αυτή.

Τέλος απαντήσαμε και στο ερώτημα, αν από την στιγμή που κάποιος καλύπτεται από το δημόσιο ταμείο του χρειάζεται να έχει και ιδιωτική ασφάλεια.

Έχοντας απαντήσει με απλό τρόπο και ξεκάθαρο τρόπο τα βασικά ερωτήματα για την ασφάλιση υγείας, προχωράμε στο Β’ μέρος.

Πως επιλέγουμε το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα στην Ασφάλιση Υγείας;

Η σωστή επιλογή ενός προγράμματος ασφάλισης, είναι μια σημαντική στιγμή στην ζωής σας. Γιατί είναι μια απόφαση που θα σας ακολουθεί, αφού έχει μακροπρόθεσμό ορίζοντα.

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουμε την Ασφαλιστική Εταιρία. Η οποία να είναι αξιόπιστη και δίπλα σου όταν την χρειαστείς. Στην συνέχεια καλό είναι να έχεις αποφασίσει τι ανάγκες θέλεις να καλύψεις καθώς και μέχρι πόσα χρήματα θέλεις ή μπορείς να πληρώνεις για ένα συμβόλαιο υγείας.

Αφού έχεις ξεκαθαρίσει τις παραπάνω βασικές προϋποθέσεις υπάρχουν τρία κριτήρια που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα και την οικογένεια σου.

Τα τρία βασικά κριτήρια που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν ένα πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου είναι:

  1. Οι Ασφαλιστικές καλύψεις

  2. Το κόστος

  3. Η αξιοπιστία της Ασφαλιστικής Εταιρίας.

 

Άκουσε τα επεισόδια από το Podcast

 

1. Οι Ασφαλιστικές καλύψεις ενός προγράμματος υγείας.

Για να βρεις ποιες καλύψεις χρειάζεσαι θα πρέπει να έχεις καταγράψει τις ανάγκες σου. Αυτό θα σε διευκολύνει ώστε να αποφασίσεις αν θέλεις να καλύψεις:

  • τα έξοδα μιας νοσηλείας

  • τα έξοδα των διαγνωστικών εξετάσεων ή το κόστος των επισκέψεων σας σε ιατρούς. προκύπτουν από επείγοντα περιστατικά.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες καλύψεις όπως τα επιδόματα σε περίπτωση νοσηλείας ή χειρουργείου καθώς και τα έξοδα που προκύπτουν από επείγοντα περιστατικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως, ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες που θέλει να καλύψει. Για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο ζωής ενός βρέφους οι γονείς επισκέπτονται κάθε μήνα τον παιδίατρο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς πιθανόν να θέλουν να καλύψουν κυρίως το κόστος αυτών των επισκέψεων στον παιδίατρο και όχι μόνα τα έξοδα νοσηλείας.

Αντίστοιχα, κάποιος που η φύση της εργασίας του είναι να ταξιδεύει συνεχώς είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, έχει ως πρώτη ανάγκη να καλύψει την υγειονομική μεταφορά του.

Ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτεί για οποιοδήποτε λόγο και είναι στο εξωτερικό, να έχει την δυνατότητα να μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει την νοσηλεία του.

Τέλος οι ανάγκες σου, αλλάζουν συνεχώς. Για αυτό θα πρέπει να έχεις διασφαλίσει πως και οι καλύψεις του προγράμματος υγείας που έχεις επιλέξει, μπορούν επίσης να αλλάξουν όταν χρειαστεί.

2. Το κόστος ενός προγράμματος Ασφάλισης Υγείας.

Το συνολικό κόστος των ασφαλίστρων, τα χρήματα δηλαδή που θα πληρώνεις, θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορείς να ανταποκριθείτε χωρίς πρόβλημα.

Εφόσον ο σχεδιασμός σου έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, θα πρέπει να σκεφτείς ανάλογα, σε ότι έχει να κάνει με τα ασφάλιστρα. Διότι η επιλογή του ύψους των ασφαλίστρων θα πρέπει να μην διαταράζει τον οικονομικό σου προϋπολογισμό.

Με αυτό το τρόπο θα μπορείς να διατηρήσεις άνετα μέσα στα χρόνια το πρόγραμμα ασφάλισης, ακόμα και αν υπάρχουν αυξήσεις στο μέλλον στα ασφάλιστρα.

Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζεις και τους τρόπους που μπορείς να μειώσεις τα ασφάλιστρα του προγράμματος σου. Όπως για παράδειγμα:

  • Αν επιλέξεις ετήσιο τρόπο πληρωμής ώστε να έχεις επιπλέον έκπτωση στο σύνολο των ετήσιων ασφάλιστρων

  • Να επιλέξεις αν θα συμμετέχει και το δημόσιο ταμείο στα έξοδα νοσηλείας σου και όχι μόνο η ασφαλιστική εταιρία.

Τα ασφάλιστρα μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα επιλέξεις να καλύψεις σε κάθε φάση της ζωή σας. Και τα παραπάνω 2 παραδείγματα είναι μόνο λίγες από τις επιλογές που έχεις για να διαμορφώσεις τα ασφάλιστρα του προγράμματος σου.

3. Η Αξιοπιστία ασφαλιστικής εταιρίας.

Αναφερθήκαμε και την αρχή στο θέμα της ασφαλιστικής εταιρίας και πόσο σημαντικό κομμάτι έχει στην απόφαση σου για να ασφαλιστείς με ένα Πρόγραμμα Υγείας.

Χαρακτηριστικά όπως η φερεγγυότητα, η αξιοπιστία και η φήμη θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρίας και του προγράμματος υγείας που θα αγοράσεις από αυτήν.

Πολλές φορές θα πρέπει να αξιολογήσεις και το χαρακτηριστικό της “εξειδίκευσης” που μπορεί να έχει μια ασφαλιστική εταιρία.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να εξετάσεις:

  • τις υποδομές της

  • το Δίκτυο των Ιατρών

  • το Δίκτυο των Διαγνωστικών Κέντρων και των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που συνεργάζεται.

Η Interamerican για παράδειγμα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση ασφαλιστικής εταιρίας με εξειδίκευση στις ασφαλίσεις υγείας.

Αυτό που της προσδίδει το χαρακτηριστικό της “εξειδίκευσης” είναι οι ιδιόκτητες δομές υγείας που έχει. Τα ιδιόκτητα διαγνωστικά κέντρα, η ιδιόκτητη κλινική και ο στόλος οχημάτων υγειονομικής μεταφοράς αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους της.

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

 

Ποια είδη προγραμμάτων και καλύψεων Ασφάλισης Υγείας υπάρχουν;

Ανάλογα με το είδος της κάλυψης που παρέχουν, τα Ασφαλιστικά Προγράμματα Υγείας, χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Τα προγράμματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα, αυτό που μπορούν να καλύψουν είναι:

  • τις επισκέψεις σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων

  • τις διαγνωστικές εξετάσεις σε Διαγνωστικά κέντρα

  • τις ιατρικές πράξεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο ενός γιατρού.

Ο τρόπος κάλυψης ποικίλει. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να παρέχει στον ασφαλισμένο, απεριόριστες επισκέψεις ή συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων σε ιατρούς μέσα στο έτος.

Το ίδιο και σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο κάλυψης για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων ή απεριόριστο κεφάλαιο κάλυψης.

Η ασφαλιστική για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας φροντίζει να διαθέτει συμβεβλημένους γιατρούς και συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα μέσα από συνεργασίες που κάνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Interamerican διαθέτει ιδιόκτητες δομές, απευθείας με αυτήν συνεργαζόμενους ιατρούς και συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα.

Η Δευτεροβάθμια Φροντίδα.

Τα προγράμματα που αφορούν στην δευτεροβάθμια φροντίδα, καλύπτουν τα έξοδα που αφορούν σε νοσηλείες και σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης καλύπτονται οι αμοιβές των χειρουργών και αναισθησιολόγων. Η κάλυψη ισχύει ακόμα σε περίπτωση χειρουργείου ημέρας (χωρίς διανυκτέρευση).

Ως έξοδα νοσηλείας η ασφαλιστική εταιρία αναγνωρίζει:

  • το δωμάτιο (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο)

  • την τροφή

  • τα φάρμακα και τις εξετάσεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας

  • τις αμοιβές των γιατρών

Καθώς και ότι άλλα έξοδα που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια μιας νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον την έχεις επιλέξει ως κάλυψη, καλύπτεται και η εγκυμοσύνη μέσα από την μορφή επιδόματος (εφάπαξ καταβολή).

Υπάρχει πάντα ένα όριο κεφαλαίου που μια ασφαλιστική εταιρία καλύπτει για τα έξοδα νοσηλείας του ασφαλισμένου κάθε χρόνο.

Το κεφάλαιο αυτό κάθε νέα χρόνια επανέρχεται στην αρχική του τιμή. Για αυτό και θα πρέπει να επιλέξεις ένα κεφάλαιο που να σε ικανοποιεί και να σου παρέχει σιγουριά.

Η κάλυψη της δευτεροβάθμιας φροντίδας αποζημιώνει, είτε η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, είτε σε δημόσιο.

Τέλος μπορείς να επιλέξεις αν θα καλύπτεσαι για νοσηλείες μόνο εντός Ελλάδος ή και στο εξωτερικό. Αυτό βασίζεται στις ανάγκες που εσύ θέλεις να καλυφθείς.

Τα Επιδοματικά Προγράμματα ασφάλισης Υγείας.

Τα επιδοματικά προγράμματα υγείας, μπορούν να υπάρχουν συμπληρωματικά με ένα βασικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ή μεμονωμένα.

Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν ως αποζημίωση στον ασφαλισμένο, ένα προκαθορισμένο ποσό χρημάτων είτε σε ημερήσια βάση είτε εφάπαξ σε περίπτωση που χειρουργηθεί ή ασθενήσει.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες επιδοματικών προγραμμάτων:

  • Τα επιδόματα νοσηλείας

    Παρέχεται ημερήσια αποζημίωση με προκαθορισμένο πόσο χρημάτων, για όσες ημέρες διαρκεί μια νοσηλεία. Είτε η νοσηλεία πραγματοποιείται σε ιδιωτικό νοσοκομείο είτε σε δημόσιο.

  • Τα χειρουργικά επιδόματα

    Παρέχετε εφάπαξ προκαθορισμένο ποσό χρημάτων, με βάση την σοβαρότητα μια χειρουργικής επέμβασης. Είτε το χειρουργείο πραγματοποιείται σε ιδιωτικό νοσοκομείο είτε σε δημόσιο

  • Τα επιδόματα Σοβαρών Ασθενειών

    Παρέχετε εφάπαξ, προκαθορισμένο ποσό χρημάτων που έχεις εσύ επιλέξει (max €40.000) σε περίπτωση διάγνωσης συγκεκριμένων σοβαρών ασθενειών. Για παράδειγμα σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου.

Τα επιδοματικά προγράμματα, μπορούν να σου παρέχουν άμεσα τα απαραίτητα χρήματα ώστε να καλύψεις τα μιας έξοδα νοσηλείας ή θεραπείας σε περίπτωση που δεν έχεις κάποιο συμβόλαιο υγείας.

Ενώ σε περίπτωση που έχεις ένα πρόγραμμα υγείας, θα αποτελεί μια σημαντική βοήθεια ώστε να καλύψεις τυχόν συμμετοχή σου στα έξοδα νοσηλείας σου.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Μετά την γνωριμία μας για το πως λειτουργεί η Ασφάλιση Υγείας (μέρος Α’) και στην συνέχεια με το δεύτερο μέρος, τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου, η αγορά ενός συμβολαίου Υγείας μπορεί να γίνει μια εύκολη υπόθεση.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως πάντα είναι αναγκαία η βοήθεια ενός επαγγελματία Ασφαλιστή. Μόνο τότε θα έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που θα ανταποκρίνεται 100% στις ανάγκες σου.

Οι καλύψεις μπορεί να είναι συγκεκριμένες, οι ανάγκες όμως του κάθε ενός διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό είναι και το βασικό “συστατικό” που πρέπει να προσέξεις, για έχεις την σωστή Ασφάλιση Υγείας.

Να κατανοήσεις τις πραγματικές ανάγκες σου και κατά προτεραιότητα να τις καλύψεις. Ο Ασφαλιστής λειτουργώντας ως οδηγός, σε βοηθά να καταλήξεις βήμα-βήμα στην σωστή ασφάλιση.

Είτε είναι η κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας είτε η κάλυψη της δευτεροβάθμιας φροντίδας. Είτε ακόμα και των δύο μαζί.


Θέλεις να μάθεις πως μπορείς να ασφαλιστείς;

Επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση για για την ασφάλιση της υγείας σου.

 

Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LinkedIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Οι «Απαράδεκτοι» Ασφαλιστές. Μια αντίληψη που κρατάει χρόνια!

Next
Next

Είναι η Interamerican, μια διαφορετική ασφαλιστική εταιρεία;