Οι «Απαράδεκτοι» Ασφαλιστές. Μια αντίληψη που κρατάει χρόνια!

Άκουσε το επεισόδιο

 

Ο Ασφαλιστής υπήρξε στο παρελθόν άλλα και στις μέρες μας αγαπημένο θέμα σε διάφορες κωμικές τηλεοπτικές κυρίως σειρές. Γιατί όμως;

Ασφάλεια Ορφανίδης Νικόλαος
 

Αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω παρακάτω στο συγκεκριμένο άρθρο.

Γιατί να είναι ο Ασφαλιστής πρωταγωνιστής σε μια κωμική σειρά;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασφαλιστής αποτελεί τον πρωταγωνιστή ενός ολόκληρου επεισοδίου μίας κωμικής σειράς στην τηλεόραση ή μιας εκπομπής στο You tube. Μήπως είναι ένα πρόσωπο και επάγγελμα που πουλάει στο ευρύ κοινό;

Πριν βιαστείτε να με κατηγορήσετε πως μπορεί να έχω έλλειψη χιούμορ στο συγκεκριμένο θέμα κάθε που θα πετύχω ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή έναν ασφαλιστή στην τηλεόραση ή στο YouTube θα γελάσω με την ψυχή. Χωρίς να είμαι υπερβολικός θα πω μέχρι δακρύων.

Συνεπώς, δεν έχω διάθεση επικριτική. Κάθε άλλο θα μπορούσα να πω!

Ο Ασφαλιστής! Ένας “δικός” μας άνθρωπος.

Ο Ασφαλιστής πάντα αποτελούσε ένα από τα επαγγέλματα που ήταν, είναι και θα παραμένει αναπόσπαστό «μέλος» σε μια  Ελληνική οικογένεια. Κυρίως για το γεγονός πως όλοι έχουμε ένα γνωστό που είτε υπήρξε στο παρελθόν είτε είναι σήμερα ασφαλιστής.

Καθώς επίσης και εξαιτίας της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων όπου όλοι έχουμε συνεργασία για την ασφάλιση μας με έναν ασφαλιστή.

Συνεπώς, επειδή είναι ένα οικείο για τους περισσότερους από εμάς επάγγελμα να είναι και ο λόγος που «πουλάει» καλύτερα στην τηλεόραση.

Βέβαια όσο οικείο και να μας είναι το συγκεκριμένο επάγγελμα, συνεχίσουμε δυναμικά να αρνούμαστε την κάνουμε κάποια άλλη Ιδιωτική Ασφάλιση πέρα από τις υποχρεωτικές που ορίζει ο νόμος.

Για αυτό και ως χώρα, γνωρίζεται πως έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, αναφέρει πως μόλις το 4% των ετήσιων δαπανών μας, αφορούν δαπάνες για την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Όμως ακόμα δεν σας απαντήσει στο ερώτημα που έθεσα στην αρχή του άρθρου. Γιατί το επάγγελμα του ασφαλιστή να αποτελεί κεντρικό θέμα σε μια κωμική σειρά;

Για να σας απαντήσω θα πρέπει να πάμε αρκετές δεκαετίες πίσω στον χρόνο.

Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το ο Ασφαλιστής στην Ελλάδα και στην Ελληνική κοινωνία για να πουλήσει τα πρώτα προγράμματα Ζωής και Υγείας.

 
 

Τότε που οποιασδήποτε μπορούσε να γίνει ασφαλιστής και να πουλάει ασφαλιστικά προγράμματα. Μια εποχή που αποτέλεσε τα θεμέλια για την δημιουργία του επαγγελματία ασφαλιστή όπως υπάρχει σήμερα και τον γνωρίζουμε όλοι.

Στην αρχή λοιπόν, ο ασφαλιστής εφάρμοζε κυρίως ένα τρόπο για να πείθει τον κόσμο να ασφαλιστεί. Αυτόν της πίεσης και του εκφοβισμού.

Πίεση για να μπορέσει να πείσει τον υποψήφιο πελάτη να τον δεχτεί σπίτι του και να στην συνέχεια να αγοράσει την ασφάλεια.

Ενώ για να τον πείσει να αγοράσει χρησιμοποιούσε τον φόβο πως αν συνέβαινε κάτι και δεν είχε ασφαλιστεί τότε θα τι θα έκανε;

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όποιος ερχόταν σε επαφή με τον ασφαλιστή να δεχόταν μια μεγάλη πίεση. Πίεση, να του πουλήσει μια ασφάλεια που μπορεί πραγματικά ο πελάτης να την χρειαζόταν, μπορεί όμως και όχι. Ενώ επανερχόταν ξανά και ξανά στον πελάτη μέχρι να τον πείσει.

Η βασική αρχή της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Εδώ θα πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να σας αναφέρω την βασική αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η Ιδιωτική Ασφάλιση και τα προϊόντα της.

Όλα τα προϊόντα της στοχεύουν στην κάλυψη ή την αποζημίωση του ασφαλισμένου σε περίπτωση ζημιάς.

Και με τον όρο ζημιά αναφέρομαι για παράδειγμα σε μια νοσηλεία, ένα ατύχημα με το όχημα μας, μια ολική καταστροφή της κατοικίας μας.

Γενικότερα θα μπορούσα να πω, στην κατάσταση κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα βρεθεί μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη όπου θα απαιτούνται «πόροι» για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Και λέγοντας πόρους, φυσικά αναφέρομαι σε τι άλλο; Στα χρήματα.

Ο Ασφαλιστής στο παρελθόν αναγκαστικά αναφερόταν σε «δυσάρεστες καταστάσεις» που πιθανόν να συμβαίναν ώστε να πείσει τον πελάτη να ασφαλιστεί.

Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούσε στα ραντεβού του φράσεις όπως «Τι θα συμβεί αν….» ή «Αν σπάσεις το πόδι σου…» και άλλα τέτοια πολλά.

Αλήθεια τώρα;

Υπάρχει περίπτωση να θέλει κάποιος να ακούσει ότι μπορεί να του συμβεί κάτι κακό και να θέλει να το συζητήσει;

Μήπως ξεχνάμε πως είμαστε στην Ελλάδα! Που χτυπάμε ξύλο για να ξορκίσουμε την κακοτυχία ή που ζητάμε να μας ξεματιάσουν όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

Αυτά τα πράγμα είναι μέρος του DNA μας!

 
 

Μοιραία λοιπόν, ο Ασφαλιστής άρχισε να θεωρείται από πολλούς ο γκαντέμης, ο γρουσούζης και ό,τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για να τον χαρακτηρίσει, με αποτέλεσμα να τον αποφεύγουν.

Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί μπορεί να είναι πιεστικός ένας Ασφαλιστής;

Είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν, όταν είσαι Ασφαλιστής και η δουλειά σου είναι να ασφαλίζεις κόσμο, πολλές φορές πρέπει να επιμένεις.

Εξάλλου να προστατεύσεις τον κόσμο μέσα από κάποιο πρόγραμμα ασφάλισης θέλεις!

Επιστρέφοντας στον Ασφαλιστή του παρελθόντος η πίεση που ασκούσε, δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί ένας κύκλος που επαναλαμβανόταν συνεχώς.

Με αυτόν να λέει δυσάρεστα πράγματα στον πελάτη, τον πελάτη να μην θέλει να τα ακούσει και έτσι να προσπαθεί να τον αποφύγει, ενώ ο Ασφαλιστής να συνεχίσει και να είναι πιεστικός ώστε να πουλήσει αυτό που είχε κρίνει πως χρειαζόταν ο πελάτης.

Αυτό το σενάριο ακριβώς πήραν οι τηλεοπτικές σειρές και έκαναν πρωταγωνιστή τον Ασφαλιστή και συνεχίζουν να το παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα. Χωρίς όμως ποτέ να αναφέρονται στον πραγματικό λόγο που ο Ασφαλιστής γινόταν πιεστικός.

Ίσως να ήθελαν να τον παρουσιάσουν με αυτό τον τρόπο αλλιώς το όλο σενάριο θα έχανε την πλάκα του και δεν θα πούλαγε!

Έτσι άθελα τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια παγιωμένη αντίληψη για το επάγγελμα του Ασφαλιστή.

Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος της πίεσης από έναν Ασφαλιστή;

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, λέγοντας σας την άποψή μου ώστε να σας απαντήσω το συγκεκριμένο ερώτημα.

Όλα όσα παραθέτει ως παραδείγματα σε μια συζήτηση ή ένα ραντεβού ο Ασφαλιστής, όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι γεγονότα που κάνεις δεν μας εγγυάται πως δεν μπορεί να συμβούν στον καθένα μας.

Άρα, γνωρίζουμε πως δεν μας λέει πράγματα υπερβολικά! Ίσως εμείς, ως πελάτες, να είμαστε υπερβολικοί ως προς την σκέψη πως τίποτα από όσα μας αναφέρει δεν θα συμβεί σε εμάς.

Επιπλέον, στο παρελθόν ο ασφαλιστής δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος, για να μπορέσει να περάσει να μεταδώσει θα έλεγα καλύτερα, το μήνυμα του.

Και το μήνυμα που είχε και παραμένει το ίδιο μέχρι και σήμερα είναι αυτό της πρόληψης.

Η προστασία του ασφαλισμένου στο μέλλον μέσα από ένα συμβόλαιο, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη (οικονομικά) κατάσταση στην οποία πιθανόν να βρεθεί.

Διότι ο Ασφαλιστής πολλές φορές λειτουργεί σαν γιατρός. Παρατηρεί, σημειώνει και εκτιμά τα δεδομένα που του δίνει σε ένα ραντεβού ένας πελάτης. Αφού συγκεντρώσει τα δεδομένα που θέλει έχει την δυνατότητα να διαγνώσει τι ασφάλιση θα πρέπει να κάνει ο πελάτης για να προστατευθεί στον μέλλον.

Αυτή είναι η πραγματική ουσία της δουλειάς του Ασφαλιστή και δυστυχώς δεν έχει καθόλου πλάκα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα

Ο Ασφαλιστής είναι ένα αγαπημένο θέμα στις κωμικές σειρές της τηλεόρασης. Είναι ο πιεστικός και γρουσούζης τύπος που θέλει να σου πουλήσει μια ασφάλεια ό,τι και να γίνει.

Μια λάθος αντίληψη από το παρελθόν που διαμόρφωσε την εικόνα που έχουμε για τον Ασφαλιστή στην ελληνική κοινωνία και κρατά μέχρι και τις μέρες μας.

Η πραγματικότητα όμως ήταν, και πάντα θα είναι, πως ο Ασφαλιστής αναφέρεται σε καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στο μέλλον και είναι δυσάρεστες.

Συνεπώς, επειδή από την φύση μας δεν θέλουμε να ακούμε δυσάρεστα φροντίσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως γρουσούζη, πιεστικό και να τον αποφεύγουμε.

Ενώ το γεγονός πως στο παρελθόν μόνο έτσι μπορούσε να επικοινωνήσει το μήνυμά  της ιδιωτικής Ασφάλισης ώστε να πείσει ένα πελάτη να ασφαλιστεί, τον έκανε να είναι κεντρικός ήρωας σε διάφορες τηλεοπτικές κωμικές σειρές.

Από την μεριά μου εύχομαι να συνεχίσουν οι κωμικές σειρές να έχουν πρωταγωνιστή τον Ασφαλιστή και στο μέλλον, αλλά από την άλλη εύχομαι κάποια στιγμή να αναδείξουν και την άλλη οπτική που σας ανέφερα.

Αυτή της πραγματικής προστασίας που προσφέρει όταν πια δεν υπάρχουν χαρές και γέλια μέσα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που προτείνει.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του.

Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Έχουμε τελικά Ασφαλιστική Παιδεία στην Ελλάδα;

Next
Next

Η Ασφάλιση Υγείας, με απλά λόγια. (μέρος Β’)