“Άστο μην το μελετάς τώρα. Είναι γρουσουζιά σου λέω”.
Άκουσε το επεισόδιο
Μένουμε ανασφάλιστοι επειδή πιστεύουμε στην γρουσουζιά ή λόγω της άγνοιάς μας; Αν όχι για ένα από τα δύο μήπως και για τα δύο;
Τελικά στην Ελλάδα οι περισσότεροι μένουν ανασφάλιστοι λόγω άγνοιας ή γιατί θεωρούν πως θα προκαλέσουν την τύχη τους αν ασφαλιστούν;
Οι δεισιδαιμονίες από παρελθόν στον 21ο αιώνα.
Μην μου πείτε πως δεν έχουμε ακούσει ή πει την φράση «Άστο! Μην το μελετάς, τώρα», μιλώντας με κάποιον για ένα πιθανό γεγονός στο μέλλον.
Διότι πιστεύουμε πως αναφερόμενοι σε ένα κακό γεγονός και στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει αυτό είναι σαν να το προκαλούμε να συμβεί!
Μάλιστα αν συμβεί λέμε και αυτόν που μας το είπε γρουσούζη και γκαντέμη!
Δεισιδαιμονίες μιας άλλης εποχής που όμως αποτελούν μέρος της Ελληνικής κουλτούρας.
Το εκπληκτικό είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα σε μια συζήτηση μπορεί να αναφερόμαστε σε μελλοντικά γεγονότα και καταστάσεις με επιχειρήματα και ο συνομιλητής μας να τα απορρίπτει όλα απλά λέγοντας την παραπάνω φράση.
Στην ουσία κλείνει τα αυτιά του, τα μάτια και την λογική σε ό,τι του παραθέτουμε μέσα από λογικά επιχειρήματα πιστεύοντας πως έτσι θα ξορκίσει το «κακό» και δεν θα προκαλέσει την τύχη του.
Αποτέλεσμα της παραπάνω αντίληψης είναι ο ασφαλιστής να θεωρείται πολλές φορές και γρουσούζης, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου (διαβάστε εδώ).
Όμως, γιατί εφόσον έρθει αυτή η κακιά και γρουσούζικη στιγμή, το «Άστο, μην το μελετάς» γίνεται «Τώρα τι κάνουμε;».
Γιατί η δεισιδαιμονία που είχαμε μέχρι και λίγο πριν, εξαφανίζεται και η λογική προσπαθεί να βρει διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσει την δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει;
Η οποία στο μυαλό μας σίγουρα οφείλεται σε γκαντεμιά.
Η γρουσουζιά προκάλεσε την «ζημιά» συνεχίζουμε να λέμε στον εαυτό μας. Διότι ενώ γνωρίζουμε πως δεν ισχύει, αρνούμαστε να δούμε τα γεγονότα ως έχουν.
Πως απλά δεν φροντίσαμε να προνοήσουμε και να ασφαλιστούμε για αυτή την κακιά στιγμή.
Η ιδιωτική ασφάλεια δεν έχει στόχο να προσελκύσει την ζημιά, αλλά να δράσει μετά την έλευση της και να μας προφυλάξει από την οικονομική καταστροφή που θα επέλθει.
Μήπως πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά τελικά έχουμε άγνοια;
Μήπως η αυτοπεποίθησή μας και το «Εγώ ξέρω» είναι ο λόγος που δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε μέσα από τη πρόληψη;
Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως το δημόσιο σύστημα υγείας δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε, όμως δεν κάνουμε ένα συμβόλαιο υγείας.
Το συμβόλαιο υγείας θα μας προσφέρει όλες τις παροχές που θέλουμε, τα χρηματικά διαθέσιμα που χρειαζόμαστε και την αμεσότητα που επιζητούμε για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.
Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πως δεν το χρειαζόμαστε.
Διότι όταν θα χρειαστούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο θέμα, όλο και κάποιον γνωστό θα βρούμε να μας εξυπηρετήσει σε δημόσιο νοσοκομείο. Αν όχι, θα πληρώσουμε εκείνη την ώρα.
Επίσης, γνωρίζουμε πως δεν θα χρειαστούμε και πολλά χρήματα, διότι θα φροντίσει να καλύψει τα περισσότερα έξοδα το ταμείο μας.
Τέλος, δεν θέλουμε ασφάλεια υγείας, γιατί είναι ακριβή και… «σιγά πότε θα την χρειαστώ;»
Άσε που αν κάνω μια ασφάλεια υγείας σίγουρα θα αρρωστήσω! «Άστο, μη το μελετάς τώρα». Αλήθεια τώρα, κάποιοι από εμάς δεν το έχουμε σκεφτεί μιλώντας με έναν ασφαλιστή;
Πολλές φορές έχουμε άποψη διότι κάτι ακούσαμε, κάτι διαβάσαμε ή απλά γιατί έτσι! Άρα έχουμε πλήρη γνώση της άγνοιάς μας και στηρίζουμε σε αυτήν την άποψη μας. Και πόσα ακόμα παραδείγματα θα μπορούσα να αναφέρω ακόμα, όμως δεν θέλω να κουράσω.
Τα απίστευτα αποτελέσματα από τον συνδυασμό των δύο παραπάνω.
Τα αποτελέσματα της άγνοιας και του «Άστο, μη το μελετάς» δυστυχώς, μας γίνονται ορατά μετά από καταστροφικά γεγονότα. Είτε αυτά αφορούν σε υλικά αγαθά, είτε στην υγεία μας.
Όπως τα πρόσφατα καταστροφικά αποτελέσματα των τελευταίων πυρκαγιών στην χώρα μας.
Χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς και ελάχιστοι ήταν ασφαλισμένοι. Όσοι ήταν ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν άμεσα από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν για κρατική βοήθεια όπως έχει ανακοινωθεί.
Επιπλέον, αν δεν φτάσουν τα χρήματα που θα λάβουν για να ξανακτίσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις όποιες οικονομίες έχουν. Φυσικά, αν έχουν!
Ακόμα ένα παράδειγμα αφορά τον κλάδο της υγείας. Με την πρόσβαση στις κρατικές δομές υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία Ι.Κ.Α κ.α) να είναι σχεδόν απίθανη λόγο των μεγάλων αναμονών. Με πολλά χειρουργεία να πραγματοποιούνται με καθυστέρηση, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών.
Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καταφεύγουμε σε Ιδιωτικά νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, αναλαμβάνοντας το σύνολο των εξόδων να το πληρώσουμε από την τσέπη μας.
Άκουσε τα επεισόδια στο Podcast
Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό στα παραπάνω παραδείγματα;
Στα δύο παραπάνω παραδείγματα, το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως στο τέλος θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας για να καλύψουμε την ζημιά που πάθαμε.
Ένα κόστος που ίσως να μην έχει όριο, να είναι υψηλό και θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα και προκαταβολικά.
Ούτε χωρίς σπίτι, ούτε χωρίς δουλειά μπορείς να μείνεις. Επίσης, ούτε να καθυστερήσεις να αντιμετωπίσεις ένα σοβαρό πρόβλημα της υγείας σου μπορείς.
Μπορεί να ξορκίζουμε το κακό και να ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Μπορεί ακόμα να απορρίπτουμε την σημασία και τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης έχοντας πλήρη άγνοια του οφέλους της.
Μήπως τελικά έχουμε μόνο δύο επιλογές.
Μία να προνοήσουμε και να διασφαλίσουμε εμάς, την οικογένεια μας και την περιουσία μας και μία να συνεχίσουμε να δηλώνουμε άγνοια και να βασιζόμαστε στην μοίρα ξορκίζοντας την;
Στην ουσία θα πρέπει να δούμε την κατάσταση όπως πραγματικά είναι!
Αν σχεδιάζουμε να πάμε ένα ταξίδι σε κάποιο μέρος του κόσμου πριν πας δεν θα φροντίσουμε να μάθουμε κάποια πράγματα;
Δεν θα ρωτήσουμε φίλους που το έχουν επισκεφθεί ή ταξιδιωτικά γραφεία για να μάθουμε όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται για το μέρος αυτό;
Δεν θα ψάξουμε στο διαδίκτυο και στο youtube αφιερώματα για το μέρος αυτό;
Δεν θα ψάξουμε για τα αξιοθέατα και τα εστιατόρια που πρέπει να πάμε;
Θα κάνουμε δηλαδή μια προετοιμασία.
Ε, αυτή η προετοιμασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «πρόληψη» για το τι θα κάνουμε στο ταξίδι μας. Δεν νομίζω να λέγαμε «πάμε και βλέπουμε».
Αν λοιπόν για ένα τόσο απλό θέμα θα κάναμε μια προετοιμασία, για τα υπόλοιπα πράγματα της καθημερινότητας μας, όπως την περιουσίας μας, την υγείας μας γιατί τα αφήνουμε στην τύχη και στο σκοτάδι της άγνοιας μας;
Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.
Συμπέρασμα
Θέλουμε να δηλώνουμε ανεξάρτητοί και να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ταυτόχρονα όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να ασχοληθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση στο μέλλον.
Μάλιστα επικαλούμαστε την μοίρα, λέγοντας την γνωστή φράση «Άστο μην το μελετάς αυτό τώρα». Πιστεύοντας πως έτσι θα ξορκίσουμε το κακό και δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς.
Ταυτόχρονα δεν θέλουμε να μάθουμε πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες και καταστροφικές καταστάσεις στο μέλλον. Είτε αυτές αφορούν υλικά αγαθά ή εμάς τους ίδιους και την υγεία μας.
Και όταν αυτές συμβούν, θέλουμε κάποιος άλλος (συνήθως το κράτος), να αναλάβει για λογαριασμό μας να μας δώσει τα απαραίτητα χρήματα που χρειαζόμαστε ώστε να επανέλθουμε στην αρχική μας κατάσταση.
Γιατί δεν θέλαμε να έχουμε προνοήσει και προστατεύσει εμάς τους ίδιους και τα υλικά αγαθά που με κόπο αποκτήσαμε μέσα από την Ιδιωτική ασφάλεια! Διότι πότε δεν πιστεύαμε πως θα συμβεί σε εμάς, αλλά στους άλλους.
Ελπίζω πως μετά από κάθε δυσκολία της ζωής μας, να γινόμαστε σοφότεροι! Να μπορούμε να αντιληφθούμε πώς αν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσουμε για εμάς, κανένας άλλος δεν έχει υποχρέωση να το κάνει για λογαριασμό μας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πούμε «Άστο μη το μελετάς» ας σκεφτούμε πως στην ζωή μας όλα είναι πιθανά να συμβούν και πρέπει να έχουμε φροντίσει να προστατευτούμε.
Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.
Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.
Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.