Ασφάλιση Αυτοκινήτου: “Βάλε ένα με απ’όλα”

Άκουσε το άρθρο

Εσύ γνωρίζεις ποιο θεωρείται από πολλούς το ευκολότερο είδος ασφάλισης; Μα φυσικά η ασφάλιση Αυτοκινήτου.

Ασφάλιση Αυτοκινήτου - Ορφανίδης Νικόλαος -Weekly Post.
 

Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε γενικά, αναφέρομαι στην ασφάλιση των οχημάτων. Όπου οχήματα αναφέρομαι στα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τις μηχανές μικρού ή μεγάλου κυβισμού.

Η “υποχρέωση” που κάνει τα πράγματα να φαίνονται απλά.

Λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισής τους βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, σχεδόν όλοι έχουμε επαφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάθε χρονιά με αυτό το είδος ασφάλισης. Γι’ αυτό και όσο περνάει ο καιρός και ανανεώνουμε κάθε φορά την ασφάλιση του οχήματός μας, αρχίζουμε να έχουμε την αίσθηση πως δεν είναι κάτι σπουδαίο που αξίζει την προσοχή μας.

Επίσης, επειδή είναι υποχρεωτικό να είναι ασφαλισμένο το όχημά μας, από ένα σημείο και μετά αρχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε ως ένα ακόμα έξοδο και τίποτα άλλο.

Όπως για παράδειγμα έναν λογαριασμό για το ρεύμα, το κινητό, το νερό. Γι’ αυτό και σιγά σιγά αρχίζουμε να νιώθουμε μια δυσφορία κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να πληρώνουμε την ανανέωση της ασφάλειας.

Με αποτέλεσμα, στο τέλος να μας ενδιαφέρει μόνο το κόστος και πώς αυτό θα μπορούσε να μειωθεί και όχι οι καλύψεις για τις οποίες είμαστε ασφαλισμένοι.

Στα παραπάνω που κάνουν την ασφάλιση οχημάτων να φαίνεται μια εύκολη και ασήμαντη ασφάλιση θα προσθέσω και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια μέσω του διαδικτύου μπορούν όλοι να ασφαλίσουν μόνοι το όχημά τους. Όλοι πλέον μπορούν να ασφαλιστούν ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει ένας ασφαλιστής.

Είναι, λοιπόν, λογικό να σκεφτείς πως για να μπορώ μόνος μου να ασφαλιστώ η συγκεκριμένη ασφάλιση δεν είναι κάτι δύσκολο.

Όλα, λοιπόν, στο σύνολό τους σε οδηγούν μοιραία στο να μην πολύ σκας για την ασφάλιση του οχήματός σου!

Είναι η ασφάλιση αυτοκινήτου ένα σημαντικό είδος ασφάλισης;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται! Το σίγουρο είναι πως δεν μιλάμε για ένα εύκολο είδος ασφάλισης.

Αντιθέτως, θα μπορούσα να πω ότι η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν διαφέρει καθόλου από να προσπαθήσεις να ασφαλιστείς για την υγεία σου. Είναι εξίσου σύνθετη και χρειάζεται να έχεις αρκετές γνώσεις. Γνώσεις που έχει και μοιράζεται μαζί σου ο Ασφαλιστής.

Σε αυτό το σημείο θα σκεφτείς πιθανόν: «Νίκο είσαι υπερβολικός και δεν ισχύουν όλα όσα αναφέρεις παραπάνω». Σωστά;

Δυστυχώς, θα πρέπει να διαφωνήσω μαζί σου. Για να γίνει όμως σαφής ο λόγος που διαφωνώ, θα ήθελα να σου αναφέρω ορισμένες από τις φράσεις που ακούω κατά καιρούς τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου ασφαλιστές κάθε φορά που είναι να ασφαλίσουμε ένα όχημα.

  • «Κάνε μου την πιο απλή ασφάλεια στο αυτοκίνητο»

  • «Κάνε μια ασφάλεια μόνο με οδική»

  • «Θέλω μια ασφάλεια, την πιο οικονομική. Μόνο τα βασικά»

  • «Το αμάξι είναι καινούργιο, κάνε μου μια ασφάλιση με όλες τις καλύψεις»

Κάποιες από τις παραπάνω φράσεις είναι πολύ πιθανόν να τις έχεις αναφέρει στον ασφαλιστή σου και εσύ κάποια στιγμή. Και αν το έχεις κάνει να είσαι σίγουρος πως σε καμία περίπτωση δεν λες κάτι λάθος.

Ο λόγος λοιπόν που διαφωνώ έχει να κάνει με τον τρόπο που ασφαλιζόμαστε.

Οι παραπάνω φράσεις που ανέφερα, όπως διατυπώνονται θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν φράσεις που θα άκουγε κάποιος σε ένα σουβλατζίδικο κατά την παραγγελία για ένα σουβλάκι ή σάντουιτς.

Ναι καλά άκουσες! Κατά την παραγγελία για ένα σουβλάκι ή σάντουιτς.

Με αυτό τον τρόπο οι περισσότεροι από εμάς ασφαλιζόμαστε! Αναφερόμαστε στην ασφάλιση του αυτοκινήτου σαν να δίνουμε μια παραγγελία. Με βάση το τι μας αρέσει και το τι τραβάει η όρεξη μας εκείνη την στιγμή.

Ξέρουμε τα βασικά, όπως το γεγονός πως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στόχο έχει να αποζημιώσει Υλικές ζημίες και Σωματικές Βλάβες που θα προκαλέσει το ασφαλισμένο όχημα. Καθώς και κάποιες από τις προαιρετικές καλύψεις. Όμως όλα αυτά πολύ γενικά!

Διότι, όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, θεωρούμε πως είναι απλά τα πράγματα.

 
 

Τι σχέση μπορεί να έχει η ασφάλιση με την παραγγελία για σουβλάκια;

Γιατί όμως να παρομοιάσω την ασφάλιση οχημάτων με την παραγγελία που δίνω σε ένα σουβλατζίδικο;

Αρχικά θέλω να αναφέρω πως σκοπός μου δεν είναι να προσβάλω κανέναν. Στόχος μου είναι να σε βοηθήσω να γνωρίσεις την Ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορείς να ασφαλίζεσαι σωστά και συνειδητά. Όποιο είδος ασφάλιση και να είναι αυτό. Και στο συγκεκριμένο επεισόδιο αναφέρομαι στην Ασφάλιση οχημάτων.

Είναι πολύ λίγες οι φορές που ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο οχήματος θα φτιαχτεί μετά από συζήτηση ανάμεσα στον ασφαλιστή και τον ασφαλισμένο.

Όπου στην συζήτηση αυτή θα εντοπίσουν μαζί τι ακριβώς καλύψεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πιο θα είναι το όφελος αυτών των καλύψεων σε περίπτωση ζημίας του οχήματος. Τόσο για τον ίδιο τον ασφαλισμένο όσο και για τον παθόντα που έχει υποστεί ζημία.

Μια συζήτηση πολύ σημαντική, ώστε να γίνει κατανοητή κάθε μια κάλυψη!

Να γνωρίζουμε για παράδειγμα πως οι ελάχιστες καλύψεις που θα πρέπει να περιέχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι η κάλυψη των Υλικών Ζημιών και των Σωματικών Βλαβών που θα προκαλέσουμε σε άλλους. Όπου οι άλλοι αναφέρονται ως τρίτοι στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αλήθεια γνωρίζεις πως σε περίπτωση ατυχήματος που είσαι υπαίτιος και έχεις προκαλέσει Σωματικές Βλάβες, η ασφαλιστική σου εταιρία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει ξεχωριστά κάθε έναν παθόντα που τραυματίστηκε ή έχασε την ζωή του μέχρι και το ποσό του €1.300.000.

Αν για παράδειγμα τραυματίστηκαν τρία άτομα και ευθύνεσαι εσύ τότε η ασφαλιστική θα αποζημιώσει έως και €3.900.000 συνολικά. Ενώ αντίστοιχα για τις Υλικές Ζημίες η ασφαλιστική εταιρία αποζημιώνει έως και €1.300.000 σε κάθε ατύχημα.

Βλέπεις λοιπόν, σιγά σιγά πόσο σημαντική ασφάλεια είναι;

Ένα περιουσιακό στοιχείο στον δρόμο.

Κάποτε πριν από πολλά χρόνια είχα διαβάσει σε ένα άρθρο πως το αυτοκίνητο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο για το οποίο δαπανούμε πολλά χρήματα για να το αποκτήσουμε. Και στην συνέχεια το σταθμεύουμε έξω στον δρόμο εκτιθέμενο σε διάφορους κινδύνους.

Εκτεθειμένο και διαθέσιμο για όποιον θέλει να το πάρει ή του προκαλέσει ζημία. Σαν να αφήνουμε ένα πορτοφόλι γεμάτο με χαρτονομίσματα χιλιάδων ευρώ σε ένα πεζοδρόμιο.

Και παρόλα αυτά, αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν θέλουμε να το προστατεύσουμε. Αφού δεν μας απασχολεί καθόλου το πως θα ασφαλιστεί.

Καλύψεις όπως η Πυρκαγιά, η Ολική Κλοπή, η Μερική Κλοπή, η Θραύση Κρυστάλλων, η Οδική βοήθεια, η Νομική προστασία, τα Φυσικά φαινόμενα, οι κακόβουλες ενέργειες, οι τρομοκρατικές ενέργειες και οχλαγωγίες και πολλές πολλές ακόμα, αν και μπορεί να μας ακούγονται οικίες ως λέξεις, αρκετοί πιστεύω πως δεν ξέρουν καθόλου πως λειτουργούν και αποζημιώνουν.

Και αν τις γνωρίζεις είσαι σίγουρος πως κάνουν όλες οι καλύψεις για την ασφάλιση του οχήματός σου;

Συνεπώς, η ασφάλιση οχημάτων δεν είναι τελικά μια απλή και σύντομη διαδικασία που μπορεί να γίνει και χωρίς την βοήθεια ενός ασφαλιστή.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ασφαλισμένων συμπεριφέρεται σαν να γνωρίζει με αποτέλεσμα να ασφαλίζεται με τον ίδιο τρόπο που θα παραγγείλει ένα σουβλάκι.

Γνωρίζουμε ή νομίζουμε πως γνωρίζουμε;

Θα πρέπει να ομολογήσω πως όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες τώρα σχετικά με την ασφάλιση οχημάτων.

Γι’ αυτό και είναι πολύ συνηθισμένο όταν με καλούν για να ασφαλίσουμε ένα όχημα ή να ζητήσουν μια προσφορά να μου λένε «Θέλω να τα βάλουμε όλα στην ασφάλεια» ή «Θέλω μια απλή».

Όταν θα μου αναφέρεις «Θέλω να τα βάλουμε όλα στην ασφάλεια» , το πρώτο που θα ρωτήσω για να καταλάβω είναι τι ακριβώς εννοείς; Όταν αναφέρεις όλα, θέλεις να ασφαλίσεις το όχημα σου με καλύψεις όπως την Πυρκαγιά και την Κλοπή;

Για να πάρω συνήθως μια από τις 2 παρακάτω απαντήσεις.

Ναι όλες τις καλύψεις.

ή

Όχι μόνο τα βασικά με οδική βοήθεια ή μόνο θραύση κρυστάλλων.

Ενώ, όταν μου αναφέρεις «Θέλω μια απλή» ξαναρωτάω, τι εννοείς; Για να λάβω ξανά μια από τις παρακάτω απαντήσεις:

Απλό! Ό,τι ορίζει η νομοθεσία.

ή

Τα βασικά και Πυρκαγιά, Κλοπή, Οδική, Φυσικά Φαινόμενα, Τζάμια …. Δηλαδή, θέλεις να περιέχει και προαιρετικές καλύψεις.

Οι απαντήσεις αυτές είναι ενδεικτικές για να καταλάβουμε πως οι περισσότεροι είναι μπερδεμένοι στο θέμα της ασφάλισης του οχήματός τους, γιατί δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί στο πως θα ασφαλιστούν.

Ας το δούμε όμως στην πράξη. Όταν ένας ιδιοκτήτης θέλει να ασφαλίσει το όχημά του, θα πρέπει ενημερωθεί για τις επιλογές που έχει για να ασφαλιστεί.

Για παράδειγμα:

  1. Αν είναι ένα καινούργιο όχημα, μπορεί να ασφαλιστεί για το σύνολο των προαιρετικών καλύψεων που παρέχονται με βάση την εμπορική αξία του οχήματος. Όμως θα μπορέσει να επιλέξει και την κάλυψη Εγγύηση Αξίας αυτοκινήτου που θα του εξασφαλίσει και διασφαλίσει τα πρώτα 2-3 χρόνια, πως σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής του οχήματος ή Ολικής Κλοπής θα αποζημιωθεί με βάση την αξία που είχε αγοράσει το αυτοκίνητο του.

    Και όχι στην τρέχουσα εμπορική αξία του ως μεταχειρισμένο. Όπως ορίζουν οι όροι τις ολικής κλοπής σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

  2. Ένα 2ο παράδειγμα είναι, αν έχουμε και πάλι ένα καινούργιο όχημα και η εμπορική του αξία είναι μεγάλη 50.000€ – 60.000€ ή και παραπάνω θα μπορούσε να επιλέξει να ασφαλίσει το όχημά του όχι μόνο  με το σύνολο των προαιρετικών καλύψεων, αλλά και να του εγκαταστήσει η ασφαλιστική εταιρία δωρεάν ένα σύστημα εντοπισμού που θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση κλοπής, ώστε το όχημα να βρεθεί.

  3. Τέλος, ένα ακόμα παράδειγμα είναι, αν έχουμε ένα όχημα 15ετίας πιθανόν να μην μπορεί να ασφαλιστεί για το σύνολο των προαιρετικών καλύψεων λόγω ηλικίας.

    Αλλά θα μπορέσει να ασφαλιστεί με ορισμένες προαιρετικές καλύψεις όπως την Οδική Βοήθεια, την θραύση κρυστάλλων, την νομική προστασία. Καλύψεις που παρέχονται σε όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Από τα παραπάνω παραδείγματα μπορούμε να δούμε πως ανάλογα με την περίπτωση υπάρχει και μια διαφορετική πρόταση για να ασφαλιστεί κανείς.

Την οποία πρόταση θα αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί ή όχι ο ασφαλισμένος. Αφού όμως πρώτα θα έχει ενημερωθεί από τον ασφαλιστή και κατανοήσει πλήρως τις επιλογές του.

Τότε μόνο θα μπορέσει να πάρει υπεύθυνα και συνειδητά την απόφασή του.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε.

Ένα τελευταίο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ σχετικά με την ασφάλεια οχημάτων είναι:

Η έγκαιρη ανανέωση του ασφαλιστήριου συμβολαίου πριν την λήξη του.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία τις ασφάλισης οχημάτων που το γνωρίζουν επίσης λίγοι σε σχέση με το σύνολο των ασφαλισμένων, είναι και το θέμα της έγκαιρης ανανέωσης του ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Η ανανέωση κάθε φορά θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην ασφάλιση. Για να μην μείνει ανασφάλιστο το όχημα ούτε για ένα λεπτό.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ανανέωση ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου οχήματος γίνεται μόνο αν και εφόσον ο ασφαλισμένος πληρώσει εγκαίρως και πριν αυτό λήξει.

Σε αντίθετη περίπτωση το συμβόλαιο δεν θα ανανεωθεί και σε περίπτωση ζημίας δεν θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη.

Κλείνοντας, θέλω να κρατήσεις 2 βασικά στοιχεία από το συγκριμένο άρθορ.

  1. Στην επόμενη ανανέωση του οχήματός σου, αφιέρωσε μερικά λεπτά μαζί με τον ασφαλιστή σου για να μάθεις περισσότερα για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχεις κάνει.

  2. Φρόντισε να έχει τις κατάλληλες καλύψεις στο όχημα σου. Μην ξεχνάς πως είναι ένα περιουσιακό στοιχείο σου και θα πρέπει να το προστατεύσεις.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφάλιση Υγείας: Οι 5 λόγοι για να είσαι ασφαλισμένος

Next
Next

Γνωρίζεις τι είναι το επασφάλιστρο λόγω ηλικίας ή διπλώματος στην ασφάλιση αυτοκινήτου;