Έχουμε τελικά Ασφαλιστική Παιδεία στην Ελλάδα;

Άκουσε το επεισόδιο

 

Ένα ερώτημα που μακάρι να είχε μια μόνο απάντηση. Βλέπετε η απάντηση διαφέρει ανάλογα σε ποιον απευθύνεις την συγκεκριμένη ερώτηση.

 

Από την δική μου την πλευρά ως Ασφαλιστής, η έννοια της Παιδείας και ειδικά της Ασφαλιστικής είναι ένα θέμα που με απασχολεί χρόνια.

Διότι θεωρώ πως η Ασφαλιστική Παιδεία υπάρχει σε κάποιο βαθμό και πως χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο μέσα στην Ελληνική Κοινωνία.

Τι σημαίνει η λέξη Παιδεία;

Αρχικά, θα ήθελα να δούμε την ερμηνεία της λέξης Παιδεία. Γι’ αυτό και ξεκίνησα το συγκεκριμένο άρθρο κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Εκεί βρήκα στο Wikipedia την παρακάτω ερμηνεία.

Η λέξη Παιδεία χρησιμοποιείτε με την εξής σημασία:

«Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με την διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας. Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου παιδεία, ορίζουμε την μετάφραση των πολιτικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί από την προηγούμενη γενιά, ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια».

Επίσης, αν δούμε και την ετυμολογία της λέξης παιδεία, είναι παράγωγο του αρχαίου ρήματος «παιδεύω», που σημαίνει διδάσκω – εκπαιδεύω.

Αν σε αυτό το σημείο του άρθρου έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι τι σχέση μπορεί να έχουν όλα τα παραπάνω με την Ιδιωτική Ασφάλιση και γιατί στα αναφέρω, θα σου απαντήσω αμέσως.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ή να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την ερμηνεία και την ετυμολογία της λέξης Παιδεία.

Διότι η Παιδεία είναι αυτή που κάνει την κοινωνία μας να εξελίσσεται και να προοδεύει μέσα στα χρόνια και στους αιώνες. Και περνάει από γενιά σε γενιά.

Η Ασφαλιστική Παιδεία υπάρχει τελικά ή είναι απλά ένας ακόμα όρος που χρησιμοποιούμε;

Ας έρθουμε τώρα που ξεκαθαρίσαμε και θυμηθήκαμε ποια είναι η ερμηνεία της λέξης Παιδεία στο θέμα της Ασφαλιστικής Παιδείας.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρω πως Ασφαλιστές, όπως είμαι και εγώ, έχουμε ως κομμάτι της δουλειάς μας να μεταδώσουμε στο σύνολο της κοινωνίας που ζούμε και αποτελούμε μέρος της την Ασφαλιστική Παιδεία. Είμαστε στην ουσία πρεσβευτές της.

Αν καταφέρνουμε ή όχι να αναπτύξουμε την Ασφαλιστική Παιδεία στην κοινωνία μας είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο.

Επανέρχομαι λοιπόν, λέγοντας πως οι ασφαλιστές εκπαιδευόμαστε από τις ασφαλιστικές εταιρείες, που έχουν και αυτές το δικό τους μερίδιο στην ανάπτυξη και μετάδοση της Ασφαλιστικής Παιδείας.

Επειδή, όμως, αυτή η εκπαίδευση δεν αρκεί πολλές φορές, οι ασφαλιστές προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας.

Έτσι ώστε να μπορούμε να ήμαστε επίκαιροι σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να ασφαλίζουμε σωστά όλους όσους μας εμπιστεύονται.

Το θέμα όμως που υπάρχει είναι πως η κοινωνία που ζούμε και αποτελούμε μέρος της, έχει αποδεχτεί τους ασφαλιστές μας κυρίως ως απλούς πωλητές ασφαλιστικών προϊόντων.

Δυστυχώς, εμένα προσωπικά, αυτός ο χαρακτηρισμός και αυτή η αντιμετώπιση ποτέ δεν με βρήκε σύμφωνο. Γι’ αυτόν τον λόγο και λυπάμαι κάθε φορά που θα το ακούσω να αναφέρεται σε μια συζήτηση με ένα φίλο ή πελάτη πως είμαι ένας απλός πωλητής.

Οι ασφαλιστές θα τολμούσα να πω ότι έχουμε τον ρόλο του διδασκάλου. Και αυτός ο ρόλος μας επιβάλλει να μεταφέρουμε στον κόσμο το μήνυμα και τα οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Έτσι ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις στην κοινωνία και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την Ασφαλιστική Κουλτούρα. Και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να επικοινωνούμε το όφελος αυτό σε όλους.

Και εδώ ίσως κάποιος συνάδελφός μου να μου απαντήσει πως ο κόσμος δεν θέλει να μάθει για την ιδιωτική ασφάλιση.

Ισχύει θα απαντήσω εγώ με την σειρά μου!

 

Άκουσε όλα τα επεισόδια του podcast

 

Γιατί να μην θέλεις να μάθεις για την Ιδιωτική Ασφάλιση;

Υπάρχει όμως λόγος που κάποιος δεν θέλει να μάθει για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τι αυτή προσφέρει.

Κι ο λόγος είναι πως όταν κάποιος ακούει για ιδιωτική ασφάλεια αυτό που πρώτα σκέφτεται είναι το κόστος (πόσο κάνει) και μετά το όφελος (τι προσφέρει). Αυτό κάνει πολλές φορές δύσκολο το να κάτσει να ακούσει έναν ασφαλιστή τι έχει να του πει.

Σε αυτό πιστεύω προσωπικά πως έχουμε ευθύνη και εμείς οι ασφαλιστές. Μάθαμε τον κόσμο να σκέφτεται πρώτα με το πόσο θα κοστίσει μια ασφάλεια και μετά με το τι όφελος θα έχει αν την κάνει.

Βέβαια, δεν αναφέρομαι σε όλους, μιας και υπάρχει ένα ποσοστό ασφαλιστών που μεταδίδουν με τον σωστό τρόπο το μήνυμα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο παραπάνω τρόπος σκέψης και αντίληψης που ανέφερα, δυστυχώς πέρασε από γενιά σε γενιά. Από το γονιό στο παιδί και ξανά. Με αποτέλεσμα για δεκαετίες να μην έχει αλλάξει τίποτα σχεδόν. Να έχουν μείνει στάσιμα τα πράγματα και να μιλάμε για την έλλειψη Ασφαλιστικής Παιδείας.

Όμως για σκέψου μία στιγμή!

Εσύ, αν οι γονείς σου δεν είχαν κάνει ποτέ κάποια ιδιωτική ασφάλεια, διότι θεωρούσαν πως δεν είναι κάτι το σημαντικό να το έχετε, ενώ το αντιμετώπιζαν ως ένα ακόμη έξοδο στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό, τότε και εσύ ως ενήλικας πλέον, που έχεις δημιουργήσει την δική σου οικογένεια, γιατί να το σκεφτείς με διαφορετικό τρόπο; Πιθανόν να αποφασίσεις να μην ασφαλιστείς ποτέ!

Αντίθετα, ας υποθέσουμε πως ήσουν το παιδί μίας οικογένειας που οι γονείς του είχαν Ιδιωτική Ασφάλεια, γιατί την θεωρούσαν απαραίτητη.

Έκαναν χρήση όλων των υπηρεσιών και καλύψεων που τους πρόσφερε η ασφάλειά τους. Ενώ όσο και αν κάποιες φορές το κόστος διατήρησης της ασφάλειας τους δυσκόλευε πάντα το είχαν σαν προτεραιότητα. Τότε και εσύ ως ενήλικας τι άποψη θα είχες για την Ιδιωτική Ασφάλεια; Υπήρχε περίπτωση να αφήσεις εσένα και την οικογένεια σου ανασφάλιστη;

Στα παραπάνω παραδείγματα θα μπορούσε κάποιος να πει, πως η μια οικογένεια δεν έχει Ασφαλιστική Παιδεία, ενώ η άλλη έχει.

Εγώ από την άλλη πλευρά, θα έλεγα πως στην μια περίπτωση αναπτύχθηκε η Παιδεία, ενώ στην άλλη όχι. Διότι για να αναπτυχθεί όπως ανέφερα και παραπάνω θα πρέπει να βοηθήσει ο Ασφαλιστής.

Άρα, το ερώτημα μας είναι: Αν ήσουν το παιδί της πρώτης οικογένειας, μπόρεσε ποτέ κάποιος ασφαλιστής να σου περάσει το μήνυμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης; Του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για τα οφέλη και όχι για το κόστος μόνο;

Αν θέλουμε να υπάρξει κάποια στιγμή Ασφαλιστική Συνείδηση στην κοινωνία μας, θα πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δώσουν τις απαραίτητες ευκαιρίες.

Η οικογένεια από τη μία βάσει του παραδείγματός μας να αφήσει τον Ασφαλιστή να μεταφέρει το όφελος και ο Ασφαλιστής από την άλλη να προσπαθήσει με «επιμονή» και υπομονή να τους περάσει το μήνυμά του. Και όλα αυτά πάντα βέβαια σε λογικά πλαίσια.

Αν λοιπόν καταλήγω σε κάποιο συμπέρασμα είναι πως η Ασφαλιστική Παιδεία υπάρχει σε όλους μας.

Σίγουρα 100% σε όλους όσους έχουν ασφαλιστεί και διατηρούν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στους υπόλοιπους θα δημιουργηθεί και θα αναπτυχθεί με υπομονή και «επιμονή», εφόσον δώσουν την ευκαιρία να ακούσουν έναν ασφαλιστή.

 
 

Στο μέλλον η κοινωνία μας θα χρειαστεί να έχει αναπτυγμένη την Ασφαλιστική Παιδεία.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο και πιο «σίγουρο» μέλλον ως κοινωνία θα πρέπει να φροντίσουμε στην ανάπτυξή της.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές, η πρόσβαση σε ιδιωτικές μονάδες υγείας (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα), το υψηλό κόστος για την φροντίδα της υγείας μας και πολλά ακόμα είναι οι λόγοι που χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση.

Αν καταλάβουμε πως για να αντιμετωπίσουμε ότι απρόοπτο πλέον έρθει στην ζωή μας, χρειαζόμαστε την Ιδιωτική Ασφάλιση, τότε θα έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε την Παιδεία. Ενώ αν την Παιδεία αυτή την περάσουμε στα παιδιά μας, τότε η Παιδεία θα αναπτυχθεί και στο μέλλον.

Έτσι, στο μέλλον η Ιδιωτική Ασφάλιση πραγματικά θα έχει γίνει μέρος της ζωής μας. Και θα προστατεύει ακόμα περισσότερους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν.

Θέλω να ξέρω τι πληρώνω κάθε μήνα.

Γιατί «όταν ξέρεις τι πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα» μπορείς να κάνεις έναν ακόμα καλύτερο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Διότι δεν θα ανησυχείς για απρόοπτα έξοδα όπως παράδειγμα μια νοσηλεία ή μια καταστροφή της περιουσίας σου. Καθώς η Ιδιωτική ασφάλιση, για την οποία πληρώνεις ένα ασφάλιστρο, θα καλύψει όλα τα έξοδα που θα προκύψουν.

Έξοδα σίγουρα πολύ πολύ μεγαλύτερα από το ασφάλιστρο που πληρώνεις κάθε μήνα.

Την φράση «θέλω να ξέρω τι πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα» την άκουσα πριν από χρόνια σε ένα ραντεβού μου. Είναι μια φράση που με ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Μια φράση ενός ανθρώπου που είχε καταλάβει στο 100% την σημασία της ιδιωτική ασφάλισης. Μια φράση που συμπυκνώνει την ουσία του να είσαι ασφαλισμένος.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Αυτό που θα ήθελα να κρατήσεις διαβάζοντας αυτό το άρθρο είναι το παρακάτω μήνυμα μου.

Αν δεν είσαι ασφαλισμένος ή δεν πιστεύεις στην ιδιωτική ασφάλιση, δώσε μια ευκαιρία σε έναν ασφαλιστή να σου μιλήσει. Άφησέ τον να σου πει για το όφελος που προσφέρει η ασφάλεια και στην συνέχεια για το κόστος (εφόσον σε ενδιαφέρει) για να ασφαλιστείς.

Ανάλογα με τις ανάγκες σου, ο ασφαλιστής θα είναι αυτός που θα σου προτείνει τις κατάλληλες καλύψεις, ώστε να είσαι σωστά ασφαλισμένος. Για να νιώθεις ασφαλής τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου.

Ακόμα όμως και να μην ασφαλιστείς, θα έχεις κάνει κάτι πολύ σημαντικό! Θα έχεις ακούσει για το όφελος της ασφάλισης. Θα έχει γίνει μια αρχή για να αποκτήσεις την ασφαλιστική κουλτούρα.

Στο χέρι σου θα είναι αν στο μέλλον θα το σκεφτείς και θα ασφαλιστείς ή θα επιλέξεις να αναλάβεις το κόστος της απόφασής σου να μείνεις ανασφάλιστος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με εμάς τους ασφαλιστές από την άλλη θα ήθελα να πω ένα μόνο πράγμα ως ένας άνθρωπος που είμαι από το 2001 μέχρι και σήμερα ενεργός ασφαλιστής.

Ως ένας άνθρωπός που αγαπάω την συγκεκριμένη δουλειά και αυτό που προσφέρω κάθε φορά που αποζημιώνεται ένας πελάτης μου.

Ας μιλήσουμε απλά και ειλικρινά σε όλους για την δουλειά μας και την Ιδιωτική Ασφάλιση. Όχι μόνο για προγράμματα και κόστη ασφάλισης. Αλλά για το όφελος του να είσαι ασφαλισμένος, ώστε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η Παιδεία της Ιδιωτικής Ασφάλισης.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφάλιση Ρυμούλκας: Τι ισχύει μετά την τελευταία αλλαγή στην νομοθεσία;

Next
Next

Οι «Απαράδεκτοι» Ασφαλιστές. Μια αντίληψη που κρατάει χρόνια!