Ασφάλιση Ρυμούλκας: Τι ισχύει μετά την τελευταία αλλαγή στην νομοθεσία;

Αν είσαι ιδιοκτήτης ρυμούλκας όπως τρέιλερ, μπαγκαζιέρας, τροχόσπιτου, λέμβου τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως τόσο ο τρόπος κυκλοφορίας τους όσο και ο τρόπος ασφάλισής τους έχει αλλάξει.

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες 2805/2021 και 292015/2021 του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών, όλα τα ρυμουλκόμενα θα πρέπει πλέον να διαθέτουν την δική τους άδεια κυκλοφορίας και την δική τους ασφάλιση.

Τι ίσχυε για τα ρυμουλκόμενα στο παρελθόν;

Μέχρι και πριν τις αποφάσεις του Υπουργείου, όλα τα ρυμουλκόμενα είχαν τον ίδιο αριθμό κυκλοφορίας με το όχημα που τα έλκυε. Ενώ η ασφάλισή τους ήταν ενσωματωμένη στην ασφάλεια του οχήματος που τα έλκυε.

Συγκεκριμένα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο απλά ανέφερε στο πεδίο της χρήσης πως έλκυε ρυμούλκα 2 ή 4 τροχών. Ανάλογα με τον αριθμό των τροχών της ρυμούλκας υπήρχε και η ανάλογη προσαύξηση στο κόστος ασφάλισης.

Η προσαύξηση αυτή είχε την μορφή επασφάλιστρου και κυμαινόταν στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες 20% ή 40% ανάλογα με τον αριθμό των τροχών.

Με αυτόν τον τρόπο δινόταν επέκταση της κάλυψης Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων (Σωματικές ή Υλικές Βλάβες) στην ρυμούλκα, ώστε να δοθεί αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος και πάντα στη περίπτωση που το υπαίτιο όχημα είχε προκαλέσει στο τρίτο όχημα Υλικές ζημίες ή Σωματικές βλάβες με την ρυμούλκα και όχι με το κύριο όχημα.

Τέλος, το ρυμουλκόμενο όχημα μπορούσε να το έλκει κατά το παρελθόν μόνο ένα όχημα, εφόσον και το κύριο όχημα αλλά και η ρυμούλκα είχαν τον ίδιο αριθμό κυκλοφορίας.

 
 

Τι ισχύει σήμερα για τα ρυμολκόμενα οχήματα;

Από το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2022 και μετά, η οδηγία του Υπουργείου αναφέρει πως όλα τα οχήματα της κατηγορίας Ο (Όμικρον) θα πρέπει να αποκτήσουν δικές τους πινακίδες και δικές τους άδειες κυκλοφορίας.

Στην κατηγορία Όμικρον υπάγονται:

  • Τα τρέιλερ

  • Οι μπαγκαζιέρες

  • Τα τροχόσπιτα

  • Ορισμένα γεωργικά μηχανήματα καθώς και κάθε είδους ελκούμενα.

Επιπλέον, τα κύρια οχήματα που τα έλκουν θα πρέπει να διαθέτουν αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο κοτσαδόρο. Ενώ αν ένα όχημα έχει σταθερό κοτσαδόρο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αντικατάστασή του με έναν από του τύπους που ανέφερα.

Αυτονόητο θεωρείται πως κατά την κίνηση του κύριου οχήματος αν δεν έλκει κάποιο ρυμουλκόμενο ο κοτσαδόρος θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Κ.Τ.Ε.Ο. ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να έχει φροντίσει να το αφαιρέσει πριν περάσει από έλεγχο.

Ποιες καλύψεις προσφέρονται για την ασφάλιση των ρυμουλκόμενων;

Ως οχήματα πλέον με δική τους άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα θα πρέπει να καλύπτονται όπως και όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν για:

  • Σωματικές Βλάβες έναντι τρίτων έως € 1.300.000

  • Υλικές Ζημίες έναντι τρίτων έως €1.300.000

  • Υλικές ζημίες από ανασφάλιστο όχημα

Εφόσον έχουν την δική τους ασφάλιση και πινακίδα μπορούν να έλκονται από οποιοδήποτε όχημα με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Στην περίπτωση ατυχήματος, η ασφάλιση του ρυμουλκόμενου οχήματος θα ενεργοποιηθεί για να αποζημιώσει. Ενώ αν έχει προκαλέσει ζημίες και το κύριο όχημα, για την αποζημίωση των ζημίων θα ενεργοποιηθεί και το δικό του ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Για παράδειγμα, αν υπάρξει ένα ατύχημα με υλικές ζημίες κατά το οποίο έγινε σύγκρουση με το κυρίως όχημα και στην συνέχεια το ρυμουλκόμενο συγκρούστηκε με το όχημα του τρίτου, επίσης, αλλά σε διαφορετικό σημείο θα πρέπει να γίνουν δύο δηλώσεις, ώστε να αποζημιωθεί το τρίτο όχημα.

Δηλαδή μια δήλωση από το κυρίως όχημα για το σημείο που αυτό συγκρούστηκε με το όχημα του τρίτου , καθώς και μία δήλωση από το ρυμουλκόμενο όχημα για το σημείο αυτό που συγκρούστηκε με το όχημα του τρίτου.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Τι ισχύει με όσα ρυμουλκόμενα δεν έχουν δικές τους πινακίδες;

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ρυμουλκόμενα που δεν έχουν δικές τους ακόμα πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, ο τρόπος κυκλοφορίας τους και ασφάλισής τους παραμένει ως είχε στο παρελθόν.


Θέλεις να ασφαλίσεις το όχημα σου;

Επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση για το όχημα σου.

 

Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Γιατί να ασφαλιστώ ιδιωτικά για επισκέψεις σε Ιατρούς και Διαγνωστικές εξετάσεις;

Next
Next

Έχουμε τελικά Ασφαλιστική Παιδεία στην Ελλάδα;