Οι 6 τρόποι, να μειώσεις το κόστος του συμβολαίου Υγείας σου.

Το κόστος της ασφάλισης υγείας είναι ένα από τους βασικούς παράγοντες για την απόκτηση και την διατήρηση ενός συμβολαίου.

Πως να μειώσω το ασφάλιστρο στην ασφάλεια υγείας; Ορφανίδης Νίκος
 

Το πόσο και το πότε θα αυξηθεί το κόστος σε ένα συμβόλαιο υγείας ή αν θα παραμείνει σταθερό είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι στα ραντεβού με πελάτες.

Γι’ αυτόν τον λόγο σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας 6 τρόπους που υπάρχουν, ώστε να μειώσουμε το κόστος του συμβολαίου.

Οι 6 τρόποι μείωσης του κόστους ασφάλισης υγείας.

1. Βρίσκουμε τις πραγματικές ανάγκες μας και ασφαλιζόμαστε γι’ αυτές.

Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα ασφάλισης Υγείας είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τι ακριβώς μας ενδιαφέρει να καλύψουμε.

Αν θέλουμε, δηλαδή, να καλύψουμε το κόστος των επισκέψεων σε γιατρούς και τις διαγνωστικές εξετάσεις ή το κόστος από μια νοσηλεία σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο, είτε αν θέλουμε να καλύψουμε και τις 2 περιπτώσεις.

Να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα πάνω στις ανάγκες μας  χωρίς να περιέχει καλύψεις που δεν μας ενδιαφέρουν πληρώνοντας επιπλέον ασφάλιστρο γι’ αυτές τις καλύψεις που δεν επιθυμούμε.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με την βοήθεια του ασφαλιστή τόσο για να εντοπίζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες όσο και να συνθέσουμε τις καλύψεις που θα περιέχονται στο πρόγραμμα υγείας μας.

2. Εκμεταλλευόμαστε όλες τις διαθέσιμες εκπτώσεις που μας παρέχει το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν μια σειρά από εκπτώσεις στους πελάτες που θέλουν να κάνουν ένα πρόγραμμα υγείας.

Οι πιο συνηθισμένες εκπτώσεις είναι αυτές που αναφέρονται στο τρόπο και την συχνότητα πληρωμής.

Μπορούμε να επιλέξουμε να  πληρώσουμε ετήσιο (εφάπαξ) το ασφάλιστρο του συμβολαίου υγείας και να έχουμε 5% έκπτωση στο σύνολο, ενώ αν επιλέξουμε το συμβόλαιο να πληρώνεται μέσω πάγιας εντολής υπάρχει επιπλέον έκπτωση 5%.

Μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε μια έκπτωση από 5% έως 10% στα ασφάλιστρα μόνο από αυτή την περίπτωση.

Μια ακόμα έκπτωση που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε είναι αυτή που αφορά την ασφάλιση δύο ή περισσότερων ατόμων.

Ισχύει στην περίπτωση ασφάλισης μιας οικογένειας, είτε αν ασφαλιστούν όλοι (πατέρας, μητέρα, παιδιά ή παιδί), είτε ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας (πχ γονιός με παιδί ή μόνο τα παιδιά).

Οι εκπτώσεις που δίνονται είναι 5% για κάθε επιπλέον μέλος που ασφαλίζεται στο ίδιο συμβόλαιο υγείας. Μια έκπτωση που μπορεί αν φτάσει έως και 20% (όταν ασφαλιστούν 5+ μέλη).

Αν τώρα συνδυαστούν όλες οι παραπάνω εκπτώσεις, δηλαδή του τρόπου πληρωμής (πάγια εντολή), της συχνότητας (ετήσιο) και των μελών που ασφαλίζονται μπορούμε να έχουμε έως και 30% (για 5+ ασφαλιζόμενα μέλη).

3. Επιλέγω αν θέλω να έχω πλήρη πρόσβαση σε όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία ή σε συγκεκριμένα που συνεργάζεται η ασφαλιστική εταιρία.

Μια ακόμα παράμετρος που υπάρχει, ώστε να μειώσουμε το ασφάλιστρο, είναι να επιλέξουμε τι είδους πρόσβαση και ποια νοσοκομεία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με το συμβόλαιο υγείας μας.

Για παράδειγμα, αν κατοικούμε στην Αττική, μπορούμε να επιλέξουμε πρόσβαση σε νοσοκομεία που βρίσκονται κυρίως στην Αττική και όχι σε όλη την Ελλάδα.

Πάντα ελέγχουμε τις επιλογές που μας δίνονται από το πρόγραμμα που ασφαλιζόμαστε σχετικά με τα νοσοκομεία που υπάρχει συνεργασία.

4. Επιλέγω αν θέλω να έχω κάλυψη μόνο στην Ελλάδα ή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιλέγω αν θα έχω πρόσβαση μόνο σε Ιδιωτικά νοσοκομεία μόνο εντός Ελλάδας ή όχι. Είναι αυτονόητο πιστεύω πως διαφορετικό κόστος έχει ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που καλύπτει μόνο στην Ελλάδα και διαφορετικό όταν έχει παγκόσμια κάλυψη.

Στην Ελλάδα το κόστος μια νοσηλείας που θα πρέπει να αποζημιώσει μια ασφαλιστική εταιρία είναι πιο «ελεγχόμενο» σε σχέση με το εξωτερικό. Εκεί το κόστος διαφέρει ανάλογα με την χώρα και την Ήπειρο. Ενώ οι ασφαλιστικές δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν συνεργασία με όλα τα νοσοκομεία στο εξωτερικό.

Όταν αναφερόμαστε στο εξωτερικό εννοούμε Ευρώπη και εκτός Ευρώπης.

5. Επιλέγω την συμμετοχή μου στα έξοδα νοσηλείας.

Η συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας, γνωστή και ως απαλλαγή, είναι τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς σε μια νοσηλεία ή ένα χειρουργείο, ένα μέρος από το συνολικό κόστος, ενώ το υπόλοιπο αναλαμβάνει να το πληρώσει η ασφαλιστική εταιρία.

Ανάλογα με το αν έχουμε συμμετοχή ή όχι το κόστος του συμβολαίου υγείας μας αυξάνεται ή μειώνεται.

Και πολύ σωστά μαντέψατε πως όταν μιλάμε για μηδενική συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας το ασφάλιστρο αυξάνεται κατά πολύ.

Αντίθετα, αν επιλέξουμε να συμμετέχουμε στα έξοδα νοσηλείας είτε με ένα συγκεκριμένο ποσό, είτε με ποσοστό στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας το ασφάλιστρο μειώνεται.

Οι επιλογές που έχουμε σε συμμετοχές με συγκεκριμένο πόσο είναι 500€, 1.500€ και 2.000€, ενώ σε ποσοστό 10% ή 20% επί του συνόλου των εξόδων νοσηλείας.

6. Αξιοποιούμε τα προνόμια νοσηλείας που μας παρέχονται από την ασφαλιστική εταιρία για το πρόγραμμα υγείας μας.

Αρχικά, να διευκρινίσουμε πως τα προνόμια νοσηλείας παρέχονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και δεν αποτελούν μέρος των καλύψεων του συμβολαίου υγείας. Στόχο έχουν να μειώσουν ή ακόμα να μηδενίσουν την συμμετοχή (απαλλαγή) σε μια νοσηλεία.

Συνήθως αφορούν συγκεκριμένα νοσοκομεία που η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρία έχει συμφωνήσει να ισχύουν τα προνόμια νοσηλείας.

Με την χρήση των προνομίων μπορούμε αν έχουμε επιλέξει μια συμμετοχή στο πρόγραμμα νοσηλείας μας π.χ. 1.500€ να το «μετατρέψουμε» σε πρόγραμμα 100% χωρίς καμία συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας.

Με αυτόν τον τρόπο και πληρώνουμε μειωμένα ασφάλιστρα και μειώνουμε ή μηδενίζουμε την όποια συμμετοχή έχει το πρόγραμμά μας εξοικονομώντας ακόμα περισσότερα χρήματα.

 

Οι λόγοι των αυξήσεων και αναπροσαρμογών στα συμβόλαια υγείας.

Οι παραπάνω 6 τρόποι που αναφέρω πως θα μειώσουμε το κόστος της ασφάλισης υγείας θα μας βοηθήσουν όχι μόνο για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε άμεσα μια ασφάλιση υγείας, αλλά και να την διατηρήσουμε μέσα στα χρόνια.

Διότι οι αυξήσεις θα πραγματοποιούνται πάντα και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι.

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με την ηλικία μας. Όσο μεγαλώνουμε το κόστος αυξάνεται διότι θεωρητικά είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουμε μια ασθένεια.

  • Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αύξηση του συνολικού κόστους των παροχών υγείας, δηλαδή του κόστους νοσηλείας, τις χρεώσεις των ιατρών, νοσοκομείων, φαρμάκων κ.α.

Βέβαια, υπάρχει περίπτωση μια ασφαλιστική εταιρία να προχωρήσει σε αύξηση στο κόστος ενός συμβολαίου μόνο για την περίπτωση της ηλικίας μην υπολογίζοντας την δεύτερη περίπτωση του κόστους παροχών υγείας καθόλου (μηδενική αύξηση).

Όπως στην περίπτωση της Interamerican για το πρόγραμμα υγείας Be Well Νοσηλεία από ασθένεια/ατύχημα και ειδικά για τους πελάτες που είχαν επιλέξει το Βασικό πλάνο Νοσοκομείων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση προγράμματος όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση στα ασφάλιστρα, αλλά υπήρξε και μείωση (έκπτωση) -2% (για το 2021).

 

Άκουσε τα επεισόδια του Podcast

 

Το πρόγραμμα ασφάλισης Υγείας Be Well από την Interamerican.

Το Be Well είναι ένα να από τα ελάχιστα προγράμματα ασφάλισης υγείας που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε.

Είναι 100% ευέλικτο, προσθέτοντας και διαμορφώνοντας  ο κάθε ένας μας το δικό του πρόγραμμα με τις επιθυμητές καλύψεις και συμμετοχές, εκμεταλλευόμενοι  όλες τις παρεχόμενες εκπτώσεις ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό ασφάλιστρο για να ασφαλιστούμε.

Οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν είναι δεκάδες, αφού μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στις καλύψεις:

Επιπλέον επιλογές που έχουμε για την διαμόρφωση του δικού μας προγράμματος υγείας είναι η θέση νοσηλείας, το δίκτυο των νοσοκομείων για νοσηλεία, η συμμετοχή (απαλλαγή), ο τρόπος συμμετοχής (μια φορά το έτος ή σε κάθε νοσηλεία) κ.α.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

Συμπέρασμα.

Υπάρχουν 6 τρόποι με του οποίους μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ενός προγράμματος υγείας.

Είτε η μείωση έχει να κάνει με το να φέρουμε το ασφάλιστρο στα «μέτρα» μας, ώστε να ξεκινήσουμε ένα συμβόλαιο υγείας, είτε να το διατηρήσουμε για πολλά πολλά χρόνια.

Αρκεί να εκμεταλλευόμαστε όχι μόνο τις παρεχόμενες εκπτώσεις, αλλά και τα προνόμια νοσηλείας που συνοδεύουν κάθε συμβόλαιο υγείας.

Για να μπορέσουμε, όμως, να το επιτύχουμε θα πρέπει να έχουμε και την βοήθεια του ασφαλιστή. Ο ασφαλιστής είναι αυτός που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε και τους 6 τρόπους μείωσης των ασφαλίστρων. Είναι αυτός που μπορεί να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα υγείας ανάλογα με τις ανάγκες μας.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Η αξία της ξεκούρασης.

Next
Next

Πως μπορούμε να ασφαλίσουμε το εισόδημα μας; (Μέρος Β’).