Η στιγμή της αλήθειας, για τις πυρκαγιές και την περιουσία μας.

Με τις Αστικές Πυρκαγιές να είναι όλο και ποιο συχνές και καταστροφικές οι Ασφαλιστικές αποζημιώνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

 

Μετά το τέλος κάθε πυρκαγιάς προσπαθούμε και επιστρέφουμε στην κανονικότητα μας.

Με τις πρόσφατες πυρκαγιές σε κάθε γωνία της Ελλάδας που έχουν σβήσει να βρίσκονται σε ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό. Παρελθόν βέβαια για όλους εμάς που δεν έχουμε υποστεί ζημίες.

Αντίθετα με όσους έχουν υποστεί ζημίες, να αποτελεί το παρόν τους. Όπως και για όσους βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το μέρος τους από τις ενεργές πυρκαγιές που υπάρχουν ακόμα, να αποτελεί ένα πιθανό καταστροφικό μέλλον.

Οι ζημίες βέβαια σε ότι έχει να κάνει με την χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών που έχουν καεί βρίσκονται και αυτές ακόμα στο προσκήνιο και θα συνεχίσουν να βρίσκονται για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.

Μέχρι η φύση να βρει ξανά το τρόπο  να αποκαταστήσει αυτά τα μικρά οικοσυστήματα που καταστράφηκαν. Μην ξεχνάμε πως οι ζημίες που αφορούν το περιβάλλον, μας αφορούν όλους. Πολύ παραπάνω βέβαια, όσους κατοικούν στις περιοχές που κάηκαν.

 
 

Οι υλικές ζημίες από πυρκαγιά και φυσικά φαινόμενα. “Η στιγμή της αλήθειας”.

Οι περιουσίες που καταστράφηκαν, δύσκολο θα μπορέσουν να δημιουργηθούν ξανά στο μεγαλύτερο μέρος τους. Χρειάζεται αρκετός χρόνος και αρκετά χρήματα από τους ιδιοκτήτες.

Μόνο όσες είχαν ασφαλιστεί είχαν την τύχη στο παρελθόν την δυνατότητα να αποζημιωθούν 100% και άμεσα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες κατοικιών, αυτοκινήτων και επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το οικονομικό τους κομμάτι.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κάθε φορά, έμπρακτα παρουσιάζουν τα αντανακλαστικά τους και τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν στην κοινωνία.

Ειδικά στην περίπτωση της Interamerican, οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια το 2021 ανήλθαν συνολικά σε 4 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν μόνο ζημίες για τον μήνα Αύγουστο.

Μέσα από συνοπτικές διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης στάθηκε δίπλα στους πελάτες τις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καθώς επίσης και στους πελάτες που επλήγησαν την ίδια χρονιά από χαλαζόπτωση στην Καβάλα.

Συγκεκριμένα, με τα συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώθηκαν στην Αττική και την Εύβοια,  57 κατοικίες, 11 επιχειρήσεις, 14 οχήματα και ένα πάρκο φωτοβολταϊκών που καταστράφηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια.

Με την πρώτη αποζημίωση ύψους 145.000€ να καταβάλλεται για μια κατοικία που κάηκε στην περιοχή των Αφιδνών, μέσα σε μόλις τρείς ημέρες από την καταστροφή της.

Επιπλέον για τις ζημίες από την χαλαζόπτωση στην Καβάλα η Interamerican αποζημίωσε επιπλέον 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις αφορούσαν 950 οχήματα, 31 κατοικίες και επιχειρήσεις και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα μεγάλα ποσά αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές που φαντάζουν απίστευτα.

Τα νούμερα φαντάζουν σε κάποιον μεγάλα πιθανόν. Όμως είναι πραγματικά και αφορούν συνανθρώπους μας, που αποζημιώθηκαν για τις ζημίες που υπέστησαν οι περιουσίες τους. Αυτοί είχαν προνοήσει να είναι εξασφαλισμένοι. Οι υπόλοιποι όμως;

Πιθανόν να μην γνώριζαν πως θα μπορούσαν να ασφαλιστούν. Πιθανότατα να μην πίστευαν πως θα μπορούσαν να πάθουν μια τέτοιας έκτασης ζημία. Πιθανόν να είχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ασφαλιστικές θα αποζημίωναν σε μια ολοκληρωτική καταστροφή.

Όμως όπως είδαμε στην πράξη, άμεσα λίγες μέρες μετά τις καταστροφές οι ασφαλιστικές εταιρίες ήταν εκεί να αποζημιώσουν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί. Ήταν εκεί, για να κάνουν την δουλεία τους.

Και οι αποζημιώσεις που ανέφερα παραπάνω αφορούσαν μόνο μια ασφαλιστική εταιρία και τους πελάτες της. Ας σκεφτούμε για μία στιγμή, πόσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό πόσο αποζημίωσης με όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες μαζί. Και πάλι όμως είναι πολύ μικρότερο από το σύνολο του πραγματικού ύψους ζημίων.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, κάθε καλοκαίρι βρίσκονται μπροστά σε πλήθος ζημίων από πυρκαγιές και καλούνται να αποζημιώσουν εκατομμύρια ευρώ για υλικές ζημίες.

Αισθανόμενες την ανάγκη να ανταποκριθούν άμεσα και όπως είχαν υποσχεθεί στους πελάτες τους, προχωρούν και αποζημιώνουν άμεσα τους πελάτες τους, με απλές διαδικασίες.

Το θέμα όμως που παραμένει και μας απασχολεί κάθε καλοκαίρι είναι το πλήθος των ανασφάλιστων κατοικιών, επιχειρήσεων και οχημάτων για ακραία φυσικά φαινόμενα και πυρκαγιά

Με την κλιματική αλλαγή να είναι εδώ και γνωρίζοντας πλέον πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά, εμείς τι πράττουμε την επόμενη ημέρα για την προστασία της περιουσίας μας;

Θα πρέπει όλοι όσοι παραμένουν ανασφάλιστοι να έχουν στο μυαλό τους πως την επόμενη φορά που μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα απειλήσει την περιουσία τους δεν θα υπάρχει δικαιολογία πως δεν γνώριζαν ότι μπορούσαν να ασφαλιστούν.

Είναι ατομική μας ευθύνη η προστασία της περιουσίας μας και όχι του κράτους.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφαλιστικές Καλύψεις: Τα Φυσικά Φαινόμενα.

Next
Next

Γνωρίζεις τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας;