Έρευνα: Ποιο είναι το προφίλ της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα;

Μια μεγάλη έρευνα της Eurostat ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2020 σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας υγείας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

eureuna-to-profil-dhmosias-ygeias
 

Τα σημεία αξιολόγησης της έρευνας

Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα η έρευνα εστιάζει στο προφίλ υγείας της χώρα μας. Για την δημιουργία του προφίλ υγείας η ερεύνα έθεσε ως σημαντικά σημεία αξιολόγησης τα παρακάτω:

  1. Κατάσταση υγείας των πολιτών

  2. Παράγοντες κινδύνου της υγείας των πολιτών

  3. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα

Θα ήθελα να σταθώ στα αποτελέσματα της έρευνας σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα υγείας.

Για τα αποτελέσματα των άλλων δύο σημείων θα αναφερθώ επιγραμματικά.

1. Κατάσταση υγείας των πολιτών

Η Ελλάδα έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής (81,4 έτη) από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει μείωση στην αιτία θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο τα τελευταία έτη.

Αντίθετα όμως υπάρχει αύξηση στης αιτίες θανάτου εξαιτίας διαφόρων μορφών καρκίνου και του διαβήτη.

2. Παράγοντες κινδύνου της υγείας των πολιτών

Η Ελλάδα διατηρεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης σε ότι αφορά το κάπνισμα ως παράγοντας κινδύνου της υγείας των πολιτών.

Ένας στους τέσσερίς Έλληνες καπνίζουν σε καθημερινή βάση. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία και ειδικά στα παιδία. Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας οφείλονται τόσο στην διατροφή όσο και στην έλλειψη άσκησης.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον ο τρίτος παράγοντας που είναι το σύστημα υγείας, βελτιωθεί.

3. Το σύστημα υγείας.

Η δαπάνη κατά κεφαλή το 2017 για την υγεία ήταν μόλις €1.623, το χαμηλότερο στην Ε.Ε. Σε αυτό συντέλεσε, οι αλλαγές των προηγούμενων ετών λόγο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ενώ το 1/3 των δαπανών στην υγεία προέρχονται από τα νοικοκυριά για ιδιωτικές δαπάνες που αφορούν νοσηλείες, φάρμακα, εξωνοσοκομιακή περίθαλψη και νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Επιπλέον σε ότι έχει να κάνει με την προσβασιμότητα των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, το κόστος συνεχίζει να αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας.

Χαρακτηριστικά η έρευνα αναφέρει πως ένα στα δέκα νοικοκυριά υφίστανται καταστροφικές δαπάνες υγείας.

 
 

Οι κύριοι τομείς δαπανών στο σύστημα υγείας.

Στην έρευνα αναφέρονται πως οι κύριοι τομείς δαπανών μέσα στο σύστημα υγείας είναι η νοσοκομειακή περίθαλψη (42%), τα φάρμακα (31%) και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Από τα παραπάνω το 50% των δαπανών για φάρμακα και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη γίνονται με πληρωμές ιδιωτικά όπως και το το 1/5 των νοσοκομειακή περίθαλψης. Ειδικά στην πρόληψη η δαπάνη ανά άτομο είναι 20€/έτος.

 
dapanes-ygeias-sxhma-9.jpg
 

Η πρόληψη ή προληπτική φροντίδα αναφέρεται σε εξετάσεις όπως το τεστ Παπανικολάου, ο έλεγχος μαστού, ο έλεγχος προστάτη, οι μικροβιολογικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, το Check up κ.α. Το ετήσιο ποσό ανά άτομο αποτελεί το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα της μη έγκαιρης εύρεσης ενός προβλήματος υγείας έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα υγείας όταν φτάσει στο στάδιο της νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός πως το εθνικό σύστημα υγείας δεν βασίζεται στην πρόληψη της υγείας, αλλά στην απευθείας νοσηλεία.

Για παράδειγμα όλα τα αιφνίδια περιστατικά υγείας είτε σοβαρά είτε απλά αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία τον νοσοκομείων με μεγάλες αναμονές, ενώ τα περισσότερα καταλήγουν σε εισαγωγές για περαιτέρω παρακολούθηση της υγείας του ασθενή.

Στην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό πως μεγάλο μέρος του κόστους υγείας το πληρώνουν ιδιωτικά οι πολίτες.

Το 35% των ετήσιων δαπανών πληρώνονται ιδιωτικά και προέρχονται από της συμμετοχές στα φάρμακα, της υπηρεσίες υγείας που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥ, την νοσοκομειακή περίθαλψη, την «άτυπες πληρωμές» προς γιατρούς και η οδοντιατρική κάλυψη.

 
dapanes-ygeias-ellada.jpg
 

Δυστυχώς αν και μεγάλο μέρος αυτών το δαπανών θα μπορούσε να το καλύψει ο κλάδος της Ιδιωτικής ασφάλισης, οι πολίτες δεν το προτιμούν.

Για αυτό και μόνο το 4% από το σύνολο των δαπανών υγείας αναφέρεται σε συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

 
 

Προσβασιμότητα.

Στο μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα υγείας, η έρευνα αποκαλύπτει πως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (1 στα 10) δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζεται ενώ 1 στα 5 νοικοκυριά δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους στις δημόσιες δομές.

Επιπλέον δεν μπορούν να καλύψουν ιδιωτικά της ανάγκες τους λόγο του υψηλού κόστους των υπηρεσιών.

Από περαιτέρω αναλύσεις προκύπτει πως το 80% των καταστροφικών δαπανών στην Ελλάδα συγκεντρώνεται στο 40% των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Σε αυτό όπως έχουμε αναφέρει και ποιο πάνω συμβάλλουν και οι λεγόμενες «άτυπες πληρωμές» προς γιατρούς ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν καλύτερη ή ταχύτερη φροντίδα υγείας.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Η έρευνα για το προφίλ υγείας στην Ελλάδα, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το γνωστό σε όλους μας πρόβλημα του υψηλού κόστους υπηρεσιών υγείας, την αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να λειτουργεί πρώτα μέσα από τη πρόληψη και μετά την νοσηλεία και την αδυναμία του συστήματος υγείας να παρέχει πρόσβαση σε δομές για το σύνολο του πληθυσμού.

Αν και γνωστά σε όλους μας, οι πολίτες στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη των αναγκών τους όμως με πολύ χαμηλά ποσοστά.

Σε αυτό συμβάλει αρχικά η έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας και της εντύπωσης πως είναι μια επιλογή με υψηλό κόστος.

Μια εντύπωση που δεν ισχύει, διότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργεί και προτείνει προγράμματα – λύσεις ασφάλισης με προσιτά ασφάλιστρα για όλους.


Αν το παραπάνω άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον και σας βοήθησε, μπορείτε να το κοινοποιήσετε στα social media σας. Ακόμα μπορείτε να το στείλετε σε κάποιον που πιστεύεται πως θα τον ενδιέφερε. Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για τα οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλειας.

Τέλος ακολουθήστε με σε Facebook, LinkedIn και Instagram ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα μου.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου.

Next
Next

Λίπος στη κοιλία - 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε.