4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ο Καρκίνος σε οποιαδήποτε μορφή του αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου σε Ευρώπη και Ελλάδα καθώς και η κυριότερη αιτία στον υπόλοιπο κόσμο.

hmera-kata-tou-karkinou
 

Αισιοδοξία όμως επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τα δεδομένα που αφορούν την πρόληψη του και την αντιμετώπιση του με αποτέλεσμα να έχουμε σταθερή μείωση της θνησιμότητας.

Ο Καρκίνος σε αριθμούς.

Το 2018 υπολογίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο πως διαγνώστηκαν συνολικά 18,1 εκατομμύρια νέων περιστατικών ενώ οι θάνατοι ήταν 9,6 εκατομμύρια.

Έρευνες αναφέρουν πως 1 στους 5 άνδρες και μια στις 6 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο κατά την διάρκεια της ζωής τους. Αντίστοιχα 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες θα καταλήξουν από τον καρκίνο.

Οι τύποι καρκίνου που διαγιγνώσκονται ποιο συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο καρκίνος του πνεύματος, ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μάλιστα αυτοί οι τύποι καρκίνου είναι μέσα στους πέντε πρώτους σε ότι έχει να κάνει με την θνησιμότητά.

Στην Ελλάδα αντίστοιχα οι τύποι καρκίνου με την μεγαλύτερη θνησιμότητα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2014 αναφορά) ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες.

Είναι η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου;

Υπολογίζεται πως το 50% των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν. Η πρόληψη αφορά τόσο το καθένα σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Σε ατομικό επίπεδο η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει τον “Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου” με τον οποίο προτείνει ένα υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να υπάρχει προστασία και πρόληψη.

Ο κώδικας αναφέρει 12 βασικές συνήθειες που θα πρέπει να βάλουμε στην ζωή μας και είναι οι παρακάτω:

  1. Δεν κάνουμε χρήση καμίας μορφής καπνού. Κόβουμε το κάπνισμα.

  2. Δεν καπνίζουμε παρουσία μη καπνιστών (παθητικός καπνιστής) και κάνουμε το σπίτι μας και τον χώρο εργασίας μας ελεύθερο από καπνό εφόσον δεν μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα.

  3. Διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

  4. Τρώμε Υγιεινά

    • Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα και τροφές με πολύ αλάτι

    • Καταναλώνουμε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά

    • Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε τις τροφές με πολλές θερμίδες και τους σακχαρούχους χυμούς

  5. Ασκούμαστε καθημερινά και περιορίζουμε το χρόνο που καθόμαστε

  6. Αποχή από το αλκοόλ ή το περιορίζουμε εφόσον καταναλώνουμε.

  7. Αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

  8. Εφαρμόζουμε αυστηρά τις οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

  9. Ακολουθούμε τις επίσημες κρατικές οδηγίες για την προστασία από τις ακτινοβολίες και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

  10. Συμμετέχουμε σε οργανωμένα προγράμματα screening για

    1. Καρκίνο του παχέος εντέρου (άντρες - γυναίκες)

    2. Καρκίνο μαστού (γυναίκες)

    3. Καρκίνος τραχήλου μήτρας (γυναίκες)

    4. Καρκίνος του προστάτη (άντρες)

  11. Για τις γυναίκες:

    1. Ο Θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

    2. Η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων

  12. Για τα παιδία, βεβαιωνόμαστε πως έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό πρόγραμμα για:

    • Την Ηπατίτιδα Β

    • Το εμβόλιο για τον HPV (Καρκίνος τράχηλου της μήτρας)

 
 

Ευτυχώς η θνησιμότητα μειώνεται.

Τα νέα φάρμακα, οι νέες θεραπείες καθώς και πρόωρη ανίχνευση του καρκίνου έχουν οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Βέβαια εξαρτάται πάντα από πολλές παραμέτρους όπως το όργανο που έχει προσβάλλει, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του όγκου καθώς και αν έχει δώσει μεταστάσεις.

Σίγουρα οι επιστημονικές εξελίξεις σε ότι έχει να κάνει με την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου υπόσχονται πολλά για το μέλλον μας σε ότι έχει να κάνει σε συλλογικό επίπεδο (όπως αναφέρθηκε στην αρχή).

Όμως αυτό που στην ουσία θα μας προστατέψει στην μάχη απέναντι στον καρκίνο είναι η ατομική μας ευθύνη βάζοντας την άσκηση στην ζωή μας, αποφεύγοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα και επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της Μαρίας Μπελεχρη, MD, MSc Phd, Παθολόγος, Επιδημιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Harvard School of Public Health που έγραψε για την Interamerican εδώ.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου


Αν το παραπάνω άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον και σας βοήθησε, μπορείτε να το κοινοποιήσετε στα social media σας. Ακόμα μπορείτε να το στείλετε σε κάποιον που πιστεύεται πως θα τον ενδιέφερε. Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για τα οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλειας.

Τέλος ακολουθήστε με σε Facebook, LinkedIn και Instagram ώστε να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα μου.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του.

Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Πως η γυμναστική αλλάζει το σώμα μας και πως να το πετύχουμε;

Next
Next

Έρευνα: Ποιο είναι το προφίλ της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα;