Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε την σωματική άσκηση;

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το σώμα μας σταματώντας την γυμναστική για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η σωματική άσκηση στην καθημερινότητα μας.
 

Λίγο πολύ πιστεύω πως είναι αυτονόητο τι συμβαίνει όταν σταματήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την γυμναστική.

Πριν από μερικές ημέρες βρήκα ένα Video στο You Tube πολύ ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Το Video θα το βρείτε στο τέλος του συγκεκριμένου άρθρου.

Οι 7 αλλαγές που έχουμε όταν σταματάμε την Γυμναστική.

Στο video αναφέρονται 7 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε την σωματική άσκηση, και αυτά είναι τα παρακάτω:

1. Απώλεια μυϊκού ιστού.

Ίσως να είναι και το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό. Είναι απόλυτα λογικό πως αυτό μπορεί να συμβεί από την στιγμή που σταματάμε την γυμναστική με βάρη ή ακόμα και την Καλλισθενική Γυμναστική.

Πόσο γρήγορα όμως μπορεί να χάσει κανείς τον μυϊκό ιστό από την στιγμή που σταματάει;

Αυτό ποικίλει από διάφορους παράγοντες. Παράγοντες όπως πόση πρωτεΐνη έχουμε στα γεύματα, πόσες θερμίδες λαμβάνουμε την ημέρα και η δραστηριότητα που έχουμε μέσα στην ημέρα εκτός της γυμναστικής.

Μελέτες έχουν δείξει πως σε μερικές περιπτώσεις κάποιος μπορεί να χάσει τον μυϊκό ιστό σε 2 μόλις εβδομάδες, ενώ άλλες μελέτες μιλάνε για ένα διάστημα από 3 έως 6 εβδομάδες.

 

Άκουσε τα επεισόδια του Podcast

 

2. Απώλεια δύναμης.

Από την στιγμή που χάνουμε μυϊκό ιστό χάνουμε και δύναμη μιας και αυτά τα δύο συνδέονται.

Μέσα από 27 μελέτες που έχουν γίνει, έχει υπολογιστεί πως τα μέγιστα επίπεδα δύναμης μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 3 εβδομάδες αφού σταματήσουμε την γυμναστική.

Σταδιακά από το σημείο αυτό και μετά θα αρχίσουμε να νιώθουμε μια σταδιακή μείωση της δύναμής μας, η οποία θα επιταχυνθεί μετά από 5 – 16 εβδομάδες από την στιγμή που σταματάμε την σωματική άσκηση.

‘Ένα θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την μνήμη των μυών («το σώμα έχει μνήμη»).

Κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ πιο γρήγορα να επανέλθουμε στην αρχική μας φυσική κατάσταση που είχαμε και σε σχέση με τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτιάξουμε αρχικά την φυσική μας κατάσταση.

3. Μείωση της αντοχής.

Εκτός από την μείωση της αντοχής στην άσκηση, μειώνεται η δύναμη στον μυ της καρδιάς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το VO2 max, που είναι το μέγιστο οξυγόνο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν η καρδιά, οι πνεύμονες και το συκώτι μας κατά την διάρκεια της άσκησης, είτε η άσκηση αφορά ένα απλό περπάτημα, είτε μια έντονη προπόνηση. Στην ουσία σημαίνει πως θα μείνουμε πολύ σύντομα από αναπνοές.

 
 

4. Η ποιότητα του ύπνου.

Η ποιότητα και ο χρόνος του ύπνου θα μειωθεί. Ενώ με την γυμναστική μπορεί κάποιος να κοιμάται πιο εύκολα, πιο πολύ και πιο γρήγορα, με την μείωσή της συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

5. Αύξηση του σωματικού λίπους.

Πολύ απλά, αφού σταματάμε την σωματική άσκηση καίμε λιγότερες θερμίδες. Και αν αυτό είναι το αυτονόητο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Η μείωση του ύπνου, όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω βοηθά στην αύξηση καθώς και το γεγονός πως πιθανόν να αλλάξουμε την διατροφή μας. Η διατροφή πολλές φορές συμβαδίζει με την σωματική άσκηση και προσέχουμε τι τρώμε και τις θερμίδες.

Η γυμναστική είναι ένα είδος παρότρυνσης. Όταν όμως σταματάμε υπάρχει περίπτωση να αρχίσουμε να τρώμε τροφές που στο παρελθόν τις αποφεύγαμε λόγω θερμίδων.

6. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Μετά από ένα διάστημα αποχής 2 εβδομάδων από την σωματική άσκηση η αρτηριακή πίεση θα αρχίσει να ανεβαίνει και να φτάνει στα επίπεδα που θα είχε αν δεν γυμναζόσουν.

Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός πως δεν αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και πως αρχίζουμε να γινόμαστε «τεμπέληδες».

7. Το μυαλό μας.

Εκτός από το σώμα μας, η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζει και την λειτουργεία του μυαλού μας, όσο περίεργο και αν ακούγεται. Όπως επίσης και την διάθεσή μας.

Αυτό γίνεται διότι όταν γυμναζόμαστε το σώμα μας παράγει ορμόνες όπως η ενδορφίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη κ.α. Όλες βοηθούν στην καλή μας διάθεση.

Ακόμα και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται. Μάλιστα μόλις σε διάστημα 10 ημέρων από την στιγμή που σταματάμε την γυμναστική η ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας μειώνεται 20 – 30% επηρεάζοντας περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την μάθηση και την μνήμη.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που επηρεάζουν το σώμα μας όταν σταματάμε να γυμναζόμαστε συστηματικά.

Το video αναφέρει χαρακτηριστικά στο τέλος του πως «exercise not only does it add years to your life, but it also ads life to your years».

Είναι μια απαραίτητα καθημερινή συνήθεια που μας βοηθά να έχουμε ενεργεία μέσα στην ημέρα μας, ευεξία και πνευματική διαύγεια.

 

Δείτε το video που βασίστηκε το άρθρο.

 

Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, LikendIn ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

2020 - Τα διαφορετικά Χριστούγεννα της ζωής μου.