Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός και πως λειτουργεί;

Γνωρίζεις τι είναι ο φιλικός διακανονισμός; Αν δεν γνωρίζεις ή δεν είσαι σίγουρος, πάμε να δούμε τι είναι και πως λειτουργεί.

 

Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός;

Ο Φιλικός Διακανονισμός είναι μια συμφωνία μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών, ώστε ο παθών του ατυχήματος να αποζημιώνεται από την δική του ασφαλιστική.

Το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού ξεκίνησε το 2000 με κύριο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη και την άμεση αποζημίωσή του.

Η διαφορά του σε σχέση με τον κλασικό τρόπο αποζημίωσης είναι πως αντί να απευθυνθεί ο παθών στην ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οχήματος αποζημιώνεται από την δική του.

Στην συνέχεια και αφού πληρωθεί ο παθών για την ζημιά του, η ασφαλιστική εταιρία έρχεται σε συνεννόηση με την ασφαλιστική του υπαίτιου οχήματος, ώστε να της καταβάλει τα χρήματα που αποζημίωσε.

Ποια είναι η διαδικασία του Φιλικού Διακανονισμού;

Για να ενεργοποιηθεί ο Φιλικός Διακανονισμός θα πρέπει αρχικά οι ασφαλιστικές εταιρίες τόσο του υπαίτιου όσο και του παθόντα να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο “σύστημα”.

Δυστυχώς δεν υπάγονται όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού. Στο σύστημα για το 2024 συμμετέχουν 25 συνολικά ασφαλιστικές εταιρίες.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, πως ο συνολικός αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν αυξομειώνετε κάθε χρόνο. Για παράδειγμα το 2022 είχαμε 27 ασφαλιστικές ενώ από αρχές του 2023 οι εταιρίες μειώθηκαν σε 25 εξαιτίας κάποιον εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σε περίπτωσή ατυχήματος και εφόσον οι εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες είναι ενταγμένες στο σύστημα, τόσο ο υπαίτιος όσο και ο παθών θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο του φιλικού διακανονισμού.

 
Έντυπο Φιλικού Διακανονισμού

Έντυπο Φιλικού Διακανονισμού

 

Στην συνέχεια θα πρέπει ο καθένας να απευθυνθεί στην ασφαλιστική που είναι ασφαλισμένος. Ο υπαίτιος από τη μία για να κάνει θετική δήλωση και ο παθών από την άλλη για να κάνει αρνητική δήλωση.

Η θετική δήλωση του υπαίτιου είναι για την αποδοχή της ευθύνης του στο ατύχημα. Η αρνητική δήλωση του παθόντα γίνεται ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσής του μέσα από το σύστημα του φιλικού διακανονισμού.

Με την αρνητική δήλωση, η ασφαλιστική εταιρία του παθόντα έρχεται σε επαφή με την εταιρία του υπαίτιου ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για να επιδιορθωθεί και να αποζημιωθεί το όχημα.

Η εταιρία του υπαίτιου θα πρέπει μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες να απαντήσει στην ασφαλιστική του παθόντα πως έχει λάβει θετική δήλωση από τον πελάτη της και πως μπορεί να προχωρήσει ο παθών σε επιδιόρθωση του οχήματός του.

Στην συνέχεια η ασφαλιστική του παθόντα θα αναλάβει να στείλει πραγματογνώμονα για την εκτίμηση της ζημιάς και στο τέλος να αποζημιώσει τον πελάτη της.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποζημιωθεί ο πελάτης, τότε η ασφαλιστική θα ζητήσει από την ασφαλιστική του υπαίτιου να της δοθούν τα χρήματα της ζημίας που αποζημίωσε για λογαριασμό της.

Η ασφαλιστική του υπαίτιου καταθέτει τα χρήματα στην ασφαλιστική του παθόντα και η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Αυτό είναι το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού και ο τρόπος λειτουργίας του με απλά λόγια.

 
 

Σημεία προσοχής, για την σωστή λειτουργία του Φιλικού Διακανονισμού.

Το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται μόνο να συμμετέχουν σε αυτό οι εμπλεκόμενες στο ατύχημα ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό αποτελεί μόνο μια από τις βασικές προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις που επίσης πρέπει να ισχύουν είναι οι εξής:

  • Να κάνει θετική δήλωση ο υπαίτιος του ατυχήματος.

    Όπως αναφέραμε παραπάνω η θετική δήλωση είναι απαραίτητη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης του παθόντα.

    Η ασφαλιστική εταιρία του παθόντα έχει την δυνατότητα να στείλει “ερώτημα” προς την άλλη ασφαλιστική (του υπαίτιου οχήματος) μέχρι και τρεις φορές. Ώστε να λάβει έγκριση για αποζημίωση του παθόντα και πελάτη της.

    Δηλαδή, ρωτάει την πρώτη φορά και περιμένει 5 ημέρες για να λάβει είτε αρνητική είτε θετική απάντηση για το αν έχει γίνει δήλωση. Αν λάβει θετική απάντηση πως η δήλωση έγινε και ο υπαίτιος αποδέχεται την ευθύνη για το ατύχημα, προχωρά την διαδικασία που σου ανέφερα παραπάνω.

    Αν λάβει αρνητική απάντηση, πως δεν έχει γίνει δήλωση, τότε επαναλαμβάνει το ερώτημα για δεύτερη φορά. Αν μετά από αναμονή 5 ημερών (εργάσιμες) λάβει ξανά αρνητική απάντηση, επαναλαμβάνει και τρίτη φορά το ερώτημα.

Αν και την τρίτη φόρα λάβει αρνητική απάντηση από την ασφαλιστική του υπαίτιου πως δεν έχει γίνει δήλωση ατυχήματος, παύει να ισχύει το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού. Η ζημιά για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα ακολουθήσει την “κλασική οδό”, αυτή της αποζημίωσης από την ασφαλιστική του υπαίτιου απευθείας.

  • Η αποζημίωση να είναι εντός των ορίων που αποζημιώνει ο Φιλικός Διακανονισμός.

    Το όριο του φιλικού διακανονισμού για αποζημίωση είναι €12.000 για Σωματικές βλάβες, καθώς και €6.500 για Υλικές Ζημίες.

    Σε περίπτωση που η αποζημίωση ξεπερνά τα όρια αυτά, η ζημιά τίθεται εκτός του συστήματος φιλικού διακανονισμού και αποζημιώνεται με την κλασική μέθοδο. Δηλαδή ο παθών απευθύνεται στην ασφαλιστική του Υπαίτιου.

  • Αν εμπλέκονται παραπάνω από δύο οχήματα στο ατύχημα (π.χ. καραμπόλα), η αποζημίωση θα πρέπει να είναι εντός συγκεκριμένων ορίων.

    Ο φιλικός διακανονισμός θα ενεργοποιηθεί ακόμα και στην περίπτωση που στο ατύχημα εμπλέκονται πάνω από δύο οχήματα.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποζημίωση για Υλικές Ζημίες και Σωματικές Βλάβες να μην ξεπερνούν σε σύνολο τα όρια που ανέφερα παραπάνω. το ποσό των €12.000 για Σωματικές βλάβες και το ποσό των €6.500 για Υλικές Ζημίες

  • Ο Φιλικός Διακανονισμός δεν ισχύει στο εξωτερικό.

    Όπως έχουμε αναφέρει, στο σύστημα του φιλικού συμμετέχουν όσες ασφαλιστικές εταιρίες το επιθυμούν και δραστηριοποιούνται μόνο εντός Ελλάδος.

  • Ο Φιλικός Διακανονισμός αποζημιώνει και άλλου είδους υλικών ζημιών.

    Ζημιές που θα προκληθούν από φορτίο, διαρροή υγρών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του υπαίτιου οχήματος καθώς και ζημιές από εξάρτημα που αποσπάστηκε από το υπαίτιο όχημα εντάσσονται στον Φιλικό Διακανονισμό, ακόμα και αν δεν υπάρχει σύγκρουση.

 

Οδηγός Φιλικού Διακανονισμού.

Κατεβάστε τον οδηγό στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

 

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του Φιλικού Διακανονισμού;

Το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού έχει ως βασική αρχή του, την καλύτερη και άμεση αποζημίωση των πελατών κάθε ασφαλιστικής εταιρίας που μετέχει στο σύστημα.

Είναι ένας τρόπος για την ασφαλιστική εταιρία να βρίσκεται δίπλα στον πελάτη της ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι υπαίτιος σε ένα ατύχημα και διεκδικεί μια αποζημίωση.

Από την άλλη ο παθών πελάτης βλέπει από «πρώτο χέρι» πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται η ασφαλιστική του εταιρία σε περίπτωση αποζημίωσης. Ενώ δεν χρειάζεται να έρθει σε επαφή με την “άγνωστη” για αυτόν ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οχήματος για να επιδιορθώσει το όχημα του και να αποζημιωθεί.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες που συμμετέχουν στο σύστημα, διακρίνονται τόσο για την καλή οικονομική τους κατάσταση όσο και για την συνέπειά τους στις αποζημιώσεις. Διότι μια ασφαλιστική εταιρία που επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα θα πρέπει αρχικά να καταβάλει μια εγγύηση.

Η εγγύηση αυτή είναι €2,20 για κάθε ασφαλισμένο όχημα πελάτη της. Το μέγιστο ποσό εγγύησης που μπορεί να καταβάλει μια ασφαλιστική φτάνει έως και €1.300.000!

Τέλος, οι εταιρίες που είναι ενταγμένες στο σύστημα του φιλικού καθημερινά αποζημιώνουν όλες τις ζημιές που προκύπτουν σε πελάτες τους. Δηλαδή τόσο τις ζημιές που υπαίτιος είναι ο πελάτης τους όσο και ζημιές που δεν ευθύνεται ο πελάτης τους μέσω του φιλικού διακανονισμού.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην λειτουργία του Φιλικού Διακανονισμού.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, προχώρησε σε βελτιώσεις σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του φιλικού διακανονισμού. Ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής και να απλοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης.

Οι παρακάτω αλλαγές, ισχύουν από 01/12/2023.

  1. Μείωση του χρόνο αναμονής για την απάντηση των ερωτημάτων ανάμεσα στην ασφαλιστική εταιρία του παθόντα και του υπαίτιου οχήματός για το ατύχημα. Από 7 ημέρες που ίσχυε έχουμε μείωση σε 5 ημέρες.

  2. Σε περίπτωση που η ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οχήματος απαντήσει την πρώτη φόρα στην ασφαλιστική του παθόντα πως δεν έχει δήλωση ατυχήματος, δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει η αποζημίωση κανονικά!

    Δηλαδή, η ασφαλιστική εταιρία του παθόντα έχει την δυνατότητα και την ευχέρειά να προχωρήσει κανονικά και να αποζημιώσει τον πελάτη της για την ζημία που έχει υποστεί ακόμα και χωρίς δήλωση. Αρκεί με βάση τα στοιχεία από την καταγραφή του ατυχήματος να αποδεικνύουν αντικειμενικά την ευθύνη του υπαίτιου οχήματος.

    Για αυτό και πλέον είναι πολύ σημαντικό:

    • Να ενημερώνεται η ασφαλιστική εταιρία άμεσα και να γίνεται καταγραφή του ατυχήματος από την φροντίδα ατυχήματος στο σημείο του συμβάντος.

    • Να μπορεί να επιβεβαιώνετε η κυριότητα και η κάλυψη του υπαίτιου για το ατύχημα οχήματος για τον χρόνο του συμβάντος.

    • Να έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί από παθόντα και υπαίτιο του ατυχήματος σωστά και καθαρά το έντυπο του φιλικού διακανονισμού.

    • Να έχει γίνει καταγραφή του ατυχήματος από την Τροχαία ή άλλη αρχή που θα αποδεικνύει και την ευθύνη του υπαίτιου οχήματος.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα.

Το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού έχει εφαρμογή στην Ελλάδα 23 συνεχόμενα χρόνια. Ξεκίνησε με ελάχιστες ασφαλιστικές να συμμετέχουν σε αυτόν και έχει φτάσει να απαριθμεί 25 ασφαλιστικές εταιρίες σήμερα.

Με σκοπό την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των πελατών, αποζημιώνει τις περισσότερες περιπτώσεις ατυχημάτων.

Αρκεί μόνο η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου και να ακολουθηθεί μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του παθόντα από την ίδια την ασφαλιστική του εταιρία.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρίες θέλοντας να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν την διαδικασία αποζημίωσης μέσω του φιλικού προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις.

Τέλος, το σύστημα του Φιλικού αποτελεί και έναν τρόπο για να γνωρίσει ο πελάτης την ασφαλιστική του εταιρία και τον τρόπο που αυτή αποζημιώνει.

Με δεδομένο πως μια ασφαλιστική εταιρία που μετέχει στο σύστημα πρέπει να έχει την δυνατότητα να καταβάλει αρχικά εγγύηση που φτάνει έως και €1.300.000 αλλά και να αποζημιώνει καθημερινά ζημιές. Ζημιές που είτε ευθύνεται ο πελάτης της, είτε όχι.  

Εσύ τελικά γνώριζες τι είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού;


Θέλεις να ασφαλίσεις το όχημα σου;

Επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε την κατάλληλη ασφαλιστική πρόταση για το όχημα σου.


 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών: Το πρόγραμμα ασφάλισης που δημιούργησε ένας γιατρός.

Next
Next

Τι μπορώ να ασφαλίσω με 100€ - Μέρος Α’