Τι μπορώ να ασφαλίσω με 100€ - Μέρος Α’

Μια από τις φράσεις που θα ακούσω πολλές φορές μέσα στην ημέρα όταν μιλήσω σε κάποιον για να ασφαλιστεί είναι: «Δεν ασφαλίζομαι, γιατί η ασφάλεια είναι ακριβή.»

 

Ίσως και εσύ να έχεις αναφέρει σε ένα ασφαλιστή την ίδια φράση κάποια στιγμή που σε προσέγγισε για να κάνεις κάποια ασφάλεια.

Πολύ πιθανόν έδωσες τόσο εσύ όσο και πολλοί ακόμα την ίδια απάντηση, χωρίς να έχεις ακούσει το τελικό κόστος της ασφάλισης που σου είχε προτείνει.

Το αν μπορώ να ασφαλιστώ οικονομικά και με τι είδος ασφάλισης θα ασχοληθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Με βασικό στόχο να ξεπεράσουμε τον μύθο της ακριβής ασφάλισης, καθώς και για να γνωρίσεις τα είδη ασφάλισης που στοιχίζουν μέχρι 100€.

Όπως αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου μπορεί και είναι εφικτό να ασφαλιστείς με πολύ λίγα χρήματα. 

Αν και είναι πολύ γενικό το «Ασφαλίζομαι με 100€» παρακάτω θα δεις σε τι ακριβώς αναφέρομαι. Ίσως μάλιστα να εκπλαγείς ευχάριστα, αφού δεν θα πιστεύεις πόσο χαμηλό κόστος έχουν κάποια είδη.

Ασφαλιστήρια συμβόλαια έως 100€.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο γνωστά είδη ασφάλισης για να καταλήξουμε στα λιγότερο γνωστά.

Ασφάλιση Κατοικίας.

Η ασφάλιση κατοικίας εδώ και χρόνια αποτελεί ένα είδος ασφάλισης με πολύ χαμηλό κόστος.

Για την πλειοψηφία των κατοικιών, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις κατοικιών με πολυτελή κατασκευή και πολλά τετραγωνικά που θα ξεπεράσουν τα 100€ το χρόνο ως κόστος ασφάλισης.

Με λιγότερα από 100€ σήμερα μπορείς να προχωρήσεις και να ασφαλίσεις το σπίτι σου με το βασικό πακέτο ασφάλισης. Αν και μπορεί να διαφέρει το περιεχόμενο του βασικού πακέτου ασφάλισης κατοικίας από ασφαλιστική σε ασφαλιστική, ο πυρήνας είναι ίδιος.

Το βασικό πακέτο περιλαμβάνει την κάλυψη της Πυρκαγιάς. Σε αποζημιώνει για ζημίες ή ολική καταστροφή που θα προκαλέσει στο σπίτι σου η Πυρκαγιά. Τόσο στο κτίριο το ίδιο, όσο και στο περιεχόμενο (οικοσκευή).

Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που είσαι καλυμμένος είναι η κατασκευαστική αξία του κτιρίου και η αξία (καινούργιου) για το περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, για ένα σπίτι 85 τμ. η ασφαλισμένη αξία για το κτίριο θα είναι €93.500 και για το περιεχόμενο €17.000.

Συνεπώς, με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που στοιχίζει έως 100€ το έτος μπορείς και ασφαλίζεις την κατοικία σου για ένα συνολικό κεφάλαιο €110.500.

Αν λοιπόν συγκρίνεις το κόστος που θα πληρώσεις για να ασφαλιστείς με το ποσό που θα λάβεις ως αποζημίωση σε περίπτωση ζημίας, ίσως σκεφτείς πως μιλάμε για μια οικονομική ασφάλεια.

Ενώ σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες, έχεις την δυνατότητα να πληρώσεις το συνολικό ασφάλιστρο των 100€ π.χ. με εξάμηνο ή ακόμα και σε 3μηνο τρόπο πληρωμής.

Τι λες λοιπόν, είναι ακριβή ή ασφάλιση κατοικίας για να προχωρήσεις και να ασφαλιστείς;

 
 

Ασφάλιση Σκάφους Αναψυχής Ιδιωτικό.

Αυτό το είδος ασφάλισης αναφέρεται σε συγκριμένους ανθρώπους που αγαπάνε την θάλασσα και τις βόλτες με το σκάφος τους.

Η ασφάλιση για τα σκάφη αναψυχής τα τελευταία χρόνια είναι υποχρεωτική βάσει νόμου (N.4926/2022).

Αυτό που καλύπτει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο σκάφους είναι η Αστική ευθύνη έναντι τρίτων, οι Σωματικές βλάβες και οι Υλικές ζημίες. Επιπλέον, καλύπτει και την περιβαλλοντική μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει το ασφαλισμένο σκάφος.

Το κόστος ασφάλισης στα σκάφη βασίζεται στο είδος του σκάφους (π.χ. φουσκωτό), στην ιπποδύναμη της ή των μηχανών που έχει, καθώς και στο μήκος του.

Έτσι, με κόστος έως και 100€ μπορεί και ασφαλίζεται ένας ιδιοκτήτης μικρού σε μήκος και ιπποδύναμη σκάφους. Ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία, το κόστος αυτό μπορεί να είναι ετήσιο ή εξάμηνο.

Το απίστευτο και σε αυτή την περίπτωση είναι η σχέση τιμής με τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια που καλύπτει και αποζημιώνει η ασφάλιση σκαφούς.

Έτσι, με τα 100€ μια ασφαλιστική εταιρία θα σε αποζημιώσει για:

  • Σωματικές Βλάβες ή θάνατο

    • €150.000 ανά άτομο

    • €700.000 ανά συμβάν

    • Για όλη την περίοδο ασφάλισης €2.100.000

  • Υλικές Ζημίες

    • €150.000 ανά συμβάν

    • Για όλη την περίοδο ασφάλισης €450.000

  • Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης

    • €150.000 ανά συμβάν

    • Για όλη την περίοδο ασφάλισης €450.000

  • Συνολική ευθύνη ασφαλιστικής εταιρίας

    • €1.000.000 ανά συμβάν

    • Για όλη την περίοδο ασφάλισης €3.000.000

Ας αναλογιστούμε για λίγο ότι με 100€ ασφαλίζομαι για να αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρία μέχρι και 3 εκ. ευρώ.

 

Προσωπικό Ατύχημα.

Η ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος είναι ένα ιδιαίτερο είδος ασφάλισης.

Θα την συναντήσεις και ως μια συμπληρωματική κάλυψη σε διάφορα είδη ασφάλισης (π.χ. ασφάλιση αυτοκινήτου) αλλά και ως βασική ασφάλιση με δικό της ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αναφέρεται σε όλους, δηλαδή και σε εργαζόμενους και σε μη εργαζόμενους, καθώς και σε παιδιά (σε κάποιες ασφαλιστικές) και σε ενήλικες μέχρι 65 ετών.

Αυτό που καλύπτει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Προσωπικού Ατυχήματος είναι:

  • Την απώλεια ζωής του ασφαλισμένου συνέπεια ατυχήματος, αποζημιώνοντας του δικαιούχους που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος. Η αποζημίωση είναι το ασφαλισμένο κεφάλαιο που έχει επιλέξει π.χ. €50.000.

  • Την περίπτωση της Ολικής ή Μερικής ανικανότητας του ασφαλισμένου που προκάλεσε ένα ατύχημα, αποζημιώνοντας τον ασφαλισμένο εφάπαξ με το ποσό που έχει επιλέξει όταν ασφαλίστηκε π.χ. €25.000.

  • Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα που προέκυψαν για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος π.χ. €1.000.

Είναι μια μικρή κάλυψη που μπορεί και εξασφαλίζει στον ασφαλισμένο χρήματα για ό,τι και αν συμβεί μετά από ένα ατύχημα.

Το κόστος τις περισσότερες φορές, ανάλογα την ηλικία και το αν ο ασφαλισμένος είναι εργαζόμενος ή όχι, μπορεί να είναι έως και 100€ το έτος.

 

Bonus tip!

Την συγκεκριμένη κάλυψη πάντα θα την προτείνω σε κάποιον που δεν έχει ασφάλιση υγείας και χρησιμοποιεί την μηχανή του για την καθημερινή του μετακίνηση.

Είναι ίσως μια από τις πιο χρήσιμες και οικονομικές ασφαλίσεις για τους φίλους των μηχανών.

 

Άκουσε τα επεισόδια του podcast.

 

Νομική Προστασία.

Ακόμα ένα είδος ασφάλισης που θα το συναντήσεις και ως βασική κάλυψη, αλλά και ως συμπληρωματική μέσα σε άλλο είδος ασφάλισης π.χ. ασφάλιση αυτοκινήτου.

Με κόστος μέσα στα πλαίσια των €100, αυτό που σου αποζημιώνει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Νομικής προστασία είναι τα δικαστικά και νομικά έξοδα.

Έξοδα που θα προκύψουν είτε για να διεκδικήσεις μια αποζημίωση, είτε για να υπερασπιστείς νομικά τον εαυτό σου σε περίπτωση ευθύνης σου σε τροχαίο ατύχημα, όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος.

Σίγουρα θα γνωρίζεις πως το κόστος διεκδίκησης μιας αποζημίωση ή της υπεράσπισής σου σε ένα ποινικό δικαστήριο είναι θέμα εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ. Και ένα συμβόλαιο νομικής προστασίας στα αποζημιώνει με ένα χαμηλό κόστος έως και 100€ το έτος στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μάθε περισσότερα για την Νομική Προστασία στο επεισόδιο του podcast.

 

Αστική Ευθύνη Διαχειριστή πολυκατοικίας – Ασφάλιση κοινόχρηστων χώρων.

Ο εκάστοτε διαχειριστής σε μια πολυκατοικία έχει την ευθύνη για ό,τι συμβεί στους κοινόχρηστους χώρους. Γι’ αυτό και αρκετοί είναι αυτοί που ασφαλίζονται.

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή είναι μια ακόμη ασφάλεια που έχει κόστος έως και 100€ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το κόστος ασφάλισης διαμορφώνεται από το σύνολο των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας καθώς και τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια που θα αποζημιώσει σε περίπτωση ζημίας.

Αυτό που αποζημιώνει είναι οι Σωματικές βλάβες και οι Yλικές ζημίες που θα συμβούν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολυκατοικίες και τους διαχειριστές, υπάρχει και η ασφάλιση πυρός κοινοχρήστων χώρων.

Μια ακόμη ασφάλιση που ανάλογα με το ύψος των κεφαλαίων που θα επιλέξεις να ασφαλιστείς (π.χ. €100.000) θα διαμορφωθεί και το ασφάλιστρο. Το κόστος τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνά τα 100€ το χρόνο.

Αυτό που θα αποζημιώσει είναι οι ζημίες που θα προκληθούν στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στόχο έχει να απαλλάξει τους ενοίκους των διαμερισμάτων από το να πληρώσουν ένα ποσό αναλογικά ο κάθε ένας για την αποκατάσταση των ζημιών που τυχόν προκληθούν σε μια πυρκαγιά.

Τέλος, μπορεί να προστεθεί και η κάλυψη του Σεισμού. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος ασφάλισης να ξεπερνά τα 100€ το έτος.

 

Διάβασε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα.

Το να ασφαλιστείς δεν σημαίνει πάντα πως θα πρέπει να δώσεις πολλά χρήματα. Υπάρχουν ασφάλειες που με 100€ το έτος μπορούν να καλύψουν κάποια ανάγκη σου. Προσφέροντάς σου πρόσβαση σε ποσά αποζημίωσης αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Τις περισσότερες φορές όμως, είσαι προκατειλημμένος πως θα πρέπει να πληρώσεις ένα μεγάλο ασφάλιστρο εκατοντάδων ευρώ για να έχεις την ασφάλιση που θέλεις.

Ενώ πολλές φορές πιθανόν να μην γνωρίζεις πως υπάρχει κάποιο είδος ασφάλισης για να καλυφθείς.

Γι’ αυτό και στόχος μου σε αυτό το άρθρο είναι να καταρρίψω τον μύθο πως η ασφάλιση είναι κάτι πολύ ακριβό για να το κάνεις, καθώς και να σου δείξω την αναλογία του τι αγοράζεις με μόλις 100€ κόστος.

Στο 2ο μέρος του τι μπορώ να ασφαλίσω με €100 θα αναφερθώ στην Tαξιδιωτική Ασφάλιση, την ασφάλιση Υγειονομικής μεταφοράς, την Ασφάλιση Σοβαρών ασθενειών καθώς και στην Ασφάλιση Νοσηλείας από Aτύχημα.

Ασφαλίσεις που σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων στοιχίζουν έως και 100€ το έτος.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός και πως λειτουργεί;

Next
Next

Γιατί υπάρχουν «φτηνές» και «ακριβές» ασφάλειες;