Τα 7 βήματα της πρόληψης, για την καλή υγεία της γυναίκας.

Οι καλές συνήθειες της καθημερινότητα μιας γυναίκας, μπορούν να γίνουν ένα σύστημα πρόληψης για την υγεία της. Ποιες είναι αυτές και τα ποια τα οφέλη τους.

Η καλή υγεία της γυναίκας σε 7 βήματα.
 

Όλες οι γυναίκες φροντίζουν να επισκέπτονται μια φορά το χρόνο τον γυναικολόγο τους και να πραγματοποιούν μια σειρά από εξετάσεις όπως το τεστ Παπανικολάου, την μαστογραφία κ.α.

Αυτές οι εξετάσεις σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο γυναικολόγο, αποτελούν μόνο ένα μέρος από τα 7 βήματα για την σωστή πρόληψη για την υγεία της γυναίκας.

Ποια είναι τα 7 βήματα της πρόληψης;

Τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω αποτελούν 7 απλές συμβουλές, που μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της υγείας της.

  1. Σωστή Διατροφή.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά αποδεδειγμένα στην καλή υγεία. Φροντίζουμε να έχουμε στην διατροφή μας ποικιλία από φρούτα, λαχανικά μειώνοντας της τροφές με λίπος και του υδατάνθρακες.

Αποφεύγουμε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το αλάτι. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και ο οδηγός καλή διατροφής που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο και μπορείτε να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν.

2. Βάζω την κίνηση στην ζωή μου και αποφεύγω την καθιστική ζωή.

Η άσκηση πρέπει να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αν και τα τελευταία χρόνια η κίνηση μας έχει περιοριστεί, θα πρέπει να φροντίζουμε να ασκούμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Η άσκηση βοηθά όχι μόνο το σώμα μας και το μυαλό μας, αλλά και την ψυχολογία μας.

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στα οφέλη της γυμναστικής και πως αλλάζει το σώμα μας.

 

Άκουσε τα επεισόδια του Podcast

 

3. Ο καλός ύπνος, είναι σύμμαχος της καλή υγείας.

Φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά, τουλάχιστον 7 έως 9 ώρες. Ο καλός και υγιεινός ύπνος μας βοηθά να έχουμε ενέργεια και συγκέντρωση μέσα στην μέρα.

Παρατηρούμε αν υπάρχουν διαταραχές στον ύπνος μας όπως το σύνδρομο άπνοιας γνωστό και ως Σ.Α.Υ .

Το οποίο εκδηλώνεται σε ποσοστό περίπου 2% – 3% των προεμμηπαυσιακών γυναικών, ενώ μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό αυξάνεται πιθανότατα λόγω της αύξησης του σωματικού τους βάρους και της ορμονικής αλλαγής.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του Σ.Α.Υ;

  1. Έντονο ροχαλητό, νυχτερινή εφίδρωση και νυκτερινή συχνουρία

  2. Αίσθημα μη αποδοτικού ύπνου και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου

  3. Πονοκέφαλος, ειδικά στην πρωινή αφύπνιση

  4. Ξαφνική αφύπνιση με αίσθηση λαχανιάσματος ή πνιγμού

  5. Ξηροστομία ή πονόλαιμο μετά την αφύπνιση

  6. Ημερήσια υπνηλία ή κόπωση

  7. Δυσκολία συγκέντρωσης, προσοχής, απώλεια μνήμης ή ευερεθιστότητα

4. Λιγότερο άγχος.

Φροντίζουμε να ελέγχουμε το άγχος μας όσο ποιο αποτελεσματικά γίνεται. Δεν είναι εύκολο σίγουρα, μιας και ζούμε σε γρήγορους απαιτητικούς ρυθμούς με πολλές υποχρεώσεις.

5. Επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παρακολουθούμε την υγεία μας.

Δεν παραλείπουμε να κάνουμε κάθε χρόνο το Check Up όχι μόνο για την πρώιμη διάγνωση παθήσεων, αλλά και για την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών εξετάσεων που αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου και την μελλοντική τoυ πορεία.

Το Check Up για ασφαλισμένους με πρόγραμμα υγείας, περιλαμβάνεται στις παροχές και περιλαμβάνουν πλήθος εξετάσεων. Ανάμεσα τους το Τεστ ΠΑΠ και την Μαστογραφία.

 

6. Μένω συνεπής στις γυναικολογικές μου εξετάσεις

Με τον καρκίνο του μαστού να αποτελεί την ποιο συχνή νόσο στις γυναίκες, βάση Έρευνας που πραγματοποίησε Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέλη κράτη της το 2020, η σωστή εξέταση είναι πολύ σημαντική μέσα στα πλαίσια της πρόληψης.

Υπολογίζεται πως στο μέλλον 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη 6.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο.

Το θετικό είναι πως μέσα από την έγκαιρη διάγνωση (στο αρχικό στάδιο) ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος.

Για την έγκαιρη διάγνωση συμβάλουν μια σειρά εξετάσεων και οι σύγχρονες απεικονιστικές από ειδικό Χειρούργο Μαστού, που συντονίζει και κατευθύνει την όλη διαδικασία.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις :

  • Κλινική εξέταση

Αν και η ετήσια μαστογραφία μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση καρκίνου του μαστού, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό 8-12% που μπορεί να εντοπιστεί μόνο μετά από κλινική εξέταση από χειρουργό μαστού.

  • Μαστογραφία

Από τις ποιο σημαντικές εξετάσεις που γίνεται μια φορά το χρόνο. Η εξέταση προτείνεται από την ηλικία των 40 ετών και μετά, εκτός να υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια οπότε και προτείνεται να ξεκινά από ποιο νεαρή ηλικία.

  • Υπερηχογράφημα Μαστών

Είναι μια συμπληρωματική εξέταση που γίνεται από τον ιατρό ώστε να ελέγξει τον μαστό και να καθορίσει τυχόν ευρήματα. Ευρήματα όπως κύστες ή συμπαγές ογκίδιο ώστε να καθορίσει αν θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος ή παρακολούθηση.

Η πλήρης εξέταση μαστών όπως αναφέρεται παραπάνω έχει στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού.

Είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό Χειρουργό Μαστού.

Σε μία από τις ιδιόκτητες δομές υγείας της Intetamerican την Αθηναϊκή Mediclinic, λειτουργεί εδώ και χρόνια το Ειδικό Κέντρου Μαστού, για την διενέργεια όλων των παραπάνω εξετάσεων.

Μάλιστα στο Κέντρο Μαστού ακολουθούν την μέθοδο της Τριπλής εκτίμησης. Για την συγκεκριμένη μέθοδο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.

7. Κρατάω αρχείο από τις ιατρικές μου επισκέψεις ή εξετάσεις.

Κρατήστε ένα αρχείο με τις εξετάσεις που έχετε πραγματοποιήσει καθώς και με προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεται.

Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τον γιατρό σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάπου συγκεντρωμένο το ιατρικό ιστορικό σας.

Δημιουργούμε έναν ατομικό φάκελο υγείας, ώστε να μπορεί άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για την πορεία της υγείας μας.

Οι πελάτισσες με πρόγραμμα υγείας Be Well που περιλαμβάνει επισκέψεις σε Γιατρούς και Διαγνωστικές εξετάσεις, δεν χρειάζεται να κρατήσουν κάποιο αρχείο - φάκελο υγείας.

Αφού στην Αθηναϊκή Mediclinic που λειτουργεί το Κέντρο Μαστού, όλες οι εξετάσεις παραμένουν ασφαλή στα αρχεία της κλινικής.

Επιπλέον ο φάκελος αυτός είναι διαθέσιμος σε περίπτωση επίσκεψης σε γυναικολόγο ή άλλης ειδικότητας γιατρού στις άλλες δομές υγείας της Interamerican. Τo Medifirst Αργυρούπολης και Αμαρουσίου.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από το blog μου.

 

Συμπέρασμα.

Η πρόληψη ήταν είναι και θα παραμείνει το βασικό “εργαλείο” για την καλή μας υγεία είτε αναφερόμαστε σε γυναίκα είτε σε άντρα.

Μέσα από την πρόληψη μπορούμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε σοβαρές νόσους όπως τον καρκίνο του μαστού.

Μια νέα ειδικότητα ιατρού θα πρέπει να μπει στην ζωή της γυναικάς έκτος από τον γυναικολόγο και είναι ο ειδικός Χειρούργος Μαστού.

Μέσα από την δική του κατεύθυνση για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εξετάσεων μια γυναίκα μπορεί να έχει μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση της υγείας της.

Ακολουθώντας και ένα καλό τρόπο ζωής και εντάσσοντας μια σειρά από νέες καλές συνήθειες, μια γυναίκα μπορεί να επιτύχει την καλή της υγεία και να την διατηρήσει για πολλά χρόνια.

Το παρόν άρθρο έχει βασιστεί σε άρθρο της Interamerican που δημιουργήθηκε από την ομάδα ιατρών της Αθηναϊκής Mediclinic.


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Likendin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του. Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Αφιέρωμα, Γιορτή της Γυναίκας: Η σωστή διατροφή σε κάθε ηλικία.

Next
Next

Αφιέρωμα: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.